νεα κρητη totalfitness news

            Η  Διοικούσα το ΠΙΙΕΤ Επιτροπή, πληροφορηθείσα από τον Ημερήσιο και Ηλεκτρονικό Τύπο των Αθηνών, ότι χθες στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση για θέματα του ΠΙΙΕΤ, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γεωργίου Καλαντζή,
απέστειλε σήμερα το πρωί προς αυτόν επιστολή, διά της οποίας εζήτει να πληροφορηθεί τι διημείφθη  κατ’ αυτήν και εάν και σε ποια συμπεράσματα κατέληξε.
            Ο κ. Γενικός Γραμματέας απάντησε με την κατωτέρω παρατιθέμενη επιστολή του:
            «Αξιότιμε κύριε Αντιπρόεδρε,
            κατόπιν αιτήματός σας που διατυπώθηκε προς το γραφείο μου, σας ενημερώνω ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση την 15η Δεκεμβρίου 2014 στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ του Δημάρχου Τήνου κ.Σ.Ορφανού, του Επάρχου κ.Ι.Γιαγιά, του κ.Γ.Αλαβάνου, του κ.Ξ.Μπρουτζάκη, του κ.Ε.Σώχου, του Βουλευτή Κυκλάδων και Υπουργού Εργασίας κ. Ι.Βρούτση, του Βουλευτή Κυκλάδων κ.Ν.Συρμαλένιου, του κ. Κοντογεώργη (εκπροσώπου των ΑΝΕΛ), του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.Σ.Σπυρίδων και του υπογραφομένου.
            Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι ρυθμίσεις του ν.4301/2014 που αφορούν το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. Στη συζήτηση δεν τηρήθηκαν πρακτικά.
            Από πλευράς του Υπουργείου αναλύθηκαν οι λόγοι και οι αιτίες που κατέστησαν αναγκαίες τις εκ μέρους του συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την υπόσταση, τον χαρακτήρα και την αποστολή του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. όπως αυτός οριοθετείται στο ν.349/1976 (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, υπαγόμενο στο Κράτος και  υπό την αποκλειστική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων), αλλά αποτελούν την ενδεδειγμένη επιλογή ακριβώς προς διασφάλιση του γεγονότος ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. δεν είναι ένα σύνηθες ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο (εξ ου και είναι αυτοδιοίκητο), αλλά ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με θρησκευτικό χαρακτήρα (λόγω της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας) και συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στην διοίκησή του, με πλήρη διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση, και κοινωφελείς σκοπούς. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, σε δεκάδες θέματα, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. θα έπρεπε να λειτουργεί, όπως τα συνήθη Ν.Π.Δ.Δ.. Λόγω, μάλιστα, του όγκου των θεμάτων που προκύπτουν συνεχώς, επιλέχθηκε η γενική ρύθμιση όπως αυτή διατυπώθηκε στο ν. 4301/2014, δηλαδή ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. υπάρχει, λειτουργεί και διοικείται σύμφωνα με το ν. 349/1976, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να αναιρεί τον θρησκευτικό του χαρακτήρα, γιατί αυτός είναι η νομιμοποιητική βάση της εξαίρεσής του από δεκάδες προβλέψεις περί Ν.Π.Δ.Δ.. 
            Προς αποσαφήνιση κάθε είδους ερωτημάτων και προβληματισμών της τοπικής κοινωνίας συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί επιτροπή νομικών με την συμμετοχή όλων των μερών, η οποία να συζητήσει αναλυτικά τα θέματα και να εισηγηθεί σχετικά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε, αν κριθεί σκόπιμη κάποια νομοτεχνική βελτίωση, αυτή να πραγματοποιηθεί.
            Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θεωρεί ότι είναι λογικό να ψηφίζει ο Πρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., ο οποίος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου και Μυκόνου, κατά τις διαδικασίες εκλογής Αντιπροέδρου και Γραμματέα.»
            Κατόπιν τούτου, η Διοικούσα Επιτροπή:
            1. Εκφράζει την απορία και τη λύπη της για το γεγονός ότι, παρ’ όλο που είναι ο μόνος θεσμικός φορέας, με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας  συνδιαλέγεται  για θέματα, που αφορούν το ΠΙΙΕΤ, δεν εκλήθη από εκείνους οι οποίοι είχαν την πρωτοβουλία  για τη συγκεκριμένη συνάντηση.
            2. H Διοικούσα Επιτροπή, παρ’ ότι δεν εκλήθη, επικροτεί τα εξαχθέντα συμπεράσματα, όπως αυτά διατυπώνονται στην ανωτέρω επιστολή του κ. Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, τον οποίο και ευχαριστεί, και δηλώνει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της στη συγκροτηθησόμενη Επιτροπή Νομικών με  Νομικό  Παραστάτη της, που εκείνη θα ορίσει, και θα συνεισφέρει με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, με στόχο πάντοτε το μείζον όφελος του Ιερού Ιδρύματος, όπως τούτο ήδη έχει καταγραφεί στην υπ’ αριθμ. 26/28.11.2014 Συνεδρίασή της, μετά από σχετική πρόταση του κ. Αντιπροέδρου, ενώ ακόμη ανεμένετο και η Ερμηνευτική Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.
                        

Εκ της Διοικούσης Επιτροπής

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top