Το ημερολόγιό σας λέει ότι σήμερα είναι η μέρα που πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.
Προσπαθήσατε να το αναβάλλετε όσο μπορείτε, όμως ο πονόδοντος δε σας αφήνει σε ησυχία και αναγκαστήκατε να κλείσετε το ραντεβού.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά το μόνο που σκέφτεστε είναι η άβολη εκείνη στιγμή που θα καθίσετε στην καρέκλα και θα πρέπει να ανοίξετε το στόμα σας...
Γιατί μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κάτι που τρομάζει την πλειοψηφία των ανθρώπων, μιας και τις περισσότερες φορές η δόση του τοπικού αναισθητικού είναι τέτοια που να μην καταλαβαίνουμε καθόλου πόνο;
Τι είναι αυτό που τελικά μας προκαλεί το μεγαλύτερο φόβο;
Ερευνητές από την Ιαπωνία πιστεύουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να δώσουν μια ακριβή απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
Επιστήμονες από το Τμήμα Οδοντιατρικής του πανεπιστημίου του Τόκιο μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου ανθρώπων, οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε διάφορους ήχους, ανάμεσα στους οποίους και αυτός που κάνει ο οδοντιατρικός τροχός και ο σωλήνας αναρρόφησης.
Οι άνθρωποι εκείνοι που ένιωθαν τρόμο μπροστά σε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο εμφάνισαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, σε σχέση με εκείνους που ήταν πιο ήρεμοι και χαλαροί με την ιδέα μιας οδοντιατρικής εξέτασης.
Η αποκάλυψη του πώς λειτουργεί και αντιδρά ο εγκέφαλος σε ήχους που προκαλούν άγχος και στρες στους ασθενείς, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέους τρόπους έτσι ώστε να καταφέρουν να τους κάνουν να νιώσουν πιο άνετα.
«Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου ως παιδοδοντίατρος από το 1987 έχω καταλάβει ότι ο ήχος των τροχών προκαλεί μεγάλο στρες στους ασθενείς» ανέφερε ο Dr. Hiroyuki Karibe στον Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, κανείς δεν έχει μελετήσει πώς ακριβώς επηρεάζουν οι ήχοι από τα οδοντιατρικά εργαλεία τον εγκέφαλο των ασθενών.
Ο Karibe σε συνεργασία με ψυχιάτρους ζήτησε από 21 γυναίκες και 13 άντρες ηλικίας από 19 έως 49 ετών να συμμετέχουν στην έρευνα.
Ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσαν σε ένα ερωτηματολόγιο με 20 ερωτήσεις τους κατέταξε σε ομάδες «υψηλού φόβου» και «χαμηλού φόβου». Στη συνέχεια μελέτησε πώς αντιδρούσε ο εγκέφαλός τους σε διάφορους ήχους οδοντιατρικών εργαλείων.
Περίπου το 10% των ανθρώπων νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια και στρες και μόνο στην ιδέα της επίσκεψης στον οδοντίατρο, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναβάλλουν το ραντεβού τους με το γιατρό, μέχρι που να μην μπορούν να λειτουργήσουν από τον πονόδοντο ή εξαιτίας της εμφάνισης κάποιου αποστήματος. Όσοι είναι αγχωμένοι έχουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν πόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης σε σχέση με όσους είναι πιο χαλαροί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Society for Neuroscience που διεξήχθη πρόσφατα στο Σαν Ντιέγκο. .
Πηγή http://www.news.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου