Πρώτο θέμα της σημερινή ημερησίας διατάξεως (25/11) του δημοτικού συμβουλίου δήμου 0Τήνου ήταν: " Γνωμοδότηση για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
(Μ.Π.Ε.) του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου» του Δήμου Τήνου, της Π.Ε. Τήνου, της περιφέρειας Ν. Αιγαίου."
(Μ.Π.Ε.) του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου» του Δήμου Τήνου, της Π.Ε. Τήνου, της περιφέρειας Ν. Αιγαίου."
Ο Σύλλογος Απανταχού Αγαπιανών παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ανέλυσε δια του νομικού του συμβούλου τις θέσεις του επί του ανωτέρω θέματος εγχειρίζοντας το σχετικό έγγραφο στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.
Το περιεχόμενο του ανωτέρω εγγράφου και κατ' επέκταση οι θέσεις του συλλόγου επί του ανωτέρω θέματος εχουν ως εξής:
"Αξιότιμοι: Κύριε Δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τήνου,
Προ της εκ μέρους σας λήψης τελικής αποφάσεως επί του ανωτέρω θέματος και αποστολής της σχετικής γνωμοδότησής σας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα θέλαμε, στα πλαίσια των σκοπών του συλλόγου μας, να σας εκθέσουμε τις (επί του επίμαχου θέματος) ακόλουθες και πολύ σημαντικές, θέλουμε να πιστεύουμε, απόψεις μας: ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Μ.Π.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Υ.
Ø Ως προς το κριτήριο: ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΤΟΠΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ ΚΛΠ) η θέση ΚΟΣΣΙΝΙ έχει βαθμονομηθεί με οκτώ (8) στην δεκαβάθμια κλίμακα (σελίδα 169 της μελέτης), πράγμα που σημαίνει ότι αυτή απέχει 1-5χλμ από τέτοιες περιοχές (σύμφωνα με τις βαθμονομήσεις της σελίδας 155 της μελέτης). Η περιοχή των "γρανιτών" είναι ένα από τα δύο χαρακτηρισμένα Τ.Ι.Φ.Κ. της Τήνου και απέχει από το ΚΟΣΣΙΝΙ κατ' εκτίμησή μας 600μ. και συνεπώς η βαθμονόμησή της έπρεπε να είναι 6 (0,5-1 χλμ). Παραδόξως, όμως, με οκτώ (8) βαθμολογήθηκαν και οι υπόλοιπες εναλλακτικές θέσεις, οι οποίες όμως απέχουν άνω των 5 χλμ από ευαίσθητα οικοσυστήματα και συνακόλουθα, ως τέτοιες, θα έπρεπε να βαθμολογηθούν με 10.
Ø Ως προς το κριτήριο της ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ το ΚΟΣΣΙΝΙ έχει βαθμονομηθεί με δέκα (10) (οράτε σελίδα 170 της μελέτης), γεγονός που υποδηλώνει ότι η άνω μελέτη δέχεται ότι η εν λόγω θέση έχει πλήρη οπτική απομόνωση (σύμφωνα με τις βαθμονομήσεις της σελίδας 156 αυτής). Εντούτοις όπως είναι σε όλους γνωστό η θέση ΚΟΣΣΙΝΙ είναι ορατή τόσο από αγροτικές οδούς (και τμήμα αυτής και από τον οικισμό της Αετοφωλιάς και την επαρχιακή οδό Πύργου Καλλονής). Περαιτέρω είναι ευχερώς ορατή τόσο από την οδό που οδηγεί (στην τουριστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος) Παναγία Κακιάς Σκάλας (σημαντικό προσκύνημα του νησιού) όσο και από την αμαξιτή οδό που άγει στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας της Βουρνιώτισσας· εν μέρει δε είναι ορατή και από την ίδια την εκκλησία της Βουρνιώτισσας από την οποία σε ευθεία γραμμή απέχει λιγότερο του ενός χιλιομέτρου. Συνεπώς η βαθμονόμησή του έπρεπε να είναι είτε 1 (ορατός από οικισμούς) , είτε 2 (ορατός από θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος), είτε 5 (ορατός από επαρχιακή οδό). Απεναντίας η θέση ΚΟΡΑΚΟΥ ΦΩΛΙΑ βαθμολογήθηκε με 1 αν και μικρό τμήμα της μόνο είναι ορατό από τον ακατοίκητο κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου οικισμό Κουμελά.
Ø Ως προς το κριτήριο της ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ / ΜΝΗΜΕΙΑ το ΚΟΣΣΙΝΙ έχει βαθμονομηθεί με 10 (σελίδα 170 της μελέτης), πράγμα που σημαίνει ότι θεωρεί δεδομένο πως έχει απόσταση μεγαλύτερη των 3 χλμ. από τέτοια μνημεία (σύμφωνα με τις βαθμονομήσεις της σελίδας 157 της μελέτης). Στην ίδια λοιπόν μελέτη και στην σελίδα 80 αυτής αναφέρουν οι μελετητές ότι: "σύμφωνα με τον διαρκή κατάλογο κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος.. ο Ι.Ν. Κακιάς Σκάλας βρίσκεται σε απόσταση 1000μ. νοτιοανατολικά ενώ ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία βρίσκεται σε απόσταση 600μ.". Θα συμπληρώσουμε ότι σε απόσταση μικρότερη των 1.000μ. βρίσκεται και η Παναγία η Βουρνιώτισσα, ως και ανωτέρω αναφέρθηκε. Συνεπώς η ενδεδειγμένη βαθμονόμηση της περιοχής θα έπρεπε να είναι 3 (0,5- 1 χλμ).
Ø Ως προς το κριτήριο της ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΥΛΙΚΟΥ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ - Δ4 το ΚΟΣΣΙΝΙ έχει βαθμονομηθεί με 10 που σημαίνει ότι εντός του χώρου υπάρχει διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης ενώ η ΚΟΡΑΚΟΥ ΦΩΛΙΑ έχει βαθμονομηθεί με 4 που σημαίνει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης σε απόσταση μεγαλύτερη των 2.000μ. (σύμφωνα με τις βαθμονομήσεις της σελίδας 162 της μελέτης). Ειδικότερα: Στη σελίδα 171 στο κριτήριο Δ4 Διαθεσιμότητα υλικού επικάλυψης αναφέρεται: «Στο κριτήριο αυτό εξετάζεται η απόσταση όπου διατίθεται κατάλληλο υλικό για την επικάλυψη των απορριμμάτων κατά τη λειτουργία του έργου. Σημαντική θεωρείται πλησίον του χώρου η ύπαρξη ικανοποιητικής ποσότητας υλικού επικάλυψης των υπολειμμάτων που θα διατίθενται στον Χ.Υ.Τ.Υ. Σε αντίθετη περίπτωση, παρατηρούνται τόσο προβλήματα στη λειτουργία όσο και αυξημένο κόστος εργασιών….». Η θέση Κοράκου Φωλιά βρίσκεται δίπλα σε μια διαπλάτυνση του χωματόδρομου που οδηγεί στο Στενό Τήνου –Άνδρου, επί περίπου 1,5 χλμ., όπου το υλικό της τεράστιας αυτής εκσκαφής βρίσκεται επιτόπου αδιάθετο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν υλικό επικάλυψης στον ΧΥΤΥ στην ίδια αυτή θέση. Επομένως η βαθμονόμηση της θέσης ΚΟΡΑΚΟΥ ΦΩΛΙΑ θα έπρεπε να είναι εδώ 10.
Ø Πιστεύουμε ότι, πλέον των ανωτέρω προφανών σφαλμάτων, ένας περαιτέρω επιστάμενος έλεγχος της Μ.Π.Ε. από ειδικούς επιστήμονες θα αναδείκνυε και άλλα σφάλματά της, δεδομένου μάλιστα ότι η επίμαχη περιοχή παρουσιάζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γεωλογικής απόψεως (ως γνωστό έχουν βρεθεί σ' αυτήν κοιτάσματα βολφραμίου).
Ακόμη κρίνομε σκόπιμο και θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη σελίδα 16 της μελέτης, που βασίζεται στο άρθρο 10 του Ν.4014/2011: "είναι επιτρεπτή η χωροθέτηση Χ.Υ.Τ. εντός περιοχής ΖΕΠ, υπό την προϋπόθεση τήρησης κάποιων όρων που θα πρέπει να εξετάζονται στη ΜΠΕ του έργου, οι οποίες είναι: 1. Να έχει εξετασθεί και αποκλεισθεί άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή η δυνατότητα κατασκευής του ΧΥΤY σε άλλη επιτρεπόμενη εκτός του δικτύου NATURA 2000…». Όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το περιεχόμενο της μελέτης η θέση ΚΟΣΣΙΝΙ βρίσκεται σε περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου NATURA 2000 με την επωνυμία "ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΗΝΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΕΣ" και κωδικό GR 4220031. Βρίσκεται επίσης εντός βιοτόπου CORINE (σελίδα 58 της μελέτης) σε αντίθεση με τις άλλες εναλλακτικές θέσεις του Χ.Υ.Τ.Υ., οι οποίες δεν βρίσκονται ούτε σε ΖΕΠ ούτε εντός βιοτόπου. Εν τούτοις όχι απλά αποκλείσθηκαν οι άλλες και πλέον ενδεδειγμένες για το σκοπούμενο έργο εναλλακτικές λύσεις-θέσεις αλλά, παραδόξως και παρά πάσα προσδοκία, θεωρήθηκε ως ενδεδειγμένη η εντός προστατευόμενης ζώνης θέση!!!!
Πιθανότατα θα έχετε λάβει γνώση της με αριθμό πρωτοκόλλου 4107/1863 γνωμοδότησης του ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Υ.Π.Ε.Κ.Α. που έχει κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για το συγκεκριμένο έργο. Καίρια σημεία της γνωμοδότησης αυτής που προέρχεται από ένα τόσο σημαντικό και ειδικών γνώσεων (επί του θέματος) φορέα είναι ότι: α) ο συντελεστής βαρύτητας των περιβαλλοντικών κριτηρίων στη μελέτη είναι βαθμονομημένος πολύ χαμηλά σε σχέση με τα υπόλοιπα εξεταζόμενα κριτήρια ήτοι μόνο στο 10%. Τα περιβαλλοντικά κριτήρια φυσικά όπως έχετε διαπιστώσει συνηγορούν στην απόρριψη της θέσεως ΚΟΣΣΙΝΙ και β) η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση της μελέτης που εξετάζει τις επιπτώσεις του έργου στην ορνιθοπανίδα είναι ελλιπής γιατί δεν περιλαμβάνει ικανό αριθμό παρατηρήσεων , ανάλογα με την παρουσία των ειδών σε κάθε περιοχή, με εργασίες επί του πεδίου και αποτύπωση των ενδιαιτημάτων των ειδών. Η χωροθέτηση της προτεινόμενης θέσης εντός ΖΕΠ μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στη διαβίωση της ορνιθοπανίδας της περιοχής με την άμεση απώλεια του βιοτόπου από την κατασκευή του έργου, με την καταστροφή θέσεων φωλεοποίησης και με την όχληση κατά την εκτέλεση του έργου. Ακόμα και στην ίδια τη μελέτη υπάρχει παραδοχή περί των ελλείψεών της στο σημείο αυτό αφού, όπως αναγράφεται στη σελίδα 27 αυτής "η ενδεχόμενη ύπαρξη φωλιών αναπαραγωγής εντός του γηπέδου του έργου προτείνεται να επιβεβαιωθεί με επιτόπια έρευνα από εξειδικευμένο επιστήμονα - ορνιθολόγο"!!!
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου 4014/2011: για έργα χαρακτηρισμένα, όπως εν προκειμένω, ως υποκατηγορίας Α2 η προθεσμία κατάθεσης γνωμοδοτήσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από όλους τους φορείς είναι 35 εργάσιμες ημέρες από τη δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εν προκειμένω η ΜΠΕ δημοσιεύτηκε στις 2/10/2014 και η προθεσμία έληξε στις 21/11/2014. Δηλαδή η όποια γνωμοδότηση σταλεί εφεξής στην Αποκεντρωμένη από το δήμο Τήνου θα έχει σταλεί εκπρόθεσμα!
Εν κατακλείδι,
1. Διαμαρτυρόμαστε για την καθυστερημένη προ τριών ημερών και μετά τη λήξη της προθεσμίας διαβούλευσης ενημέρωσή μας από το Δήμαρχο Τήνου.
2. Δεδομένων των προφανών σφαλμάτων της μελέτης πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι αποτέλεσμα αντικειμενικής αξιολόγησης και αντικειμενικής βαθμονόμησης κριτηρίων αλλά συντάχθηκε κατά τρόπο επιλήψιμο και με σκοπό να προκρίνει την προεπιλεγμένη θέση ΚΟΣΣΙΝΙ ενώ σε περίπτωση ορθής βαθμονόμησης κατά τα ανωτέρω θα είχε προκριθεί η θέση ΚΟΡΑΚΟΥ ΦΩΛΙΑ. Δεν είμαστε της λογικής: "μακριά από μας και όπου θέλει ας πάει". Είμαστε κι' εμείς τηνιακοί και καταλαβαίνουμε ότι η ενδεδειγμένη λύση πρέπει να αναζητηθεί και να ευρεθεί στον τόπο μας. Εκείνο, όμως, που αξιώνουμε είναι τα κριτήρια της επιλογής της να είναι αντικειμενικά και να μην υπακούουν σε σκοπιμότητες ούτε να υπαγορεύονται από άλλους (μη επιστημονικούς) λόγους. Όλοι μας γνωρίζουμε ανά την Ελλάδα τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο περιβάλλον σε περιπτώσεις Χ.Υ.Τ.Υ. και ανησυχούμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έργο αυτό στον τόπο μας. Η ανεπαρκής μελέτη δεν μας διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε περιβαλλοντικά προβλήματα στο μέλλον.
3. Τέλος καλούμε τους δημοτικούς μας συμβούλους με τη στάση τους να συμβάλλουν ώστε να γνωμοδοτήσει ο Δήμος Τήνου αρνητικά επί της συγκεκριμένης μελέτης και κατ' επέκταση επί της επιλογής της θέσεως ΚΟΣΣΙΝΙ. Να επιδιώξει δε τη συμπλήρωση της σχετικής μελέτης προκειμένου στη θέση που εν τέλει θα επιλεγεί να συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος για παρόμοια έργα.
4. Σας δηλώνουμε ότι η αγάπη για τον τόπο μας και το καθήκον που έχουμε αναλάβει ως μέλη του συλλόγου μας μάς επιτάσσουν να προβούμε στην παρούσα παρέμβασή μας και να εκδηλώσουμε τη σαφή αντίθεσή μας στην εσφαλμένη μελέτη και επιλογή της θέσεως ΚΟΣΣΙΝΙ. Επιφυλασσόμεθα δε να μετέλθουμε κάθε νόμιμο μέσο προς τον σκοπό αυτό, χωρίς να αποκλείουμε ακόμα και την προσφυγή μας στα διοικητικά δικαστήρια, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Τήνος, 25/11/2014,
Ο πρόεδρος"
Εν τέλει ο δήμος Τήνου ενέκρινε (κατά πλειοψηφία - με τρεις μειοψηφίσαντες δημοτικούς συμβούλους) τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου» του Δήμου Τήνου, της Π.Ε. Τήνου, της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και κατ' ουσία γνωμοδότησε υπέρ της χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Υ. στη θέση ΚΟΣΣΙΝΙ.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου