Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2019

Νέα ανακοίνωση υποψηφίου συμβούλου απο τον Δημαρχο κ. Ι. Σιώτο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, περιλαμβάνεται ο Yiannis Siotos, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Η Ντόρα πρωτοηρθε στην Τήνο ως αγροτική γιατρός. Αγάπησε το νησί μας, έκανε οικογένεια με δύο ενήλικα κορίτσια και ως μικροβιολόγος εχει μια επιτυχημένη - διακριτή επαγγελματική και κοινωνική πορεία.
Ευχαριστώ τη Ντορα για την εμπιστοσύνη της και της εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για το νησί μας.

Ποιά είναι η εταιρεία που έκανε την δημοσκόπηση στον Δήμο Τήνου???

Εταιρεία «φάντασμα» διενεργεί Δημοσκοπήσεις για τον Δήμο Φυλής


Τη δημοσκόπηση μιας νέας και εντελώς άγνωστης εταιρείας παρουσίασε γνωστή εφημερίδα και βιάστηκαν να πανηγυρίσουν οι «αυλοκόλακες» του Δήμαρχου Φυλής Χρήστου

Παππού στα τοπικά ΜΜΕ, επειδή βγάζει αυτόν «ψηλά» και εξαφανίζει του άλλους υποψήφιους. Ουσιαστικά παραμυθιάζονται μεταξύ τους για την δημοσκόπηση από μια εταιρεία «φάντασμα» χωρίς κανένα κύρος (τουλάχιστον αυτό δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της).  Λέμε εταιρεία «φάντασμα» επειδή, πως αλλιώς μπορείς να την χαρακτηρίσεις, όταν ανοίγει, μετά από είκοσι μέρες κλείνει και μετά από δέκα μέρες ξανανοίγει για να κάνει πάλι νέα δημοσκόπηση και δεν μπορείς να βρεις κάποιον υπεύθυνο; (δείτε παρακάτω).

Ο λόγος, για την  «μεγάλη δημοσκόπηση» που αφορά τον Δήμο Φυλής της νεοσύστατης εταιρείας «φάντασμα» υπό την επωνυμία «INNOVATION METRISIS POLL». Μια δημοσκόπηση εντελώς παραπλανητική και «fake», που μόνο σκοπό έχει, να χειραγωγήσει τους ψηφοφόρους και την κοινή γνώμη με ψευδή αποτελέσματα κατά παραγγελία. Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι έδωσαν εντολή και κάποιοι πλήρωσαν την συγκεκριμένη δημοσκόπηση και μην πει κανείς ότι ένα πρωί αποφάσισαν οι τύποι της εταιρείας να ασχοληθούν ξαφνικά με το τι γίνεται στο Δήμο Φυλής; Είναι πασιφανές ότι πίσω από τις στημένες δημοσκοπήσεις κρύβονται συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την περιοχή και πληρώνουν καλά γι αυτό. Φυσικά δεν έχουν τα κότσια οι «εγκέφαλοι» που έχουν σκαρφιστεί αυτές τις «fake» δημοσκοπήσεις, να αποταθούν για δημοσκόπηση σε μια σοβαρή εταιρεία όπως είναι οι MARC, MRB κλπ, γιατί αν το κάνουν, θα δουν...άλλα αποτελέσματα και δεν θα αρέσουν.


Ποια είναι η INNOVATION METRISIS POLL;


Μια εταιρεία λοιπόν, που ιδρύθηκε στις 22/1/2019, δεν την γνωρίζει κανείς, όσο και αν ψάξαμε, δεν ανήκει στον κλάδο  όπως ανήκουν οι γνωστές και καταξιωμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν υπόκειται σε κανένα κανόνα δεοντολογίας, δεν είναι υποχρεωμένη να δώσει την βάση δεδομένων σε πιθανό έλεγχο και πολύ περισσότερο, δεν είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους κανόνες επιστημονικής μέτρησης,. Παρ όλα αυτά σε 6 ημέρες από την ίδρυση της, έκανε την πρώτη δημοσκόπηση και στις 11/2/2019 έκλεισε (έκανε διαγραφή) για να ξανανοίξει μετά από 10 ημέρες με την ίδια ονομασία, ενώ παράλληλα προχώρησε σε νέα δημοσκόπηση με τα γνωστά αποτελέσματα. Αν ψάξει κάποιος για την εν λόγω εταιρεία, τα μόνα που θα βρει, είναι μια διεύθυνση στη Γλυφάδα, που όσες φορές πήγαμε στο συγκεκριμένο σημείο, δεν βρήκαμε κανέναν, αλλά και όσους ρωτήσαμε στη περιοχή δεν γνώριζε κανείς κάτι. Επίσης δεν υπάρχει τηλέφωνο για να επικοινωνήσει κάποιος μαζί τους, υπάρχει όμως μια  ιστοσελίδα που γράφει ότι είναι υπό κατασκευή, τελείως κενή και φυσικά χωρίς να αναγράφονται πουθενά στοιχεία της εταιρείας.

Όσο για το καταστατικό της εταιρείας, απαρτίζεται από ένα ΔΣ τριών ατόμων (μια γυναίκα και δυο άνδρες) οι οποίοι δηλώνουν απλά ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς κανένα βιογραφικό και χωρίς να γνωρίζει κανείς, αν έχουν γνώσεις  και  εμπειρία στο σοβαρό θέμα που λέγεται δημοσκόπηση.

Επειδή το ψάχνουμε και δεν το αφήνουμε στη τύχη του, θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία, γιατί το θέμα των δημοσκοπήσεων για τον Δήμο Φυλής και όχι μόνο, εξελίσσεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο.


Ανεμογεννήτριες.- Ανάκληση της οικοδομικής αδείας!

 


Αποδεκτό εγινε το αίτημα του Δήμου Τήνου για την ανάκληση της οικοδομικής άδειας που αφορα την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στου Πολέμου τον Κάμπο


Κυκλάδες: Από πού πήραν τα ονόματά τους

ΚυκλάδεςΠηγή: grekomania.ru

Κυκλάδες: Από πού πήραν τα ονόματά τους τα δώδεκα μεγαλύτερα νησιά τους;



Οι Κυκλάδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος. Οι Κυκλάδες αποτελούνται από 33 νησιά, καθώς επίσης από έξι μικρά νησάκια μεταξύ της Νάξου και της Αμοργού, τα οποία αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Επιπλέον, ο νομός των Κυκλάδων περιλαμβάνει πάρα πολλά μικρότερα νησιά και βραχονησίδες. Κάποια νησιά δεν κατοικούνται καθόλου, ενώ σε άλλα δεν κατοικούνται πάνω από 300 κάτοικοι.
Κυκλάδες
Κυκλάδες Χάρτης. Πηγή: DreamInGreece.com
Σύμφωνα με την μυθολογία,οι Κυκλάδες πήραν το όνομά τους από τις ομώνυμες Νύμφες, τις οποίες ο Ποσειδώνας τις μεταμόρφωσε σε βράχους. Λέγεται ακόμη πως οι αρχαίοι γεωγράφοι έδωσαν το όνομα αυτό στα νησιά από την λέξη «Κύκλος», γιατί δημιουργούν ένα νοητό κύκλο γύρω από την ιερή νήσο Δήλο, το γενέθλιο νησί του Απόλλωνα. Στις Κυκλάδες κατοικούν γύρω στους 111.000 κατοίκους  και η έδρα τους είναι η Ερμούπολη.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που πήραν το όνομά τους τα νησιά τους; Παρακάτω παρουσιάζονται τα 12 μεγαλύτερα νησιά.
  • ΝΑΞΟΣ: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η Νάξος απέχει 103 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Δύο θεωρίες υπάρχουν σχετικά με το όνομα του νησιού. Σύμφωνα με την πρώτη, το νησί πήρε το όνομά του από τον «Νάξο», τον ηγεμόνα των πρώτων αποικιών, που ήταν οι Κάρες. Η δεύτερη θεωρία λέει, πως, το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «νάξαι», που σημαίνει «θύσαι» από τις θυσίες, που γίνονταν στη νήσο προς τιμή των θεών.
Κυκλάδες
Η Πορτάρα της Νάξου. Πηγή: thesecretrealtruth.blogspot.com
  • ΑΝΔΡΟΣ: Το βορειότερο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται νοτιοανατολικά της Εύβοιας και μέσω της Ραφήνας συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο θεϊκής καταγωγής, Άνδρος (ή Ανδρεύς), από τον οποίο πήρε το όνομά του το νησί.
Κυκλάδες
Πηγή: d10cuvat6s0vpv.cloudfront.net
  • ΠΑΡΟΣ: Η Πάρος βρίσκεται δυτικά της Νάξου και στο κέντρο των Κυκλάδων. Το νησί αυτό είχε πολλά ονόματα εκτός από την σημερινή της ονομασία. Σχετικά με το όνομα «Πάρος», λέγεται πως οφείλεται στον Αρκάδα οικιστή του νησιού Πάρο τον Παρράσιο.
Κυκλάδες
Πηγή: athinorama.gr
  • ΤΗΝΟΣ: Η Τήνος ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου. Κι αυτό το νησί των Κυκλάδων είχε διάφορες ονομασίες και το όνομα «Τήνος» προέρχεται από τον βασιλιά Τήνο, τον πρώτο οικιστή και αρχηγό μίας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μικράς Ασίας. Η τοπική παράδοση λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Τήνο.
Πηγή: 1.bp.blogspot.com
  • ΜΗΛΟΣ: Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους. Λέγεται ότι το όνομά του νησιού προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο».
Κυκλάδες
Ελληνικα Τοπια – Greek Landscape Μήλος.. ένα νησί για απαιτητικούς επισκέπτες!
  • ΚΕΑ: Η Κέα ή Τζια είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί στις Κυκλάδες και είναι το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική. Παλαιότερα, η Κέα ονομαζόταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας λεγόταν Τζια. Το σημερινό όνομα «Κέα», το νησί το πήρε από τον ήρωα Κέω, που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από την Ναύπακτο, οι οποίοι είχαν καταβάλει το νησί κατά την αρχαιότητα.
Κυκλάδες
Μαγικά τοπία της Κέας! Πηγή: info-cyclades.gr
  • ΑΜΟΡΓΟΣ: Η Αμοργός πήρε το όνομά της από το φυτό αμοργίς, ένα είδος λιναριού από το οποίο φτιάχνονταν οι «άλικοι αμοργίδες», χιτώνες της Αμοργού. Η Αμοργός αποτελεί ιδανικό προορισμό για πεζοπορία σε μονοπάτια που ξεκινούν ή/και καταλήγουν σε κάποιον οικισμό και προσφέρουν στον επισκέπτη εκπληκτικές εικόνες φυσικού τοπίου.
  • ΙΟΣ: Το κυκλαδίτικο αυτό νησί ονομάζεται και «Νιός» από τους ντόπιους οι οποίοι αντίστοιχα ονομάζονται «Νιώτες». Το όνομά της η Ίος το απέκτησε από την αρχαία λέξη «ία», τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ’ άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη «ίος», που σημαίνει σωρός από πέτρες, καθώς η Ίος διαθέτει πολλά βράχια.
Κυκλάδες
Kathimerini Ίος: Ενα νησί που προσφέρει τα πάντα με γενναιοδωρία | Με Αφορμή | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  • ΚΥΘΝΟΣ: Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Κύθνο των αρχαίων Δρυόπων, που ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της Κύθνου. Παλιά το νησί ονομαζόταν και Δρυοπίς, καθώς και Θερμιά λόγω των θερμών πηγών, που υπάρχουν στον όρμο των Λουτρών.
Κυκλάδες
Ο Μέριχας, το λιμάνι της Κύθνου. Πηγή: athinorama.gr
  • ΜΥΚΟΝΟΣ: Το νησί των ανέμων, ένας από τους διασημότερους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς. Η Μύκονος απέκτησε το όνομά της από τον ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.
Κυκλάδες
Πηγή: s.kathimerini.gr
  • ΣΥΡΟΣ: Η πρωτεύουσά της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα και του Νομού Κυκλάδων καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δύο είναι οι εκδοχές για το όνομα του νησιού. Η πρώτη λέει πως το νησί πήρε το όνομά του από την λέξη «οσύρα», που σημαίνει ευτυχής, ενώ η δεύτερη λέει πως το πήρε από την λέξη «συρ», που σημαίνει βράχος.
Κυκλάδες
Σύρος: Η όμορφη αρχόντισσα των Κυκλάδων. Πηγή: infomust.gr
  • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηφαίστειο της και για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της. Το όνομα Σαντορίνη αναφέρεται στην Αγία Ειρήνη, που ονομάζεται στα ιταλικά-λατινικά Σάντα Ειρήνη ή Santa Irini. Λέγεται, λοιπόν, πως οι Ενετοί ονόμασαν έτσι το νησί μετά τον 13ο αιώνα. Το νησί είναι γνωστό και ως Θήρα.
Κυκλάδες
Πηγή: clickatlife.gr
Αυτές ήταν οι ιστορίες πίσω από τα ονόματα των δώδεκα μεγαλύτερων νησιών στις Κυκλάδες. Η ιστορία ολόκληρου του κυκλαδίτικου νομού είναι μεγάλη και η ομορφιά του ακόμα μεγαλύτερη. Το μόνο που μας μένει είναι να ταξιδέψουμε στο μεγαλύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας μας και να ανακαλύψουμε την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τις ομορφιές του.


Τσικνοπέμπτη. Τα έθιμα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

Τσικνοπέμπτη: Γιατί ψήνουμε σήμερα - Ήθη και έθιμα στην Ελλάδα

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.
Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Η «Τσικνοπέφτη», όπως είναι επίσης γνωστή, ήταν η μέρα που ετοίμαζαν σε παλαιότερες εποχές, το «παστό».
Έβραζαν δηλαδή το λίπος με λίγο νερό και το ράντιζαν ταυτόχρονα (με νερό), πριν το σουρώσουν. Μια εβδομάδα πριν από την Τσικνοπέμπτη, ξεκινούσε η διαδικασία της σφαγής των γουρουνιών, τα λεγόμενα «χοιροσφάγια».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Στη σημερινή εποχή, θεωρείται, ότι η Τσικνοπέμπτη είναι η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου.
Εικάζεται, πως το έθιμο προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».

Τα έθιμα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά ή Πέτε Γόλια.
Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό.
Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”, της πόλης της Κέρκυρας.
Στην Πάτρα η κατάργηση του Γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρού, φέρνει για την Τσικνοπέμπτη τον Γάμο του Καραγκιόζη και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και τη μακρόχρονη ιστορία.
Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό και μουσική από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα με χιούμορ αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.
Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά πραγματοποιούν την παροιμία πως ο «έρωτας περνάει από το στομάχι».
Στο Ξινό Νερό Φλώρινας την Τσικνοπέμπτη γίνεται χορός μασκέ με ορχήστρα και παραδοσιακή μουσική.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.
Στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.
Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο "βλάχικος γάμος" είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα.
Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
Στο Ναύπλιο, οι αυτοσχέδιες μεταμφιέσεις, η αυθόρμητη συμμετοχή του κόσμου σας μεταφέρουν στη δεκαετία του ’60 όταν τα Αναπλιώτικα γλέντια χάριζαν την δική τους νότα στην Αποκριά…
Στον Πόρο, οι νέοι κλέβουν ένα μακαρόνι, το οποίο πρέπει να τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.
Στην Πελοπόννησο, σφάζονται χοιρινά, από τα οποία μετά παρασκευάζονται παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πηχτή, τσιγαρίδες, παστό και γουρναλοιφή.

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά - Πιθανή εκκένωση


Ισοπεδώθηκαν ολόκληρα χωριά - Πιθανή εκκένωση στους Λάκκους λόγω καθίζησης(φωτο)




Εικόνες χάους και νέα προβλήματα από την κακοκαιρία - Κάτοικοι χωρίς νερό, ρεύμα τηλέφωνο και με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους

Το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται τα προβλήματα σε χωριά του δήμου Πλατανιά, που "ισοπεδώθηκαν" στην κυριολεξία από το τελευταίο πέρασμα της θεομηνίας.  Οι μεγάλοι όγκοι νερού, αφού κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα ύδρευσης, ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιών, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες, σήμερα απειλούν ολόκληρα χωριά με καθίζηση, καθως αν και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την προΙσταμένη τεχνικών υπηρεσιων κ. Δοξακη, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, το μεσημέρι της Τετάρτης,  είναι πιθανό να χρειαστει εκκένωση του χωριού Λακκοι, του δήμου Πλατανιά λογω εκτεταμένης καθιζησης. Υπενθυμίζεται οτι χθες στο χωριό κατέρρευσαν δύο σπίτια.

(σπίτι στους Λάκκους που κατέρρευσε)


Ήδη έχει δοθεί οδηγία, σε περίπτωση εκκένωσης, είτε στους Λάκκους είτε σε οποιοδήποτε άλλο χωριό και οικισμό προκύψει ανάγκη, να συνδράμει η ΕΜΑΚ, και με δυνάμεις των πυροσβεστικών αρχών, οι κάτοικοι να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο.

Ισοπεδωμένα Ρούματα, Κεφαλές, Φωτακάδο

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα χωριά Ρούματα, Κεφαλές και Φωτακάδο, του πρώην δήμου Βουκολιών, όπου και εκεί δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Τα Ρούματα, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός οτι ακόμα και μέσα στο ίδιο το χωριό η μετακίνηση είναι αδύνατη από τη μια γειτονιά στην άλλη, λόγω πολλαπλών καθιζήσεων. Οι κάτοικοι και εκεί δεν έχουν νερό ενώ πρόσφατα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση.

Στις Κεφαλές, ομοίως, το χωριό απειλείται από τις καθιζήσεις και οι κάτοικοι, βιώνουν συνθήκες απομόνωσης, χωρίς νερό και ρεύμα.

Στο Φωτακάδο, βούλιαξαν δρόμοι στην είσοδο και την έξοδο του χωριού, παρά το γεγονός οτι από το πρωί βρίσκοταν εκεί συνεργεία του δήμου Πλατανιά και επιχειρούσαν σε σημεία που είχαν υποστεί καθίζηση.

Η κατάσταση στα χωρια είναι δραματική (Δείτε επίσης για τις καταστροφές στον Ντερέ)


Φωτογραφίες από Ρούματα


 

Φωτογραφίες από Φωτακάδο






Πηγή


Συνελήφθη στη Ρόδο 31χρονος διωκόμενος για διακεκριμένες κλοπές



Ερμούπολη Σύρου, 27 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθη στη Ρόδο 31χρονος διωκόμενος για διακεκριμένες κλοπές
Συνελήφθη χθες (26 Φεβρουαρίου 2019) το μεσημέρι στη Ρόδο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, 31χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου ίσχυε ένταλμα της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Κερκύρας.
Συγκεκριμένα, ο 31χρονος κατηγορείται για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών, την 07 και 08-01-2019 στην Κέρκυρα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.

Σχολικοί φύλακες: Επιστρέφουν από τα νοσοκομεία στους δήμους -Όλη η διαδικασία

 

Δυνατότητα να επιστρέψουν στους Δήμους στους οποίους εργάζονταν θα έχουν περίπου 500 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι το 2013 είχαν μπει σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού σε νοσοκομεία της χώρας, με ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, οι πρώην σχολικοί φύλακες θα μπορούν να μετατάσσονται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων είτε στο Δήμο στην υπηρεσία του οποίου απασχολούνταν με την ειδικότητα του σχολικού φύλακα πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα, είτε σε άλλο Δήμο με την ίδια ειδικότητα, με αίτησή τους στον οικείο Δήμο.
Η μετάταξη του προσωπικού γίνεται με μεταφορά της θέσης του και σε ειδικότητα ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, με το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχε πριν τεθεί σε διαθεσιμότητα, συνυπολογιζόμενου του χρόνου υπηρεσίας στις υγειονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, για τη βαθμολογική και τη μισθολογική του εξέλιξη. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Για να μπορεί να γίνει η μετάταξη, θα πρέπει κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης της ειδικότητας στην οποία ανήκει ο υπάλληλος (νοσοκομείο) να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
Στόχος της ρύθμισης είναι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η μετάταξη των σχολικών φυλάκων να συμβάλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη της σχολικής περιουσίας, αλλά και στην προστασία μαθητών και διδασκόντων, καθώς πρόκειται για προσωπικό με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο αυτό. «Άλλωστε, η κάλυψη των αναγκών της φύλαξης των σχολικών μονάδων με άλλο τρόπο δεν καθίσταται πρόσφορη, λόγω των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στις προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού τα τελευταία έτη», ανέφεραν πηγές του ΑΣΕΠ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι: «Στα χρόνια των μνημονίων η Αυτοδιοίκηση αποψιλώθηκε από σημαντικές κατηγορίες προσωπικού, όπως οι Δημοτικοί Αστυνομικοί και οι Σχολικοί Φύλακες, με αποτέλεσμα βασικές ελλείψεις σε κομβικούς τομείς και δυσλειτουργίες, οι οποίες γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθούν, σύμφωνα και με το πάγιο αίτημα των ίδιων των Ο.Τ.Α».

Πηγη

Πρόσκληση για συμμετοχή σε ηλεκτρονικό ψήφισμα

Άμεση παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στην θέση Πράσσα της Τήνου.

ακολουθεί το πλήρες κείμενο 

Άμεση παύση και ακύρωση των εργασιών του Αιολικού Πάρκου στην θέση Πράσσα της Τήνου, όπως και των επόμενων ακόμη μεγαλύτερων Αιολικών Πάρκων (Α/Π) που αδειοδοτήθηκαν από την ΡΑΕ παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Δήμου Τήνου που αντικατοπτρίζουν την ρητή άρνηση της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμος Τήνου, όπως αντανακλάται τόσο στο υπόμνημα Διαμαρτυρίας και Εναντίωσης στην εγκατάσταση Α/Π στην Τήνο του 2014 [1], όσο και σε όλες τις σχετικές αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου από τότε μέχρι και σήμερα, είναι ομόφωνα  [2] εναντίων τέτοιων εγκαταστάσεων στο νησί της Τήνου.

Ο Δήμος Τήνου
την ίδια χρονιά καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, (μαζί με τους Δήμους Πάρου και Άνδρου ) η οποία ακόμη δεν έχει τελεσιδικήσει, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί. Παρόλα αυτά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δόθηκε άδεια εγκατάστασης τριών ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα, στον «Πολέμου Κάμπο», χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεση του Δήμου Τήνου.

Κατά την αναμονή για την έκδοση της απόφασης του ΣΤΕ, η συγκεκριμένη εταιρεία, που επίκειται να βάλει τις ανεμογεννήτριες, ξεκίνησε, στις 24 Ιανουαρίου του 2019, πριν την έκδοση της απόφασης, με σκαπτικά μηχανήματα, την προετοιμασία για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
Μάλιστα η πρόσβαση των μηχανημάτων στον χώρο έγινε μέσω παράνομης διάνοιξης σε δημοτική έκταση η είσοδος στην οποία εμποδίζονταν με αλυσίδα, που έσπασε εν μία νυκτί.
 
Η παραβίαση της δημοτικής περιουσίας είναι το αντικείμενο των νέων ασφαλιστικών μέτρων [3,4], που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου τον Ιανουάριο του 2019 στο Ειρηνοδικείο Τήνου. Την απόφαση επί των οποίων αναμένουμε μετά από δύο αναβολές και την εκδίκαση τους στις 19/2.

Παρόλα αυτά και παρά τις αντίθετες αιτήσεις του Δήμου, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Ειρηνοδικείου, η εταιρία συνεχίζει ανενόχλητη τα χωματουργικά έργα με αμείωτο ρυθμό τραυματίζοντας το βουνό μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο ενώ συνεχώς υπάρχουν επιχωματώσεις και διαπλατύνσεις στην παράνομη διάνοιξη μέσα στην δημοτική έκταση.

Μαζί με τον Δήμο Τήνου σε αυτόν τον αγώνα, βρίσκεται σύσσωμη η Τηνιακή κοινωνία όπως φάνηκε και στο υπόμνημα Διαμαρτυρίας και Εναντίωσης του 2014 που υπέγραψαν σε εντυπωσιακό βαθμό οι περισσότεροι παραγωγικοί φορείς και ενεργοί σύλλογοι όλων τον τομέων του νησιού αλλά και με την φυσική παρουσία κόσμου στο Ειρηνοδικείο καθώς και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ρητή εναντίωση μας οφείλεται στους επόμενους λόγους:


1. Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες.

2. Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης και όπως είναι αναμενόμενο από παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας θα αλλοιωθεί σημαντικά.

3. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα χωροθετούνται σε υψόμετρα άνω των 800 μέτρων, κατά τρόπο που αλλοιώνεται η αισθητική του τοπίου και η φυσική διάταξη της κορυφογραμμής.

4. Με την διάταξη αυτών των εγκαταστάσεων συνήθως κατακερματίζεται το πανέμορφο ανάγλυφο του τοπίου.

5. Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν έχουν συνήθως ύψος 70 έως 120 μέτρα ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.

6. Από το σύνολο των εκσκαφών θα προκύψουν αρκετά κυβικά μέτρα μπαζών που αντιστοιχούν σε ανάλογες μετακινήσεις φορτηγών.

7. Από τις εκσκαφές τα μπαζώματα αλλά και την ίδια την λειτουργία των ανεμογεννητριών υπάρχει, ο κίνδυνος όπως αναφέρει και η σχετική μελέτη του καθηγητή υδρολογίας Γ. Στουρνάρα, ειδικά για την γεωλογία της Τήνου, να διαταραχθούν τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα και να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής. Οι υδρογεωλογικές μελέτες είναι σκόπιμα ανύπαρκτες μέσα στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των εταιρειών. Οι επακόλουθες επιπτώσεις στα τριγύρω χωριά που υδροδοτούνται από τις πηγές αυτών των βουνών αλλά και στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή σε ένα νησί που έχει πρόβλημα με την υδροληψία τις περισσότερες χρονιές, είναι επίσης ανυπολόγιστες.

8. Οι πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εκτιμάται ότι θα αυξηθούν δραματικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι στην πλειονότητά τους προκαλούνται από το δίκτυο μεσαίας τάσης που συνδέει τα αιολικά πάρκα της περιοχής με το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

9. Εκτιμάται ότι η κατασκευή των νέων δρόμων θα προκαλέσει κατακερματισμό των οικοτόπων και πολλές περιοχές τροφοληψίας των αρπακτικών θα καταστραφούν.

10. Καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά το πέρας λειτουργίας τους, ούτε ζητείται εγγυητική επιστολή από τις εταιρείες για τις εργασίες αυτές, οι κατασκευές θα παραμείνουν πάνω στις βουνοκορφές για πάντα ως σκουριασμένα κουφάρια.

11. Με το βουνό να μετατρέπεται σε εργοτάξιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στην επόμενη δεκαετία η σκόνη από τη διαρκή κίνηση των φορτηγών και των σκαπτικών εργασιών θα πλήξει τη μελισσοκομία και η καταστροφή της θαμνώδους βλάστησης (ρείκι κ.ά) θα υποβαθμίσει την τροφή των μελισσών. Θα πληγεί επίσης η παραδοσιακή αγροτική οικονομία αφού θα καταστραφούν οι ορεινές πεζούλες στις πλαγιές των βουνών από τις επιχωματώσεις και τη διάνοιξη νέων δρόμων.

12. Καταλυτικές θα είναι και οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού τοπίου, ο ήπιος φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός καθώς και πολιτιστικός τουρισμός που αναπτύσσεται τελευταία στην περιοχή θα υποστεί ισχυρότατο πλήγμα, αφού θα αλλάξει η ανθρωπογενής κλίμακα του τοπίου. Το συγκεκριμένο "χειροποίητο" κυκλαδίτικο τοπίο, με τις σημαντικές εναλλαγές του είναι τόσο ιδιαίτερο που γίνεται ολοένα και πιο διάσημο. Έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτο, αιώνες με τις αναβαθμίδες, τις ξερολιθιές, (οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco), το μεγαλύτερο για τις Κυκλάδες δίκτυο μονοπατιών, τους ξακουστούς περιστεριώνες, και τους περίπου 50 παραδοσιακούς οικισμούς. Έρευνες έχουν δείξει μείωση στον τουρισμό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.

13. Στα χωριά της γύρω περιοχής Υστέρνια και Καρδιανή (παραδοσιακοί οικισμοί με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα και αγοραστικό ενδιαφέρον) ο θόρυβος από τις ανεμογεννήτριες θα αλλάξει σίγουρα την ηρεμία του τοπίου και της φύσης που μπορεί να απολαύσει κανείς μέχρι σήμερα. Ο θόρυβος θα είναι κουραστικός και αναλόγως της φοράς του ανέμου ακόμη και ανυπόφορος. Τα σχετικά παράπονα από άλλα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα είναι ενδεικτικά του προβλήματος.

14. Πριν κάποια χρόνια και μετά από αγώνα πολιτών του νησιού πετύχαμε μια μεγάλη νίκη που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφαιρέθηκαν οι ακαλαίσθητοι πυλώνες υψηλής τάσης που δεν συμβάδιζαν με την φυσιογνωμία του νησιού. Τώρα, προωθούνται πολύ μεγαλύτερης κλίμακας επεμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η αντίθετη γνώμη του Τηνιακού λαού, όπως αντανακλάται διαχρονικά σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δ.Σ. από το 2014 ως και σήμερα.

15. Με την παρούσα εγκατάσταση, εγκαινιάζεται μια ακόμη επικίνδυνη πρακτική αρπαγής περιουσιών στο νησί μας. Χωρίς επαρκή στοιχεία από την Δασική Υπηρεσία, ολόκληρες εκτάσεις που ενδιαφέρουν τις αιολικές εταιρίες χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές άρα δημόσιες και διαθέσιμες για αιολική χρήση. Οι ιδιοκτησίες ιδιωτών ή και του Δήμου χάνονται, ανεξαρτήτως νόμιμων τίτλων είτε κληρονομικών είτε αγοραπωλησιών που σε κάποιες περιπτώσεις πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω. Βεβαίως η συστηματική κατασκευή πέτρινων αναβαθμίδων σε αυτές όπως και σε όλες τις γωνιές του νησιού κατά το παρελθόν και η διατήρησή τους έως σήμερα, μαζί με τα ακόλουθα αγροτικά κτίσματα (αλώνια, αποθήκες, κελιά) μαρτυρά αγροτική χρήση έως και το πρόσφατο παρελθόν.

16. Όλα τα προηγούμενα συντελούνται και νομιμοποιούνται στην συλλογική συνείδηση με το αφήγημα της "καθαρής" ενέργειας, η οποία μειώνει τις εκπομπές CO2 και θα οδηγήσει την χώρα σε απεξάρτηση από τις συμβατικές ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ενέργειας. Δυστυχώς, όπως έχει πια δείξει η εμπειρία και τα σχετικά στοιχεία [5,6] σε όλα τα κράτη που διαπρέπουν σε αυτό τον τομέα, τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν τεχνικά να αντικαταστήσουν συμβατικές μορφές παραγωγής ενέργειας, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυξάνουν αντί να μειώνουν τις εκπομπές CO2. Αυτό γίνεται λόγω της στοχαστικότητας του αέρα (δεν φυσάει συνέχεια το ίδιο) και την απαιτούμενης εφεδρείας συμβατικών παραγωγικών μονάδων που θα αντισταθμίζουν τα φαινόμενα αστάθειας που οφείλονται σε αυτή την έγχυση ανομοιογενούς ρεύματος στο δίκτυο.

17. Τέλος για να ενσωματωθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο αυτό το ασταθές ρεύμα χρειάζονται αρκετές τεχνικές επεμβάσεις. Τις επεμβάσεις αυτές και την μεγάλη διαφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από βΑΠΕ, τις πληρώνουμε όλοι μας μέσω του ΕΤΜΕΑΡ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, ενώ τα αντισταθμιστικά οφέλη που υπόσχονται είναι κατά πολύ μικρότερα.

Υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα, φορείς και πολίτες της Τήνου, μαζί με επισκεπτες και φίλους του νησιού, στηρίζοντας σήμερα αυτόν τον αγώνα που γίνεται και δείχνοντας την αντίθεση μας σε όλα αυτά τα έργα βιομηχανικής κλίμακας, τόσο σε αυτό που ξεκίνησε, για το οποίο ζητάμε άμεσα την παύση εργασιών, όσο και την ακύρωση των επόμενων που προτίθενται να ξεκινήσουν.


Σχετικά έγγραφα/ παραπομπές:

[2] Ομόφωνη  απόφαση του Δ.Σ., 15-06-2018, σχετικά με την αρνητική γνωμοδότηση  Δ.Σ.  ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW (95 Α/Γ) και των συνοδών έργων»

[3] Ενημέρωση για τις Ανεμογεννήτριες, 24/01/2019 Δήμος Τήνου, πρόσκληση για ενημέρωση σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα.

 
[4] Θα προστατέψουμε το νησί μας από αυτή την εισβολή,  29/1/19,
     Ε. Κορωναίου, koinignomi.gr

[5]
Μεταβλητές ΑΠΕ Συστήματος:μία άβολη αλήθεια,  Α. Ευθυμιάδης, Δρ. Μηχανικός, Διπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος Μηχανικός, προς δημοσίευση στα «ΤΕΧΝΙΚΑ».

[6]
Οι ΑΠΕ είναι παγκόσμια απάτη.; 3/6/16, Μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρακα , econews.gr