Γλύπτης- Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. , Αντιπρύτανης "Ξέρω ότι η συνεργασία των δύο σχολών μπορεί και πρέπει να πάρει μια πιο ουσιαστική σχέση,
χωρίς όμως να χάσει η Σχολή της Τήνου τη φυσιογνωμία της, που πρέπει να είναι η παραγωγή μαρμαροτεχνιτών με γνώση και ευαισθησία γι’ αυτό που κάνουν, πράγμα πολύ σημαντικό για τον τόπο και να αποτελεί το σκαλοπάτι για τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, γι’ αυτούς που πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια της γλυπτικής".
χωρίς όμως να χάσει η Σχολή της Τήνου τη φυσιογνωμία της, που πρέπει να είναι η παραγωγή μαρμαροτεχνιτών με γνώση και ευαισθησία γι’ αυτό που κάνουν, πράγμα πολύ σημαντικό για τον τόπο και να αποτελεί το σκαλοπάτι για τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, γι’ αυτούς που πραγματικά θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτεια της γλυπτικής".
Θεόδωρος Παπαγιάννης
Γλύπτης-Καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ. "Οι πρώτοι από τους αποφοιτήσαντες της Σχολής έρχονται χωρίς εξετάσεις και γράφονται στις Σχολές Καλών Τεχνών Αθήνας και τελευταία και Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά σχεδόν στη γλυπτική. Κατά κάποιο τρόπο είναι ο αιμοδότης της. Εκείνο που έχω εγώ εισπράξει τόσα χρόνια, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους, είναι ότι όλοι αντιμετωπίζουν τη δουλειά σοβαρά. Οι γνώσεις που παίρνουν από τη Σχολή τους και το ότι γνωρίζουν την τεχνική του μαρμάρου τούγς κάνει αρκετά διαφορετικούς. Πολλοί από αυτούς είναι δεμένοι με το υλικό αυτό, γιατί έχει τη χάρη να σε σαγηνεύει, δε σε αφήνει να το αποχωριστείς. Πολλοί έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλματα και να διακριθούν μεταξύ του καλλιτεχνικού κόσμου".
Τάσος Τανούλας
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Προϊστάμενος του Έργου Αποκατάστασης των Προπυλαίων "Η Σχολή της Τήνου έχει στόχο να διαμορφώσει μαρμαρογλύπτες που να συνεχίζουν τη μεγάλη μαρμαροτεχνική παράδοση της χώρας μας σε μια εποχή, όπου η αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει αλλάξει το ήθος προσέγγισης στο αντικείμενο. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει πολύ θετικά στο χώρο της αναστήλωσης των αρχαίων ελληνικών μνημείων. Το πτυχίο της Σχολής λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν στους διαγωνισμούς επιλογής μαρμαροτεχνιτών για τα αναστηλωτικά έργα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή από τους 25 μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται στα Προπύλαια, οι 17 να είναι απόφοιτοι της Σχολής".
Μαρία Ιωαννίδου
Πολιτικός Μηχανικός, Διευθύντρια της Υ.Σ.Μ.Α "Με την ίδρυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης οι εργασίες στα μνημεία επεκτάθηκαν και οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Η επιτάχυνση των εργασιών απαιτούσε συνεργάτες με γνώσεις, αγάπη και ενθουσιασμό για τη δουλειά. Η Σχολή της Τήνου στάθηκε τότε πολύτιμη δεξαμενή: ιδιαίτερη ήταν η χαρά όλων μας, όταν ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους εμφανίζονταν νέοι απόφοιτοι με ικανότητα στις εργασίες του μαρμάρου αλλά και γνώσεις της αρχιτεκτονικής των μνημείων που πιστοποιούσαν το ενδιαφέρον για το έργο". Σήμερα στα έργα της Ακρόπολης απασχολούνται 87 εξειδικευμένοι μαρμαροτεχνίτες αναστηλωτικών έργων, μια ειδικότητα που κατοχυρώθηκε από την Υ.Σ.Μ.Α. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόφοιτοι της Σχολής της Τήνου.
Κούρος Δημήτριος Γλύπτης,
Απόφοιτος Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. και Α.Σ.Κ.Τ. "Σπάνια ένας τόπος φέρνει ανεξίτηλα μέσα μας τη σφραγίδα της μεγάλης δωρεάς. Ό,τι μπορεί να συνθέτει το κάλλος της φυσικής ομορφιάς, τη μνήμη των διαφόρων πολιτισμών και τη λαϊκή έκφραση που σημάδεψαν τον τόπο αυτό. Αλλά και πέρα από αυτό, όταν φτάσαμε εκεί για να σπουδάσουμε, νέα παιδιά, στη Σχολή του Πανόρμου, η ευλογία του τόπου, νομίζω, ήταν τα πρόσωπα που αφώνως εδίδασκαν με διαχρονικό τρόπο μπροστά στις αξίες, στο αίνιγμα της ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως κρατήθηκαν ζωντανές τόσες παραδόσεις και ιδιαιτέρως της μαρμαρογλυπτικής και πως ξεχώρισαν τόσοι μεγάλοι δημιουργοί και πέρα απ’ τα όρια της Ελλάδος, με εξέχουσα μορφή τον Γιαννούλη Χαλεπά. Επίσης για τόσα έτη η φροντίδα και η διεύρυνση της Σχολής Καλών Τεχνών, με εξαίρετους καλλιτέχνες δασκάλους που μεταδίδουν στους νεότερους τα ιδεώδη και προαιώνια μυστικά, καλλιεργώντας και την ξέχωρη, μοναδική φύση του ταλέντου τους, ώστε να μπορούν να πλάθουν σε ζωντανές μορφές το αισθητό αλλά και το άκτιστον, προχωρώντας προς το αληθινό και βαθύτερο νόημα της ζωής και της τέχνης".
Στέλιος Παναγιωτόπουλος
Φοιτητής Γ΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ., Απόφοιτος Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. "...μου ζητήθηκε να γράψω δυο λόγια για τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, σαν απόφοιτός της. Ειλικρινά, αυτά τα τρία χρόνια της ζωής μου που έζησα στον Πύργο της Τήνου είναι το καλύτερο βίωμα μέσα μου. Να είσαι σε ένα φωτεινό μέρος, να δέχεσαι φωτεινά διδάγματα, να είσαι δίπλα στη θάλασσα και να κάνεις αυτό που λατρεύεις…..Πραγματικά, αν μπορούσα να ξαναζήσω τέτοιες στιγμές μοναδικές, την αιωνιότητα θυσίαζα...".
Bίδος Γεώργιος Μαρμαροτεχνίτης –
Αναστηλωτής Υπουργείου Πολιτισμού , Απόφοιτος Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ. "Το Π.Ε.Σ.Κ.Τ. Πανόρμου Τήνου είναι ένα σχολείο μοναδικό. Θέλω να τονίσω την αρτιότητα, με την οποία διδάσκει την ίδια απαράμιλλη τεχνική της κατεργασίας του μαρμάρου. Με τα ίδια εργαλεία που λαξεύτηκαν και κτίστηκαν τα μνημεία των αρχαίων που δόξασαν και δοξάζουν την Ελλάδα. Η Σχολή δίνει στο μαθητή την τεχνική, η οποία πιστεύω είναι η βάση στην οποία πατάει και ξεδιπλώνεται η καλλιτεχνική δημιουργία. Την ίδια στιγμή του ανοίγει τους ορίζοντες στη γλυπτική, ζωγραφική, το σχέδιο, την ιστορία της τέχνης. Τι μένει; Να δέσει στην ψυχή του καλού δέκτη, ανθρώπου, το σύνολο των γνώσεων για να αποπνεύσει από κει και πέρα ο καλλιτέχνης, η τέχνη, που εξυψώνει τον άνθρωπο ίσα με το Θεό".
ΠΗΓΗ : http://www.tinosartschool.gr
ΠΗΓΗ : http://www.tinosartschool.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.