Μεταξύ δουλειάς, οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων, δημόσιων υπηρεσιών και εκατοντάδων μικροϋποχρεώσεων που σας κυνηγάνε συνεχώς, πιθανόν να αισθάνεστε «πνιγμένοι»,
με την καθημερινότητα να πέφτει βίαια πάνω σας κάθε πρωί που ανοίγετε το μάτι σας.
Το να κρυφτείτε κάτω από ένα τραπέζι δεν είναι ο τρόπος να μην σας βρουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί, τα πρότζεκτ στη δουλειά, τα παιδιά που θέλουν να φάνε και οι δουλειές του σπιτιού, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να βγείτε από την κρυψώνα σας. Αν νομίζετε ότι παίζοντας κρυφτό θα βρείτε την ηρεμία σας, τότε μάλλον είστε οπαδοί του στρουθοκαμηλισμού – και όλοι ξέρουμε πώς καταλήγουν οι στρουθοκάμηλοι.
Η αναζήτηση στιγμών ηρεμίας είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό σας, ακόμη κι όταν εσείς λόγω του ότι είστε στο πόδι όλη μέρα, δεν προλαβαίνετε να… αγχωθείτε. Το σώμα σας, όμως, αντιλαμβάνεται καλά το στρες και η συνεχής ένταση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας στο μέλλον. Εκτός αν υιοθετήσετε ένα πρόγραμμα… ηρεμίας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά που η ζωή έχει πολλές απαιτήσεις από εσάς ή ακόμη και κάθε μέρα. Σε μόλις 7 βήματα (τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν και μεμονωμένα ή συνδυαστικά) θα είστε χαλαροί πάνω σε μια νοητή αιώρα κι όχι κάτω από το τραπέζι τρώγοντας τα… νύχια σας.
Βήμα 1ο: ψάξτε για τα σημάδια
Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε το άγχος που σας προκαλεί ο προϊστάμενος στη δουλειά κάθε πρωί είναι να το εμποδίζετε να συσσωρευτεί. Πολλές φορές, όμως, ακόμη κι αν νομίζετε ότι ελέγχετε το καθημερινό στρες, λόγω του ότι τα σημάδια που σας στέλνει το σώμα σας δεν είναι εμφανή, το κακό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μπορεί για παράδειγμα να κοιμηθήκατε 8 ώρες τα προηγούμενα βράδια, αλλά ο ύπνος σας να μην ήταν ποιοτικός και βαθύς, με αποτέλεσμα και πάλι να αισθάνεστε κουρασμένοι – κάτι που αποτελεί σημάδι στρες. Γι’ αυτό, καλό είναι να αφιερώνετε λίγα λεπτά καθημερινά, προκειμένου να διαπιστώσετε αν υπάρχουν αλλαγές στις συνήθειές σας που προκύπτουν από το άγχος, αλλά δεν είναι και τόσο εμφανείς.
Βήμα 2ο: πάρτε την προσοχή σας από την αγχωτική κατάσταση
Όταν αισθανόμαστε ένταση επειδή κάτι δεν πήγε καλά στη συνεργασία μας με κάποιο συνάδελφο, έχουμε την (αντιπαραγωγική) τάση να «παίζουμε» στο μυαλό μας ξανά και ξανά τα αρνητικά σημεία. Οι ειδικοί, όμως, συστήνουν αντ’ αυτού να επικεντρωνόμαστε στο σώμα μας. Τι μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις; Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, καθίστε και αδειάστε το μυαλό σας, συγκεντρώνοντας την προσοχή σας σε κάτι ασήμαντο. Πάρτε μεγάλες, βαθιές ανάσες από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4, κρατηθείτε για 2 δευτερόλεπτα κι έπειτα βγάλτε τον αέρα από το στόμα σας μετρώντας μέχρι το 7. Και μην ξεχνάτε: Όταν η εκπνοή μας είναι μεγαλύτερη από την εισπνοή, τότε οι ανάσες μας είναι πιο βαθιές και το νευρικό μας σύστημα ηρεμεί.
Βήμα 3ο: αναβάλλετε τις… αναβολές
Το πρώτο πράγμα που συνήθως κάνουμε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι είναι να αναβάλλουμε προσωπικές μας ευχαριστήσεις, γιατί έχουμε πολλά στο μυαλό μας και λίγο χρόνο. Το γυμναστήριο, όμως, για παράδειγμα, μπορεί να μας βοηθήσει να ισορροπήσουμε τις ορμόνες που μας προκαλούν στρες, όπως και το να κάτσουμε για λίγο αναπαυτικά στον καναπέ μας, ακούγοντας τη μουσική που μας αρέσει – κατά προτίμηση σε αργό τέμπο, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι όταν τα εγκεφαλικά μας κύματα συγχρονίζονται με αργούς ρυθμούς, χαλαρώνουμε πολύ πιο εύκολα. Αντί, λοιπόν, να αναβάλλετε τέτοιους είδους δραστηριότητες, καλύτερα να τις προχωρήσετε και αν ο χρόνος πιέζει για γυμναστήριο, μπορείτε να πάτε για ένα σύντομο τρέξιμο ή να ανεβοκατέβετε τα σκαλιά της πολυκατοικίας σας. Και μόλις επιστρέψετε στο σπίτι, διαλέξτε την αγαπημένη σας lounge συλλογή και πατήστε το play.
Βήμα 4ο: επιλέξτε τα σωστά σνακ
Όταν το άγχος σας καταβάλλει, μοιάζει ανθρώπινο το να πέσετε με τα… μούτρα στο κέικ σοκολάτας που έχετε φυλάξει για δύσκολες ώρες. Η Ελίζαμπεθ Σόμερ, όμως, RD και συγγραφέας του «Eat your way to happiness» τονίζει πως αυτές τις ώρες είναι πιο σημαντικό να διατηρήσετε τις υγιεινές σας συνήθειες, καθώς τα «πνιγμένα» στη ζάχαρη σνακ προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα κι αυτό σας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα. Θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι γλυκό; Δοκιμάστε φράουλες με μαύρη σοκολάτα. Η βιταμίνη C στις φράουλες μειώνει τις ελεύθερες ρίζες που προέρχονται από το άγχος και η μαύρη σοκολάτα «ρίχνει» τις ορμόνες του στρες, όπως την κορτιζόλη, δίνοντάς σοκολατένια γεύση στο σνακ σας. Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε γλυκό, μπορείτε να φάτε sticks καρότου ή σέλινου – οι ειδικοί ισχυρίζονται πως τα τραγανιστά σνακ μας ηρεμούν.
Βήμα 5ο: πάρτε τηλέφωνο έναν καλό φίλο
Ίσως το πιο προφανές βήμα: μετά από μια έξτρα αγχωτική μέρα, παίρνουμε τηλέφωνο αγαπημένους φίλους ή περνάμε χρόνο μαζί τους, προκειμένου να βοηθήσουμε την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, οξυτοκίνη, να αυξηθεί. Ακόμη καλύτερα; Μην περιμένετε να κανονίσετε μια βόλτα με φίλους μόνο τις ημέρες που αισθάνεστε αγχωμένοι, αλλά καθιερώστε το όσο πιο συχνά γίνεται, έτσι ώστε να δίνετε συνεχώς ώθηση στις ορμόνες ευχαρίστησης – απλώς προσέξτε μην γυρίζετε συνεχώς την κουβέντα στα θέματα που σας απασχολούν, γιατί τότε και κουραστικοί θα γίνετε και δεν θα αποκομίσετε κανένα απολύτως όφελος για την ηρεμία και την υγεία σας.
Βήμα 6ο: βγείτε έξω
Δεν εννοούμε να πάρετε τους δρόμους τη στιγμή που βρίσκεστε αγχωμένοι στο γραφείο. Το να εισπνεύσετε, όμως, λίγο καθαρό αέρα αντί αυτόν του κλιματισμού και να αλλάξετε παραστάσεις για 5 λεπτά, σίγουρα θα σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση πιο ήρεμα, να καθαρίσετε το κεφάλι σας και να οργανώσετε τις δουλειές σας μόλις διώξετε το στρες. Αν, μάλιστα, υπάρχει και πάρκο κοντά σας, σταματήστε 5 λεπτά για να μυρίσετε τα λουλούδια και τη φύση. Οι έρευνες δείχνουν ότι το να εισπνέουμε συγκεκριμένες μυρωδιές, όπως για παράδειγμα λεβάντα, επαναφέρουμε το… αγχωμένο ανοσοποιητικό μας σύστημα σε φυσιολογικά επίπεδα.
Βήμα 7ο: προετοιμαστείτε πριν τον ύπνο
Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όλους: παρ’ όλο που νυστάζουμε και αναζητούμε να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι και να βυθιστούμε στον ύπνο, με το που χαλαρώνουμε όλες οι ανησυχίες μας αρχίζουν να μας «γρονθοκοπούν» τον εγκέφαλο και η νύστα δίνει τη θέση της στο άγχος, για άλλη μια φορά. Για να μην πέσετε ξανά θύμα αυτού του φαύλου κύκλου, προτού ξαπλώσετε στο κρεβάτι, σημειώστε σε ένα κομμάτι χαρτί όλες τις αρνητικές σας σκέψεις, αυτά που πρέπει να κάνετε την επόμενη μέρα και ό,τι στριφογυρνάει ενοχλητικά στο μυαλό σας. Σύμφωνα με τη συγγραφέα του «Mindful Woman», Σου Πάτον Θοέλ, το να καταγράφουμε τις ανησυχίες μας βοηθάει στο να τις βάζουμε για λίγο στην άκρη, έτσι ώστε να μην μετράμε υποχρεώσεις αντί για προβατάκια…
Πηγή: anapnoes.gr
Πηγή: anapnoes.gr
Πηγή madata.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου