Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2013

Ο ΑΔΜΗΕ, τα νησιά και ο κος Τσίπρας



Έχω την άποψη ότι σε μια δημοκρατία, ο ρόλος της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ατόμου που ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Επίσης, στο παρελθόν έχω εκφράσει τις προσωπικές μου ενστάσεις για την ποιότητα μέρους του πολιτικού προσωπικού στην χώρα μας και ανεξαρτήτως κομμάτων. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η ποιότητα του πολιτικού λόγου του κου Αλέξη Τσίπρα συναγωνίζεται σε λαϊκισμό, ανακρίβειες και αντιθέσεις, πολιτικά πρόσωπα που οι περισσότεροι θα θέλαμε να μην είχαν υπάρξει στην πολιτική.
Το left.gr δημοσιεύει την ομιλία του κου Τσίπρα στους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, κατά την οποία ήθελε να καταγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για μελλοντική ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Δικαίωμά του και πολύ καλά έκανε. Όμως προέβη σε μια σειρά ανεπίτρεπτων αντικρουόμενων, λαϊκιστικών και κυρίως επικίνδυνων για την χώρα, δηλώσεων.
Δήλωσε ότι όσοι επενδυτές προσέλθουν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης, θα χάσουν τα λεφτά τους και θα δικαστούν, προφανώς όταν και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Επίσης, προανήγγειλε την παραπομπή στη δικαιοσύνη των Υπουργών που θα υπογράφουν τις σχετικές αποφάσεις.
Ως προς το πρώτο και ο πιο αδαής κατανοεί το αρνητικό κλίμα που δημιουργείται για επενδύσεις στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων είναι απαραίτητη τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και για την μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Ως προς το δεύτερο, απλά αγνοεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και τάξη και προεξοφλεί τα γεγονότα με βάση τις πολιτικές του προθέσεις.
Στο σύνολο όμως, ουσιαστικά αμφισβητεί το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, τη συνέχεια του κράτους και την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Άραγε ονειρεύεται μια Ελλάδα σαν την Αλβανία του Χότζα;
Ως προς τις ενστάσεις του για τον ΑΔΜΗΕ, προεξοφλεί την άνοδο του κόστους του ρεύματος, ενώ παραδέχεται ότι μόνο η διασύνδεση της νησιώτικης Ελλάδας προϋποθέτει επενδύσεις 2,5 δις ευρώ. Πώς προκύπτει ότι όταν γίνει η επένδυση και τα νησιά δεν θα εξαρτώνται από τις ακριβές, ενεργοβόρες και ρυπαίνουσες το περιβάλλον πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, θα ακριβύνει το ρεύμα, μόνο αυτός το γνωρίζει. Ούτε βεβαίως έχει μια λύση για τα απαραίτητα κεφάλαια που λείπουν σήμερα για να γίνουν οι επενδύσεις. Βεβαίως μιλάει για κερδοσκόπους και πιατσικολόγους επενδυτές οι οποίοι καταρχήν αγοράζοντας ένα ποσοστό στον οργανισμό και κατόπιν επενδύοντας στην Ελλάδα (διπλά λεφτά) θα φέρουν την απόλυτη καταστροφή. Πώς προεξοφλεί την ποιότητα των επενδυτών μόνο αυτός γνωρίζει. Θα πρέπει να θυμηθεί όμως ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ούτε με τον ΟΤΕ, ούτε με το λιμάνι του Πειραιά. Απειλεί βεβαίως ότι όλα αυτά θα τα επανακρατικοποιήσει. Προφανώς για να βολέψει του Φωτόπουλους. Αλλά δεν μας λέει με ποια χρήματα. Διότι, εκτός αυτών έχει δεσμευθεί να επαναπροσλάβει 100.000 δημοσίους υπαλλήλους και να επαναφέρει τους μισθούς και τις συντάξεις στα επίπεδα του 2009. Μήπως εννοεί ότι δεν θα σκίσει το μνημόνιο στα σκαλοπάτια της Βουλής
Διότι εάν ισχύουν όσα έχει πει για το μνημόνιο, τότε τελειώνει η χρηματοδότηση από το εξωτερικό και το μόνο που απομένει είναι η δήμευση καταθέσεων και ιδιωτικής περιουσίας. Ίσως να είναι ένα σενάριο. Διότι το άλλο σενάριο ότι θα συνταχθούν πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του επιλογές το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών μάλλον φαίνεται ότι χλωμιάζει, όσο και αν αναφέρει ότι η αλλαγή με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια συναρπαστική τομή για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.
Προφανώς γι’ αυτό αναφέρει ότι ο εργαζόμενος των 400- 500 ευρώ δεν έχει να χάσει τίποτα, διότι το πιθανότερο είναι για να υλοποιηθούν οι προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα πάντα θα πρέπει να εξισωθούν προς τα κάτω και στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Αλλά λίγο παρακάτω αναφέρει ότι δεν έχει μαγικές ικανότητες και δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα άμεσα. Άρα μύλος και άγνωστες οι βουλές του ανθρώπου.
Τέλος, ενώ ισχυρίζεται ότι η ελληνική δημοκρατία έχει νόμους, οι υπογραφές της εκλεγμένης κυβέρνησης δεν τον δεσμεύουν γιατί δεν τις έβαλε αυτός. Στην ίδια λογική, οι υπογραφές της δικής του κυβέρνησης (λέμε τώρα) δεν θα δεσμεύουν την κυβέρνηση που θα τον διαδεχθεί.
Δυστυχώς αυτό δεν λέγεται αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι κατανοητό ότι ούτε πολιτικά, ούτε αριθμητικά φαίνεται πιθανό να γίνει πρωθυπουργός ο κος Τσίπρας, αλλά και ούτε προτίθεται σύσσωμη η Ευρώπη να τον ακολουθήσει όπως ονειρεύεται και διατυμπανίζει.
Καλό θα είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να εκφοβίζουν επενδυτές και στο βαθμό που δεν μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά μέσα από τον θεσμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο μυαλό τους, τί πραγματικά επιθυμούν. Μπορεί το 33% των Ελλήνων να πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύει για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο κάτω κάτω, όλοι οι νησιώτες επιθυμούν τη διασύνδεση των νησιών με το κεντρικό σύστημα της ΔΕΗ, που σήμερα δεν υπάρχει και ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

Γ. Βακόνδιος

Πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.