νεα κρητη totalfitness news



Ντράγκι: Δε θα γίνει rollover ελληνικών ομολόγωνΝτράγκι: Δε θα γίνει rollover ελληνικών ομολόγων

Συνιστά νομισματική χρηματοδότηση και απαγορεύεται από τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Κατηγορηματικά απορρίπτει την ανανέωση (rollover) των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, και η οποία αποτελεί δέσμευση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Στην ερώτησή του προς τον Μάριο Ντράγκι, ο Νίκος Χουντής ζητούσε να πληροφορηθεί γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις του Eurogroup αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό και να σχολιάσει τα “νομικά εμπόδια που ισχυρίζονται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες” γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις του Eurogroup αναφορικά με το χρηματοδοτικό κενό και να σχολιάσει τα «νομικά εμπόδια που ισχυρίζονται οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες”, καθώς και να προσδιορίσει πόση είναι η συνολική αξία του rollover των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει προταθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Στην απάντησή του, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει:

“Όταν το Eurogroup αξιολόγησε το Φεβρουάριο του 2012 τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5.6 δις ευρώ. Αναγνώρισε πάντως ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ζώνης του ευρώ. 

Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το Ευρωσύστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης)”.

Σε ανακοίνωσή του, ο Νίκος Χουντής μνημονεύει παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα αυτό, στις οποίες υποστήριζε:

“Υπάρχουν τα ANFAs, τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα ανανέωναν, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει. Αυτή είναι η δική τους υποχρέωση, την οποία πρέπει να τηρήσουν. Εάν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τη ρύθμιση αυτή, επειδή ενδεχομένως τη θεωρούν νομισματική χρηματοδότηση, πρέπει να βρουν ισοδύναμα μέτρα. Εμείς έχουμε μέχρι τώρα τηρήσει τις υποσχέσεις μας. Πρέπει και αυτοί να τηρήσουν τις δικές τους”.

http://www.news.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top