νεα κρητη totalfitness news

Αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ζητά το ΔΝΤ
Στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων που αφορούν τους πλειστηριασμούς, τις ομαδικές απολύσεις, τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ όπου κυριαρχεί το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προστίθεται και η απαίτηση της τρόικας να επανέλθει στο 23%, ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, από 13% που είναι σήμερα. Για τη διατήρησή του στο 13% η τρόικα φέρεται να εγείρει θέμα λήψης ισοδύναμων μέτρων ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2014, περιπλέκοντας τη συζήτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του επόμενου έτους, που επίσης παραμένει ανοικτή.
Ειδικότερα:
1. ΦΠΑ στην εστίαση
Η τρόικα δεν πείθεται για την αποτελεσματικότητα του μέτρου μείωσης του συντελεστή στο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και θέτει θέμα επαναφοράς του στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014. Με τη λήξη, δηλαδή της πιλοτικής πεντάμηνης περιόδου εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή, με την κυβέρνηση να έχει επενδύσει πολιτικά στη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή και το 2014.
2. Πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση των διατάξεων που προστατεύουν από τους πλειστηριασμούς την κύρια κατοικία μεσαίων και φτωχών νοικοκυριών και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Δέχεται να μειωθούν τα ανώτατα όρια των αντικειμενικών αξιών της κύριας κατοικίας για την οποία απαγορεύεται ο πλειστηριασμός και η πρόταση είναι να υπάρχει όριο στα 200.000 ευρώ, με προϋπόθεση την καταβολή ενός ποσού έναντι της μηνιαίας δόσης. Η τρόικα δέχεται την αναγκαιότητα μεταβατικής περιόδου αλλά μόνον έξι μηνών, βάζει τον πήχυ των αντικειμενικών αξιών στα 100.000 ευρώ και ζητά να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα το όριο της φτώχειας, πρόταση που απορρίπτει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης δέχεται να καταργηθεί η διάταξη με την οποία προστατεύεται οποιοδήποτε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Η κυβέρνηση τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή λύση θα νομοθετήσει και κατά πάσα πιθανότητα την προστασία της κύριας κατοικίας, με βάση τα προαναφερόμενα.
3. Ομαδικές απολύσεις
Η τρόικα ζητά κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» του υπουργού Εργασίας στο αίτημα επιχειρήσεων που ζητούν να περιορίσουν πάνω από τα επιτρεπόμενα, ανά μήνα, όρια τον αριθμό των εργαζομένων και αύξηση των ορίων των επιτρεπόμενων απολύσεων. Η Ελλάδα αντιπροτείνει να προβλεφθεί διαδικασία υποχρεωτικής διαβούλευσης επιχείρησης και εργαζομένων με βάση τα προβλεπόμενα στην κοινοτική οδηγία 98/59 (αιτιολόγηση, κριτήρια επιλογής απολυομένων, σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων για τους εργαζομένους, «έξτρα» οικονομικές «καλύψεις») με «εγγυητή» τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Δεν συζητά αύξηση των ορίων.
4. ΕΑΣ
Η ελληνική πρόταση προβλέπει να μειωθούν σε δύο από πέντε τα εργοστάσια της εταιρείας, ο αριθμός των εργαζομένων από 800 σε περίπου 300 με εθελούσια έξοδο και να διατηρηθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός της, πιλοτικά για 18 μήνες, θέμα στο οποίο η τρόικα διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις.
Πλειστηριασμοί
Η τρόικα επιμένει σε πολύ χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία από τους πλειστηριασμούς.
ΕΑΣ
Η τρόικα ζητά δραματική συρρίκνωση - σοβαρές ενστάσεις για τη διατήρηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας, στον οποίο επιμένει η Ελλάδα, έστω και για δοκιμαστικό διάστημα 18 μηνών.
ΦΠΑ στην εστίαση
Θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Ιανουαρίου 2014, από 13%, σήμερα, θέτει η τρόικα. Για να διατηρηθεί στο 13% ζητά ισοδύναμα μέτρα 300 εκατ. ευρώ.
μαδικές απολύσεις
Η τρόικα ζητά κατάργηση του δικαιώματος «βέτο» του υπουργού Εργασίας στο αίτημα επιχειρήσεων για περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων άνω των επιτρεπόμενων ανά μήνα ορίων και αύξηση ορίων για ομαδικές απολύσεις. Η Ελλάδα αντιπροτείνει διαδικασία υποχρεωτικής διαβούλευσης επιχείρησης - εργαζομένων με «εγγυητή» τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας και απορρίπτει αύξηση ορίων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top