νεα κρητη totalfitness news

Με ιερή ευλάβεια και εκκλησιαστική λαμπρότητα έρχονται  στη Μυτιλήνη της Λέσβου, την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014, τα ιερά Λείψανα του Μάρτυρος Αγίου Βαλεντίνου, με την ευκαιρία των εγκαινίων του προσφάτως ανακαινισθέντος Καθολικού Ιερού Ενοριακού Ναού της πόλης. Θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο από δύο Αρχιεπισκόπους, στο οποίο θα  προσκληθούν και οι Αρχές της πόλης.                                                               .
Ο συντηρητής κ. Ιωάννης ΣΠΑΝΟΣ και ο διπλ. πολ. μηχανικός κ. Συμεών ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιοτάτου Καθολικού Μητροπολίτου παντός  Αιγαίου, κ.  ΝΙΚΟΛΑΟΥ, συνέταξαν τη μελέτη αποκατάστασης του διακόσμου και των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού Μεταστάσεως της Θεοτόκου.
Η μελέτη του έργου άρχισε πριν έξη χρόνια. Η αποκατάσταση διήρκεσε δύο χρόνια, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κας Αθηνάς-Χριστιάνας ΛΟΥΠΟΥ και του υπευθύνου συντηρητή κ. Ηλία ΡΟΚΟΥ.
Στη διάρκεια των εργασιών ήρθαν στο φως οι καλυμμένες (από το 1940) θαυμάσιες  αγιογραφίες που τώρα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει.
Τώρα επιστρέφει για πάντα στη Μυτιλήνη το απότμημα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου που φυλασσόταν εδώ μέχρι το 1990.
Ο Ναός, που είναι αφιερωμένος  στη Μετάσταση της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε το 1843 ως μοναστηριακός Ναός της  Ιεράς  Μονής των Φραγκισκανών μοναχών. Από το έτος 1995 ανήκει στην Καθολική Επισκοπή Χίου, Λέσβου, Σάμου και λειτουργεί ως  Ενοριακός Ναός της Καθολικής διεθνούς κοινότητας της Λέσβου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του καθολικού ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, γνωστού ως Φραγκοκλησιάς, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, ένα έργο που είχε αναληφθεί από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ).
Ο ναός – μνημείο θα εγκαινιαστεί επίσημα την Κυριακή 3 Αυγούστου, όταν και θα μεταφερθούν στο νησί τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, τα οποία βρίσκονταν στη Λέσβο μέχρι και το 1990 όταν και μεταφέρθηκαν από τον εφημέριο φραγκισκανό μοναχό, π. Τορκουάτο Μορίνι, στην Αθήνα και τη Ρώμη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν πρωτοστατούντος του αρχιεπισκόπου Παντός Αιγαίου της Καθολικής Εκκλησίας Νικολάου, ενώ τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου θα φτάσουν στον ναό με λιτανεία
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντική για το νησί της Λέσβου, καθώς αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον καθολικών επισκεπτών και όχι μόνο. Ο προστάτης των ερωτευμένων Άγιος Βαλεντίνος, είναι απ” τους δημοφιλέστερους αγίους και κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν εκατομμύρια ερωτευμένων σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος είχε καλέσει τα ερωτευμένα ζευγάρια να γιορτάσουν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, όπου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις.
Εξαιρετικό ιστορικό μνημείο
Η πρώην προϊσταμένη της ΕΒΑ και διενεργήσασα τις εργασίες αποκατάστασης, Χριστιάνα Λούπου, επισήμανε ότι το έργο περατώθηκε υπό την εποπτεία της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε αγαστή συνεργασία με την Καθολική Αρχιεπισκοπή και ιδιαιτέρως με τον αρχιεπίσκοπο Νικόλαο. «Έτσι, ένα εξαιρετικό ιστορικό μνημείο, με σημαντικότατη παράλληλα θρησκευτική σημασία, αποδίδεται στην πόλη της Μυτιλήνης και το ιστορικό της κέντρο, ένα μνημείο χαρακτηριστικό μίας τέχνης που παρουσιάζει δυτικότροπα στοιχεία και δείχνει τη συνύπαρξη περισσότερων θρησκευτικών κοινοτήτων στην πόλη μας» σημείωσε.
Click4more: Με τον Πάπα Φραγκίσκο θα γιορτάσουν φέτος τον Άγιο Βαλεντίνο οι ερωτευμένοι
«Είμαι ενθουσιασμένος με τις εργασίες στον ναό και είχαμε μια άψογη συνεργασία τη Χριστιάνα Λούπου και με τα στελέχη της 14ης ΕΒΑ όσο αυτές κράτησαν», δήλωσε ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, τονίζοντας πως πλέον ο ναός είναι έτοιμος για την επιστροφή του αποτμήματος των οστών του αγίου.
Τέλος, ο κ. Νικόλαος επανέλαβε για μία ακόμα φορά πως διαρκές μέλημά του είναι η αγαστή σχέση και η αρμονική συνύπαρξη των δύο Μητροπόλεων του νησιού, σύμφωνα με τις αρχές του Χριστιανισμού. «Είναι για μένα πολύ σημαντικό να εκφράσω για μία ακόμα φορά τον σεβασμό και την αγάπη μου προς τους δύο μητροπολίτες της Λέσβου. Ό,τι γίνεται από εμάς, δεν έχει κανένα ίχνος ανταγωνισμού και αντιπαλότητας, παρά μόνο σεβασμού και πίστης. Θέλουμε ο ναός να είναι εστία αγάπης. Ευελπιστούμε από τη λειτουργία του να βοηθηθεί όλο το νησί».
Δύο χρόνια κράτησαν οι εργασίες αποκατάστασης
Σύμφωνα με την κ. Λούπου, οι εργασίες αποκατάστασης διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια. Ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2012 και περιελάμβαναν έργα αποκατάστασης των οροφογραφιών και των διακοσμητικών σταμπωτών, αλλά και των τεσσάρων αγιογραφιών που αποκαλύφθηκαν κάτω από στρώμα της τοιχοποιίας του ναού.
Σημείωσε, επίσης, ότι η κατάσταση της οροφής ήταν πολύ κακή, επειδή η κατεστραμμένη για πολλά χρόνια στέγη είχε αφήσει την υγρασία να την εμποτίσει και συνεπώς να επιβαρύνει την ξύλινη υποδομή του ταβανιού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί μία μέθοδος πρεσαρίσματος για την αποκατάστασή της, την οποία επινόησε ο συντηρητής της 14ης ΕΒΑ Ηλίας Ρόκκος. Επίσης, χρειάστηκε να αφαιρεθούν οι επιζωγραφίσεις του ναού με την απομάκρυνση των χρωμάτων που είχαν τοποθετηθεί σ” αυτές, καθώς και αποκατάσταση όλων των ζωγραφικών τμημάτων που παρουσίαζαν λεπτομέρειες και γενικά εξαιρετική γραφή, με διάφορες μεθόδους συντήρησης. Όσον αφορά στα σταμπωτά, συμπληρώθηκαν όπου απαιτείτο, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία διακόσμηση του ναού και το βλέμμα να μην απορροφάται από τη φθορά, αλλά από την εν συνόλω διακόσμηση.
Από τη Ρώμη στη Μυτιλήνη
Το 1907, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου βρέθηκαν στη Μυτιλήνη μέσα στην καθολική εκκλησία της Παναγίας. Τα είχε δωρίσει η Λουκία Θεοφανοπούλου-Bongigli στους καπουτσίνους μοναχούς της εκκλησίας και αναπαύονταν στη Φραγκοκλησιά, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας, δε διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.
Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη, απ” όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή.
Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο, υπογράφτηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου τού παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, ιερομονάχου καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο, και παραδόθηκαν στον αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητα του αποστολικού τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.
Πηγή: lesvosnews.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top