νεα κρητη totalfitness news

Reuters σε δανειστές: Αν δεν φανείτε γενναιόδωροι με την Ελλάδα, θα προκαλέσετε μεγαλύτερο πόνο
Συμβουλές προς τους δανειστές της Ελλάδας δίνει αρθρογράφος του Reuters, ο οποίος τους ζητά να φανούν γενναιόδωροι με τη χώρα και συγκεκριμένα αναφέρει «μη δείχνετε τσιγκουνιά απέναντι στην Ελλάδα».
Μάλιστα τους υπενθυμίζει την υπόσχεση που είχαν δώσειν αν ο προϋπολογισμός της χώρας εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας μπορεί να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν υποσχεθεί ότι τον Απρίλιο θα εξετάσουν κάποια μορφή νέας ελάφρυνσης του χρέους» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Προειδοποιείται, ωστόσο, πως αν γίνει πολύ προφανές ότι το χρέος βγαίνει εκτός ελέγχου, αριστεροί λαϊκιστές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλείς. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη μονομερούς κουρέματος στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, η εναλλακτική στην γενναιοδωρία μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας πόνος».

Αναφορικά με την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, το ρεπορτάζ κάνει λόγο για μείωση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια που πληρώνει για το χρέος της η Ελλάδα, μια επιμήκυνση των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια και ένα νέο δάνειο ύψους 15 δισ. ευρώ. Επ' αυτού τονίζει πως «αυτό ακούγεται γενναιόδωρο». Ωστόσο, ο κρίσιμος παράγοντας είναι αν θα συμβάλλει στην μείωση του χρέους από άνω του 170% του ΑΕΠ στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, διερωτάται ο συντάκτης, προσθέτοντας: «Αν αυτό κριθεί πειστικό, οι ξένοι επενδυτές μπορεί να αρχίζουν να αγοράζουν ελληνικό χρέος: τουλάχιστον αυτή είναι η προσδοκία. Αλλά (το μέτρο) θα είναι αρκετό μόνο αν αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του παρόντος χρέους της Ελλάδας».

Παράλληλα επισημαίνει πως οι δανειστές της Ελλάδας δεν έχουν γενναιόδωρες τάσεις, γιατί έχουν το νου τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου που μπορεί να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές και ζητούν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν θέλουν να ενθαρρύνουν και άλλες χώρες -οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης- να ζητήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις.


Πηγή: iefimerida.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top