νεα κρητη totalfitness news



Με εκπαιδευτικά κενά ρεκόρ θα ξεκινήσει η νέα χρονιά στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του νομού Κυκλάδων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, τα κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων στις Κυκλάδες φτάνουν τα 407.

Κάποια εξ αυτών θα καλυφθούν από τις μετατάξεις, ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία λείπουν αυτή τη στιγμή 235 εκπαιδευτικοί. Δηλαδή, δέκα περίπου ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής σαιζόν απουσιάζει το 25% του συνολικού δυναμικού δασκάλων και νηπιαγωγών.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

H  αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό Κυκλάδων είναι πρωτοφανείς, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πολιτική των μνημονίων, των απολύσεων, της αδιοριστίας και της δημοσιονομικής προσαρμογής υπονομεύει τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς και  απώλειες χιλιάδων ωρών διδασκαλίας είναι η πραγματικότητα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τους μαθητές μας. 

Η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται υπό την ομηρεία των μαθητευόμενων μάγων της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιθυμούν ένα φτηνό σχολείο, συχνά χωρίς εκπαιδευτικούς, προθάλαμο του μορφωτικού αποκλεισμού των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 407  κενά σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων στο νομό Κυκλάδων.  Ένα μέρος αυτών των κενών, μολονότι  θα καλυφθεί μέσα από τον αυθαίρετο και παράνομο μηχανισμό των μετατάξεων, δεν θα εξασφαλίσει την ουσιαστική λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Ειδικότερα, πέρα από τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη διαδικασία των μετατάξεων, λείπουν αυτή τη στιγμή 152 δάσκαλοι και 83 νηπιαγωγοί σε όλο το νόμο. Στα νησιά ευθύνης μας λείπουν 25 δάσκαλοι και  αντίστοιχα 25 νηπιαγωγοί. Επομένως μόνο στα τρία νησιά του συλλόγου μας 50 τμήματα δε μπορούν να λειτουργήσουν και 235 σε επίπεδο νομού, με συνέπεια τον αποκλεισμό των παιδιών από το αναφαίρετο δικαίωμα τους στη μόρφωση. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων πάνω από το 25% του εκπαιδευτικού δυναμικού στο νομό θα λείπει, ποσοστό, μάλιστα, που μπορεί και να αυξηθεί μετά τη διαδικασία των αποσπάσεων.

\Με δεδομένη τη δραστική μείωση των αναπληρωτών του τακτικού προϋπολογισμού, που μειώθηκαν από 12.000 πέρσι σε μόλις 2.000 φέτος και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος της υπολειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της επικράτειας. Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στον ευαίσθητο τομέα της ειδικής εκπαίδευσης,  καθώς υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34 κενά στο νομό σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής με τον κίνδυνο να μην ανοίξουν φέτος τα τμήματα ένταξης που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες.

Η υπόσχεση της διοίκησης ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τη νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με το διορισμό αναπληρωτών δεν πείθει, ούτε μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του προβλήματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Παιδείας, στο βαθμό που αρνείται την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναπληρωτών, θα επιλέξει τις συμπτήξεις τμημάτων, δημιουργώντας τμήματα των 27-30 μαθητών, τον υποβιβασμό σχολικών μονάδων, τη συνδιδασκαλία μαθητών διαφορετικών τάξεων, την αναστολή της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, τον αποκλεισμό προνηπίων από την προσχολική εκπαίδευση, καθώς και τις υποχρεωτικές  μετακινήσεις -μεταγραφές μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες, κατά το πρότυπο της μεταφοράς ασθενών που εφαρμόζει ήδη το Υπουργείο Υγείας.

Επιβεβαιώνεται κατά συνέπεια το σύνολο των εκτιμήσεων μας ήδη από τον περασμένο Απρίλη για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι πραγματικά επικίνδυνη για τη μόρφωση των παιδιών μας. Οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας απειλούνται από τη στιγμή που η δημόσια εκπαίδευση γίνεται “τσιφλίκι της συντεχνίας των Μνημονίων”. 

Πίσω από τη ρητορική των υπεράριθμων εκπαιδευτικών, των διαθεσιμοτήτων, του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος και της δυσφήμισης του εκπαιδευτικού κινήματος  κρύβεται η ωμή πραγματικότητα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα : ποιος κλείνει τελικά τα σχολεία ;

Η εικόνα αυτή άλλωστε δεν αφορά μόνο την εκπαίδευση αλλά επεκτείνεται και στην υγεία με την μετατροπή των νοσοκομειακών μονάδων σε κέντρα υγείας, το ξεπούλημα-ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου στη Σαντορίνη και τις διαθεσιμότητες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Δ.Σ του συλλόγου μας καλεί όλους τους γονείς, τους εργαζόμενους και το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα σε αγωνιστική συσπείρωση από την πρώτη μέρα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής -αντεργατικής πολιτικής. Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων μας της τεχνικής εκπαίδευσης και των αναπληρωτών, κατάργηση του νόμου 4172/2013 (Νόμος για τις διαθεσιμότητες). Άμεση κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κανένας υποβιβασμός-συγχώνευση σχολικής μονάδας, μέγιστος αριθμός 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 για την προσχολική εκπαίδευση και τις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού. Δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία για όλους.

      Ο Πρόεδρος
Γιώργος Καλημερίδης
Η  Γραμματέας
  Ευαγγελία  Παππά

Πηγή http://cyclades24.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top