Παρά τις μεγάλες βελτιώσεις της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η ρύπανση της ατμόσφαιρας παραμένει σημαντικό πρόβλημα, καθώς, σύμφωνα με ολλανδική έρευνα, αυξάνει τον κίνδυνο
θανάτου των ανθρώπων ακόμα και σε επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το ισχύον όριο ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις φωνές όσων ζητούν να ισχύσουν και στην ΕΕ αυστηρότερα όρια ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αυτά που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Το σοβαρότερο πρόβλημα για την υγεία δημιουργούν τα μικροσωματίδια που ελκύονται στην ατμόσφαιρα από τζάκια, ξυλόσομπες, εξατμίσεις οχημάτων και βιομηχανικούς ρύπους.
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet, ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ρομπ Μπίλεν του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση των μικροσωματιδίων διαμέτρου κάτω των δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3), ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των κατοίκων που εκτίθενται στη ρύπανση, αυξάνεται 7%, κατά μέσο όρο.
Αυτή η διαφορά των 5 μg/m3 μπορεί να βρεθεί απλώς ανάμεσα σε μια περιοχή που τη διασχίζει ένας πολυσύχναστος δρόμος και σε μια περιοχή χωρίς κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και συνέκριναν στοιχεία από 22 ευρωπαϊκές πολυετείς μελέτες (με μέση διάρκεια 14 έτη), οι οποίες συνολικά αφορούσαν πάνω από 367.000 ανθρώπους. Η μέση ετήσια ρύπανση του αέρα (μικροσωματίδια και οξείδιο του αζώτου) συσχετίστηκε με τον τόπο διαμονής των ανθρώπων, καθώς επίσης με τον χρόνο και τον τρόπο του θανάτου τους.
Εκ των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των 14 ετών, απεβίωσαν περίπου 29.000 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι η μακρόχρονη έκθεση στα μικροσωματίδια (ΡΜ2,5) αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την υγεία και για πρόωρο θάνατο, ακόμα και σε επίπεδα αρκετά κάτω από τα σημερινά που, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρούνται ασφαλή (μέσο ετήσιο επίπεδο 25 μg/m3 για τα σωματίδια ΡΜ2,5, έναντι ορίου ασφαλείας 10 μg/m3 που έχει θέσει ο ΠΟΥ).
Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος αυξημένης θνησιμότητας λόγω της σωματιδιακής ρύπανσης είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες, από ό,τι για τις γυναίκες.
Στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου καθώς και οι: Ευαγγελία Σαμόλη, Κλέα Κατσουγιάννη, Κωνσταντίνα Δημακοπούλου και Μιχαήλ Κατσούλης από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας.
Πηγή: In.gr -- http://news.pathfinder.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου