Με την ολομέλεια της Παρασκευής 27/06 του Α’ θερινού τμήματος κυρώθηκε από τη Βουλή η υπαγωγή 2 εξ αυτών των «Επενδυτικών» Σχεδίων στις ενισχύσεις του ν. 3908/2011 με τον εύηχο τίτλο «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».
Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο ισχύος 27,6 MW στην Πάρο και ένα αιολικό πάρκο ισχύος 36,8 MW στη Νάξο. Η επένδυση σύμφωνα με τις προδιαγραφές δημιουργεί από μια ολόκληρη θέση εργασίας στο καθένα! Η άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό κορβανά ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια ευρώ έκαστο! Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα έργα μπορούν επίσης να ενισχυθούν επιπρόσθετα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και του νέου ΣΕΣ και να δανειοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ, πράγμα για το οποίο είμαστε βέβαιοι… Οι δε φορολογικές απαλλαγές αγγίζουν τα 2.5 εκ.ευρώ. Τα μετοχικά κεφάλαια των διαφορετικών εταιριών ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους, ομίλους τους οποίους επιδοτεί ο έλληνας φορολογούμενος με πολλαπλούς τρόπους εδώ και πολύ καιρό…
Είναι τα δύο από τα 4 (τα άλλα σε Άνδρο και Τήνος) αιολικά πάρκα για τα οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στις 9/11/2011 είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, αλλά και είχαν καταψηφιστεί και με αποφάσεις των Δήμων των τεσσάρων νησιών, οι οποίοι και έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των συγκεκριμένων σχεδιασμών. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει επίσης και πλήθος τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων.
Θεωρούμε εξαρχής αδιανόητο συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα να καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, τις πολιτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και τον ενεργειακό σχεδιασμό. Αντί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη της Περιφέρειας με τη βοήθεια του ΥΠΕΚΑ και να αξιολογηθεί και προχωρήσει με πρώτο και βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα, επιλέγεται η πλήρως ιδιωτική ολιγοπωλιακή αγορά ενέργειας.
Σε συνδυασμό για την επικείμενη πώληση της μικρής ΔΕΗ, δρομολογείται η ουσιαστική παράδοση της ζωτικής σημασίας παραγωγής ενέργειας με σοβαρές επιπτώσεις για τους καταναλωτές όπως π.χ. την αύξηση κόστους των οικιακών τιμολογίων. Εξάλλου, οι συνεχείς αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όσο και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Ως Νησιωτική Ανατροπή δε μπορούμε παρά να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Πόσο «ώριμα και αξιολογημένα» μπορούν να θεωρούνται έργα τα οποία βρίσκουν τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αντίθετες; Αξιολογημένα με ποια κριτήρια και για ποια συμφέροντα;
Πώς νοείται η «ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας της Περιφέρειας»; Με τις 2 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται;
Πώς καθίσταται η επιχειρηματικότητα «εξαιρετικά σημαντικός μοχλός ανάπτυξης και θα συντελέσει σημαντικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας»; Με την επιδότηση από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον παράλληλο στραγγαλισμό οποιασδήποτε εναλλακτικού σχεδιασμού για καθαρή ενέργεια σε μικρομεσαία κλίμακα, π.χ. σε επίπεδο νοικοκυριού, οικισμού, ή και νησιού με τοπικό σχεδιασμό και με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον;
\Οι τρόποι με τους οποίους το Υπουργείο προωθεί τις ΑΠΕ δε λαμβάνει υπόψη του τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εμπειρία και την αποτυχία των ΒΑΠΕ, τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών και την περιβαλλοντική καταστροφή που αυτά συνεπάγονται. Αντίθετα, στοιχίζεται με την πρόσκαιρη «μεγέθυνση» των οικονομικών δεικτών, την επικοινωνιακή προσέγγιση της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας, την παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών. Λειτουργεί εις βάρος και ερήμην των τοπικών κοινωνιών και εις όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, των οποίων χρηματοδοτεί αφειδώς την επιχειρηματικότητα, την ίδια στιγμή που έχει αφαιμάξει τους μικρομεσαίους.
Για μας, το μοναδικό νησιώτικο περιβάλλον, η ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών, η μικρή κλίμακα των Κυκλάδων και η μη υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τους αποτελούν αδιαπραγμάτευτα στοιχεία της ζωής μας.
Είναι σημαντική η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στις Κυκλάδες από πολλούς φορείς, συλλογικότητες, οργανώσεις και προσωπικότητες ενάντια στα ΒΑΠΕ. Καλούμε όλους τους πολίτες να διατρανώσουν την αντίθεση τους στα «επενδυτικά» σχέδια και να αποτρέψουν την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκληθεί. Καλούμε το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει αρχές Ιουλίου, να πάρει σαφή θέση, ενημερώνοντας τους κατοίκους των νησιών και εντείνοντας την αντίδρασή του. Παράλληλα, οφείλει να ενημερώσει η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή τους κατοίκους του Νότιου Αιγαίου σχετικά με την πορεία της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με απευθείας ανάθεση (19 Οκτωβρίου 2013) για την υλοποίηση του έργου «Εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου». Καλούμε την επερχόμενη Περιφερειακή Αρχή να δηλώσει την συστράτευση της με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, των Δημοτικών Συμβουλίων των 4 νησιών και των τοπικών φορέων.