Μάιος 1958. Ο Μανώλης Γλέζος είναι πια διευθυντής της "Αυγής" και (με εντολή του ΚΚΕ)
οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΑ, με την οποία είναι υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες για τις εκλογές της 11ης Μαΐου. Ετοιμάζεται να μιλήσει στο χωριό του, στ' Απεράθου της Νάξου. Κάνει μία βόλτα στην πλατεία και βλέπει να κάθονται γύρω γύρω 4 - 5 άνθρωποι του Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη. Ο (επίσης Απεραθίτης) Πρωτοπαπαδάκης ήταν το ισχυρό πολιτικό πρόσωπο της περιοχής: ήταν ο τοπικός βουλευτής της ΕΡΕ, υπουργός και γιος του πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, που εκτελέστηκε στη δίκη των έξι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ο Μ. Γλέζος κατάλαβε ότι οι άνθρωποι του Πρωτοπαπαδάκη παρακολουθούσαν ποιοι θα πήγαιναν στην ομιλία του. Κατάλαβε το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στο χωριό. Ωστόσο η ομιλία έγινε κανονικά και ο Μ. Γλέζος το σχολίασε: "Να είμαστε ξηγημένοι χωριανοί: πρώτη φορά βλέπω Απεραθίτες φοβισμένους". Η αντίδραση εξέπληξε και αυτόν και τους συγχωριανούς του. Ένας από τους ακροατές πέταξε το καπέλο του ψηλά και φώναξε "στον αποφανό της καρδιάς μας ήσουν και μας μίλησες!", πριν η φωνή του πνιγεί μέσα σε επιδοκιμασίες. Ο αποφανός είναι το "καπέλο" του εξαερισμού στα τζάκια. Οι Απεραθίτες, όπως και πολλοί άλλοι στα χωριά, κάθονταν τα βράδια στο τζάκι και συζητούσαν. Οι φωνές τους ανέβαιναν πάνω μέσα από την καπνοδόχο και έφθαναν στον αποφανό. Αν ήθελες να μάθεις τι λένε στο χωριό, μπορούσες να ανέβεις στις ταράτσες των σπιτιών, δίπλα στον αποφανό, και θα τα άκουγες όλα. Και ο άγνωστος Απεραθίτης ήθελε να πει ότι ο Μ. Γλέζος, που τους είπε φοβισμένους, κατάλαβε τι γινόταν στο χωριό.
Κυκλάδες, Επικρατείας ή μονοεδρική Από τότε έχουν περάσει 56 χρόνια και ο Μ. Γλέζος δεν ήταν πάλι υποψήφιος βουλευτής στις Κυκλάδες, παρότι Ναξιώτης ο ίδιος και Παριανός εκ της μητρός του. Σήμερα είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες, αλλά η ιδέα ότι στην Ελλάδα έρχονται εθνικές εκλογές και κυβέρνηση της Αριστεράς τον συνεγείρει. Άλλωστε το είχε πει ότι στις Βρυξέλλες θα μείνει λίγο (όπως έκανε και το 1984). Δεν είναι τυχαίο ότι το συμβόλαιο του σπιτιού του στη βελγική πρωτεύουσα λήγει τον Μάρτιο... Στα 92 της χρόνια η καρδιά του Μ. Γλέζου θέλει να κατέβει στις Κυκλάδες, τις οποίες υπηρέτησε ως αυτοδιοικητικός στη Νάξο και την Πάρο.
Όμως ο πολιτικός Μ. Γλέζος γνωρίζει πως όλα είναι θέμα συμφωνίας με το κόμμα. Αν δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις τετραεδρικές Κυκλάδες, προτείνει να είναι είτε στην πρώτη μη εκλόγιμη (κατά τις προεκλογικές εκτιμήσεις) θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, είτε σε κάποια μονοεδρική περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτή.
Ο σεϊχουλισλάμης Η απόφαση θα είναι σε συνεννόηση με το κόμμα, όπως το 1958. Τότε, όταν είχαν αποτύχει οι διαπραγματεύσεις της ΕΔΑ με τον Μαρκεζίνη, ο Μ. Γλέζος πρότεινε στο οργανωτικό γραφείο, ως δείγμα καλής θέλησης προς τους συμμάχους με τους οποίους συζητούσαν, κάθε ηγετικό στέλεχος της ΕΔΑ να κατέβει υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του (ο Γιάννης Πασαλίδης στην Καβάλα, ο Ηλίας Ηλιού στη Λέσβο κ.λπ.).
Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά ο Πόντιος από τη Γεωργία Γ. Πασαλίδης (που ήταν με τους μενσεβίκους πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση) συμφώνησε με τον "σεϊχουλισλάμη", όπως αποκαλούσε τον Μ. Γλέζο - σεϊχουλισλάμης αποκαλείται ο θρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ που δεν αφήνει να παρερμηνεύεται το κοράνι. Έτσι ο διευθυντής της "Αυγής" τον Μάιο του 1958 βρέθηκε υποψήφιος στις Κυκλάδες στις εκλογές που η ΕΔΑ πήρε το θριαμβευτικό 24,42%. Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο, ο Μ. Γλέζος συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας...
avgi.gr
Read more at: http://cyclades24.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου