νεα κρητη totalfitness news

Ένας περίπατος στην Χώρα της Τήνου θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε από κοντά τα κυριότερα αξιοθέατα. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη:
Στον Ναό της Ευαγγελιστρίας, που ιδρύθηκε το 1823 και χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετά το όραμα της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για λαμπρό οικοδόμημα, κατασκευασμένο από λευκό τηνιακό και παριανό μάρμαρο. Είναι το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Αξίζει να δείτε την έκθεση εικόνων και κειμηλίων η οποία περιλαμβάνει παλαιές εικόνες από ναούς της Τήνου και το Σκευοφυλάκιο, με έργα εκκλησιαστικής χρυσοκεντητικής και αργυροχοΐας.
Στο μνημείο της «Έλλης», του ελληνικού καταδρομικού που τορπιλίστηκε από ιταλικό υποβρύχιο ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου τον Αύγουστο του 1940.
Δίπλα στην εκκλησία της Ευρέσεως, στο ισόγειο του ναού της Παναγίας, βρίσκεται το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού.
Στην Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
Στο Μικρό Πάρκο, με τις προτομές μεγάλων Τηνιακών καλλιτεχνών.
Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Καθολικών.
Στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στην κρήνη, από την εποχή του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα (19ος αι.).
Στο κτήριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, που περιλαμβάνει έκθεση έργων του κορυφαίου Έλληνα γλυπτή Γιαννούλη Χαλεπά.
Στην περιοχή Παλλάδα, κοντά στο λιμάνι.
Στην εκκλησία του Τίμιου Σταυρού όπου θα δείτε λείψανα από λιμενοβραχίονα (1816).
Στα λείψανα του τείχους της αρχαίας πόλης.
Στο μνημείο των Πεσόντων (1912) με καταπληκτική θέα στο λιμάνι.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τα ιερά της Δήμητρας και του Ποσειδώνα (7ος αι. π.Χ.) και της Αμφιτρίτης (Ελληνιστική Περίοδος).
Στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών.

Ως προς τους Αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν σημαντικοί και μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτούς μέσα από δρόμους ή μονοπάτια. Οι κυριότεροι είναι:
Κιόνια: Στα βορειοδυτικά της Χώρας σε μικρή απόσταση στο χωριό Κιόνια, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα ερείπια του ναού του 3ου αιώνος π.Χ. του Ποσειδώνος και μετέπειτα της Αμφιτρίτης, στην παραλία. Ο ναός κτίσθηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και ήταν ένα από τα κυριότερα λατρευτικά κέντρα όλου του κυκλαδικού συμπλέγματος. Το ιερό του ήταν το κέντρο του "Κοινού των Νησιωτών", φημισμένος τόπος ασύλου. Εδώ βρέθηκε μακρά διπλή στοά που οδηγεί στον κυρίως ιερό χώρο με ένα μικρό περίπτερο δωρικό ναό του 2ου αιώνα π.Χ. με τον βωμό-θρόνο και το οικοδόμημα της κρήνης, όπου εστιαζόταν ο ιαματικός χαρακτήρας της λατρείας.
Στην ίδια τοποθεσία αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκές θέρμες και αυτοκρατορικά αγάλματα της περιόδου 1ου- 3ου αι μ.Χ. Στο ιερό του συμπλέγματος αυτού υπάρχει και διατηρείται πρόπυλο που συνδεόταν, μέσω δια της αρχαίας οδού, με το μικρό λιμάνι του οποίου σώζονται αρχαίοι λιμενοβραχίονες. Στην ίδια τοποθεσία έχουν βρεθεί και λουτρά του 2ου αιώνα μ.Χ.
Αγία Θέκλα: Βρέθηκε θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου του 13ου αιώνα π.Χ. που περιείχε πολλά αγγεία και κοσμήματα της εποχής.
Εξώμβουργο: Σώζονται ερείπια της σημαντικότερης αρχαίας πόλης του νησιού, που χτίστηκε τον 8ο αι. π.Χ. Κατά τις ανασκαφές ανακαλύφθηκε ιερό αφιερωμένο στη Δήμητρα και την Περσεφόνη και βρέθηκαν γεωμετρικά και αρχαϊκά αγγεία. Στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης υπάρχουν ερείπια ενετικού φρουρίου.
Πεισιστράτειο Υδραγωγείο: Την εποχή της τυραννίας του Πεισίστρατου, η Τήνος απέκτησε το "Πεισιστράτειο Υδραγωγείο" που κτίσθηκε μεταξύ του 549 και του 542 π.Χ., από το οποίο υδρευόταν η πόλη μέχρι το 1934. Το Υδραγωγείο ξεκινούσε από τη θέση Λινοπή και κατέληγε στην πόλη.
Αρχαιότητες έχουν ανακαλυφθεί στα χωρια ΓαστριάΒρυόκαστρο, Μαρλά και αλλού.


Στο νησί της Παναγίας, το κατ’ εξοχήν θρησκευτικό νησί των Κυκλάδων υπάρχουν περίπου 750 εκκλησίες, εκ των οποίων οι 220 είναι καθολικές, καθώς το νησί έχει μεγάλη παράδοση καθολικισμού.
Εκτός από την Παναγία την Ευαγγελίστρια και το Ναό της Ευρέσεως, στην πόλη της Τήνου υπάρχουν ακόμη ο Άγιος Ιωάννης, οι Ταξιάρχες με τέμπλο του 18ου αι. και οι καθολικές εκκλησίες Άγιος Νικόλαος και Άγιος Αντώνιος.

Στο Φαλατάδο θα επισκεφθείτε τον μαρμαρόχτιστο ναό του Αγίου Ιωάννη και την Αγία Τριάδα (1610), τη μεγαλύτερη του νησιού.
Στη Στενή θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι., τον θαυμάσιο επιτάφιο και τις παλιές εικόνες.
Στην Ξινάρα, έδρα του αρχιεπισκόπου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Τήνου, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός των καθολικών της Τήνου, αφιερωμένος στην Παναγία του Ροζαρίου.
Στον Κάμπο βρίσκεται ο ναός της Αγίας Αικατερίνης του 1775, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και θαυμάσιες εικόνες.
Στην Καρδιανή, σημαντικός είναι ο ναός της Παναγίας της Κιουράς Καρδιανής.
Στα Υστέρνια, θα δείτε τη μονή της Παναγιάς της Καταπολιανής του 1786, την εκκλησία της Δευτέρας Ευρέσεως, την Αγία Παρασκευή με το θαυμάσιο τέμπλο, τον Άγιο Αθανάσιο (μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της Τήνου).
Στο όρος του Τσικνιά υπάρχει η εκκλησία της Φανερωμένης, δισυπόστατος ναός ορθοδόξων και καθολικών.
Στον Άγιο Ρωμανό, κοντά στο χωριό Καλλονή, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιώτισσας, τόπος λατρείας των καθολικών, με την εικόνα της Παρθένου που βρέθηκε τον 17ο αι.
Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι και τα μοναστήρια της Τήνου. Μπορείτε να επισκεφτείτε:
Τη Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά, που ιδρύθηκε το 1862 και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.
Τη Μονή Κεχροβουνίου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ένα από τα ιστορικότερα μνημεία της Τήνου. Ο ναός ιδρύθηκε τον 10ο-11ο αι. από τρείς αδελφές και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με μεταβυζαντινές εικόνες και ρωσικό επιτάφιο του 1558. Όλα τα κτίσματα της μονής ακολουθούν τις αρχές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής -κυβόσχημα οικήματα, στενά δρομάκια, μαρμάρινες βρύσες- δίνοντας την εικόνα ενός κυκλαδίτικου χωριού. Στη μονή βρίσκεται ο ναός της Οσίας Πελαγίας, που το όραμά της οδήγησε στην εύρεση της εικόνας της Παναγίας, και εκκλησιαστική συλλογή με αξιόλογες φορητές εικόνες και αντικείμενα από τον εκκλησιαστικό και μοναστικό βίο. Στο μοναστήρι σήμερα ζουν περίπου 50 μοναχές, οι οποίες διατηρούν εργαστήριο χειροτεχνίας.Ανατολικά της Χώρας, τη Μονή Γύρλας (Αγίας Τριάδος), που ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, με το εξαίρετο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σπάνιες εικόνες. Στη μονή στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Αρχιτεκτονικής Τήνου, με συλλογή από μαρμάρινα υπέρθυρα.
Από τα Καθολικά μοναστήρια της Τήνου μπορείτε να επισκεφτείτε:
  • Την Ιερά Μονή των Ιησουϊτών και τη Μονή Ουρσουλινών, στα Λουτρά
  • Την Ιερά Μονή των Φραγκισκανών, στη Μέση
  • Το προσκύνημα της Παναγίας του Βρισιού, στον Άγιο Ρωμανό
  • Το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στο Εξώμβουργο

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top