ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος
Βάλλονται πανταχόθεν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που οσονούπω φαίνεται ότι θα διαγραφούν από το λεξιλόγιο των ασφαλισμένων. Ωστόσο, και προτού οι… σωτήρες του ασφαλιστικού μας συστήματος επέμβουν πάλι προς την κατεύθυνση κατάργησης των
ευεργετικών διατάξεων που στέλνουν νωρίτερα στη συνταξιοδότηση, θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε όλα σχεδόν τα Ταμεία των μισθωτών υπάρχουν διατάξεις που δίνουν το δικαίωμα εξόδου από την αγορά εργασίας με πρόωρη συνταξιοδότηση ακόμη και στην ηλικία των 55 ετών.
Σύμφωνα με όσα στοιχεία υφίστανται, η εκτίμηση είναι ότι τέτοια δικαιώματα έχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι. Βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι θα προλάβουν να βγουν πρόωρα σε σύνταξη, ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα θεμελιώσουν δικαίωμα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να εμποδιστεί η συνταξιοδότησή τους, αφού το θεμελιωμένο δικαίωμα προστατεύεται συνταγματικά.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται ως μισθωτοί σε ΙΚΑ, ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) ή στο Δημόσιο μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές διατάξεις και να αποχωρήσουν πρόωρα στην ηλικία των 55.
Με την προϋπόθεση λοιπόν ότι συντρέχουν οι επιμέρους προϋποθέσεις, πολλοί εξ αυτών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 55, και μάλιστα με πλήρη σύνταξη.
Αναφερόμαστε σε εργαζομένους που ανήκουν στην κατηγορία των «παλαιών» ασφαλισμένων, δηλαδή ασφαλίστηκαν πρώτη φορά σε οποιονδήποτε φορέα μέχρι την 31η-12-1992 και μέσω των διατάξεων που ακόμη υπάρχουν διάσπαρτες στο νομικό καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης τους δίνεται η δυνατότητα εξόδου στα 55, προτού «κλείσει» η δεξαμενή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εγκλωβιστούν στα υφιστάμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τα 67 (για πλήρη) και τα 62 (για μειωμένη).
Ο Ασφαλιστικός και Εργασιακός Σύμβουλος της «Εφ.Συν.» συγκέντρωσε και παραθέτει όλες εκείνες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να ευεργετηθούν και να συνταξιοδοτηθούν στα 55, ακόμη και με πλήρη σύνταξη. Οι κατηγορίες αυτές είναι:
* 35 χρόνια εργασίας για σύνταξη στα 55
Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν τα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και τράπεζες) αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους. Με βάση τις ασφαλιστικές διατάξεις αυτής της κατηγορίας, όσοι έχουν ασφαλιστεί μέχρι την 31η-12-1982 στα Ταµεία ∆ΕΚΟ-τραπεζών και στο ∆ηµόσιο έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας εφόσον κλείσουν τα 35 έτη εργασίας. Βέβαια σ’ αυτή την περίπτωση δεν παίζει ρόλο η διαδοχική ασφάλιση, αφού θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να έχουν χρόνια ασφάλισης μόνο στον συγκεκριμένο ασφαλιστικό οργανισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν έχουν πλέον εφαρμογή στο ΙΚΑ, αφού για τους ασφαλισμένους που εργάστηκαν πρώτη φορά πριν από το 1983 θα πρέπει να είχαν κλείσει το 58ο έτος της ηλικίας τους το έτος 2010.
Μάλιστα υπάρχει και ακόμη μία προϋπόθεση, που είναι να έχουν συμπληρώσει 35ετία (δηλαδή 10.500 ημέρες ασφάλισης). Βέβαια, αν κάποιος ασφαλισμένος του ΙΚΑ δεν συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης, παρ’ ότι έχει κλείσει τα 58, μπορεί αν εξαγοράσει πλασματικούς χρόνους ασφάλισης (μόνο τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας).
Αν κάποιος ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να σπεύσει να καταθέσει τη σχετική αίτηση, αφού το σχετικό δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών ισχύει μέχρι την 31η-12-2013. Αντίθετα, όσοι συμπλήρωσαν τα 58 εντός του 2011, μπορούν να εξαγοράσουν περισσότερα πλασματικά χρόνια αλλά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και 10.800 ημέρες ασφάλισης (από 10.500 που ίσχυαν για το 2010) ή 11.100 ηµέρες ασφάλισης για σύνταξη στα 59 (µε τις προϋποθέσεις του 2012).
*Τρίτεκνες εργαζόμενες σε ∆ΕΚΟ και τράπεζες
Αυτή η κατηγορία μπορεί να εξέλθει όταν συμπληρώσει τα 20 έτη εργασίας. Ωστόσο, ιδιαίτερα ευεργετικές είναι οι ρυθμίσεις για όσες συμπλήρωσαν την 20ετία µέχρι το τέλος του 2010, αφού το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση χορηγείται ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αντίθετα για όσες θεμελίωσαν δικαίωμα εντός του 2011, το δικαίωμά τους θεμελιώνεται με αντίστοιχο όριο ηλικίας αλλά και αύξηση (μετά το 2011) των χρόνων εργασίας. Ετσι οι εργαζόμενες σε ∆ΕΚΟ και τράπεζες που κλείνουν την 20ετία έχουν για το 2011 όριο τα 52 έτη και για το 2012 τα 55.
* Εργαζόμενες στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης
Οσες γυναίκες ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και έχουν 33,3 έτη εργασίας και εφόσον συμπλήρωσαν τις 10.000 ηµέρες ασφάλισης το 2010 θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση των 55 ετών. Ωστόσο, μία έξτρα προϋπόθεση για την απονομή της σύνταξης είναι η εργαζόμενη αυτής της κατηγορίας να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης για κάθε έτος της τελευταίας 5ετίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την επέλαση των μνημονίων οι ευεργετικές αυτές διατάξεις άρχισαν να περιορίζονται.
Ετσι, ασφαλισμένη που συμπλήρωσε τις 10.000 ημέρες ασφάλισης (33,3 έτη εργασίας) το 2012 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη 56,5 ετών και με 10.800 ημέρες ασφάλισης, ενώ για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να συμπληρώσει τα 58,5 έτη. Το 2013 για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα θα πρέπει, εκτός του να έχει πιάσει το όριο των 10.000 ημερών μέχρι το τέλος του 2010, να είναι 55 ετών (μειωμένη) ή 57 (πλήρη).
Μάλιστα μπορεί να συμπληρώσει τα έτη με πλασματικούς χρόνους (κύηση-λοχεία 119 µέρες για κάθε παιδί, γονική άδεια 3 µήνες, χρόνος επιδοτούµενης ανεργίας 200 ηµέρες και ασθένειας 200 ηµέρες), αρκεί να καταθέσει τη σχετική αίτηση μέχρι την 31η-12-2013.
* Τρίτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που έχουν τρία παιδιά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν διανύσει 20 έτη εργασίας. Αν το 2010 έπιασαν τα 20 έτη οι τρίτεκνες μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας.
Αντίθετα, οι άντρες μπορούν να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων με τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις του 2010 µόνο αν είναι χήροι ή διαζευγµένοι και έχουν την επιµέλεια των 3 παιδιών. Από το 2011, συνεπεία της ευρωκαταδίκης της χώρας μας για διακρίσεις, και οι άντρες δηµόσιοι υπάλληλοι µε 3 παιδιά συνταξιοδοτούνται µε τις ίδιες προϋποθέσεις, αλλά ετέθη όριο ηλικίας 52 και 55 ετών, αντίστοιχα, το 2011 και το 2012 και µε 21 έτη το 2011 και 23 έτη το 2012. Ανάλογες διατάξεις υπάρχουν και για 25ετή υπηρεσία.
Ετσι, άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι µε 3 παιδιά και με 25ετή υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε πλήρη σύνταξη στα 52 ή 55 χωρίς να είναι χήροι ή διαζευγµένοι.
Αυτό συνέβη το 2011, συνεπεία της καταδίκης της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εγκύκλιό του έδωσε αναδρομικά το δικαίωμα σε όσους είχαν τις προϋποθέσεις και πριν από το 2011 να συνταξιοδοτούνται.
* Εργαζόμενες στο ΙΚΑ με 15 χρόνια εργασίας και 55 ετών
Οσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει το έτος 2010 4.500 ημέρες ασφάλισης και παράλληλα την ίδια χρονιά είχαν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι μειωμένη. Σε αυτή την κατηγορία ισχύει βέβαια και η υποχρέωση να έχουν εργαστεί 100 ημέρες κάθε έτος την τελευταία 5ετία.
* 25 έτη εργασίας σε ∆ηµόσιο, ∆ΕΚΟ και τράπεζες
Οσες γυναίκες εργάζονται και κατά συνέπεια ασφαλίζονται στα ευγενή Ταμεία και το Δημόσιο μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όταν συμπληρώσουν 25 έτη εργασίας. Βέβαια με βάση τις αλλαγές της τελευταίας τριετίας, αυτής της κατηγορίας οι ασφαλισμένες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν για να λάβουν μειωμένη σύνταξη αν συμπληρώσουν το 55ο έτος ηλικίας. Αντίστοιχα, αν θέλουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να αναμένουν τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους. Αντίθετα, αν δεν έχουν συμπληρώσει τα 25 έτη αλλά έχουν πιάσει το ηλικιακό όριο των 55 ετών, τότε θα πρέπει να αγοράσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης για να βγουν στα 56 με μειωμένη σύνταξη.
* Ανδρες δημόσιοι υπάλληλοι µε ανήλικο παιδί
Οσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συμπληρώνουν την 25ετία το 2011 συνταξιοδοτούνται µε τη συµπλήρωση του 52ου έτους. Αντίστοιχα, όσοι συμπλήρωσαν την 25ετία το 2012 συνταξιοδοτούνται στα 55. Και στις δύο περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας λαμβάνουν πλήρη σύνταξη. Πρόκειται για τις ευεργετικές συνέπειες της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έδωσε το δικαίωμα εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε άντρες και γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές οι ευεργετικές διατάξεις δεν ισχύουν για άντρες που είχαν 25 χρόνια το 2010 αφού µπορούν να εξέλθουν όταν συμπληρώσουν 35ετή υπηρεσία στο Δημόσιο και εφόσον συμπληρώσουν την ηλικία των 58 ετών για να λάβουν πλήρη σύνταξη.
* Διαθεσιμότητα και συνταξιοδότηση
Οσοι χάνουν την εργασία τους λόγω της διαθεσιμότητας μπορούν να εξέλθουν στη σύνταξη εφόσον είναι 55 ετών και έχουν συμπληρώσει 35ετή υπηρεσία εφόσον εντάσσονται σε διαθεσιµότητα ή απολύονται.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στο ΙΚΑ
Οι εργαζόμενες που ασφαλίζονται στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας και έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης με σειρά προϋποθέσεων κατοχυρώνουν δικαίωμα για συνταξιοδότηση στα 55 (με πλήρη σύνταξη). Οι προϋποθέσεις αυτές άπτονται της συμπλήρωσης των 5.500 ημερών ασφάλισης (που σημαίνει 18,3 έτη) και εφόσον είχαν ανήλικο τέκνο. Θα πρέπει ακόμη να είχαν ασφαλιστεί πριν από την 31η-12-1992. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ότι σ’ αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων παίζει ρόλο πότε συμπληρώθηκαν οι 5.500 ημέρες ασφάλισης. Ετσι, αν κάποια εργαζόμενη που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ το έτος 2010 συμπλήρωσε τις 6.500 ημέρες και το παιδί της είχε ενηλικιωθεί αλλά παρ’ όλα αυτά κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών ήταν ανήλικο, τότε έχει κατοχυρώσει δικαίωμα και μπορεί να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση των 55 ετών (πλήρη) ή με τη συμπλήρωση των 50 (μειωμένη). Αντίστοιχα, εργαζόμενη η οποία συμπλήρωσε τις 7.500 ημέρες ασφάλισης εντός του τρέχοντος έτους, αλλά το παιδί της ήταν ανήλικο όταν συµπλήρωσε τις 5.500 ηµέρες ασφάλισης (που σημαίνει ότι θεμελίωσε δικαίωμα πριν από το 2010), µπορεί επίσης να πάρει σύνταξη στα 55 ή στα 50 (μειωμένη).
* Μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία
Οσες ασφαλισμένες εργάζονται σε ΔΕΚΟ ή τράπεζες και ασφαλίζονται στα λεγόμενα και ευγενή Ταμεία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 ή στα 55 με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για το ΙΚΑ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Βαρέα και ανθυγιεινά
Αποτελεί την κατηγορία που βλήθηκε ίσως περισσότερο από τις μνημονιακές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να ειπωθεί ότι για να εξέλθει κάποιος εργαζόμενος (άνδρας ή γυναίκα) με τα ΒΑΕ θα πρέπει να έχει συμπληρώσει μέχρι το 2010 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα βαρέα. Αυτής της κατηγορίας έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 55 (πλήρη σύνταξη) ή στα 53 (μειωμένη). Αντίστοιχα, κάποιος εργαζόμενος που πραγματοποίησε μέσα στο 2012 10.500 ηµέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 τουλάχιστον στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, δικαιούται σύνταξη µε τη συµπλήρωση του 56,5 έτους για πλήρη σύνταξη και του 54,5 έτους για µειωµένη. Οσοι έχουν τα 7.500 στα βαρέα και άλλα 1.500 µικτά (σύνολο 9.000 ένσηµα) µπορούν να συµπληρώσουν τα υπόλοιπα µέχρι τα 10.500 µε εξαγορά πλασµατικού χρόνου.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 55 εφόσον έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας. Συγκεκριμένα, όσοι διορίστηκαν πριν από την 31η-12-1982 συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση των 30 ετών υπηρεσίας. Οι ασφαλισμένοι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν μετά την 1η-1-1983 συνταξιοδοτούνται με 30 έτη υπηρεσίας αλλά όταν πιάσουν το ηλικιακό όριο των 60 ετών. Αν δεν τους αρκούν αυτές οι διατάξεις μπορούν βέβαια να διεκδικήσουν τη συνταξιοδότησή τους με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Πηγή http://www.efsyn.gr/
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου