νεα κρητη totalfitness news


Οι βραχονησίδες που περιβάλλουν την Τήνο μοιάζουν με κοσμήματα του τόπου. Από το βοριά και την αλμύρα έχουν αποκτήσει μία ιδιαίτερη ομορφιά, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται άγρια και απόκρημνη, αλλά ταυτόχρονα κρύβει μία μυστικιστική

αίσθηση. Σχεδόν στο σύνολό τους θεωρούνται από τους ντόπιους σημαντικοί ψαρότοποι.

Καλόγεροι: Στο στενό Άνδρο - Τήνου υπάρχουν τρεις βραχονησίδες. Από αυτές η μεγαλύτερη που ονομάζεται Νησί ή Μεγάλο Νησί ή Κοντινό έχει ύψος 58 μέτρα και μήκος ακτογραμμής 1.048 μέτρα. Η απόστασή της από την ακτή του νησιού είναι μόλις 150 μέτρα περίπου. Από εδώ εξάγονται μεγάλες μαύρες πλάκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε για επίστρωση αυλών είτε για τις στέγες των δωματίων. Η δεύτερη βραχονησίδα, που ονομάζεται Δύσβατο βρίσκεται περίπου 90 μέτρα βορειοδυτικά της πρώτης και έχει συνολική ακτογραμμή 606 μέτρα. Σε αυτήν λειτουργεί φάρος που κτίσθηκε το 1905. Η τρίτη, που είναι και η μικρότερη, βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα βόρεια του Δύσβατου.

Πλανήτης ή Πλανούδι: Βόρεια του όρμου του Πανόρμου και πολύ κοντά στην ακτή της Τήνου βρίσκεται το νησάκι Πλανήτης ή Πλανούδι. Η συνολική του ακτογραμμή είναι 1.840 μέτρα και το ύψος του 87 μέτρα. Πάνω στο νησάκι ορθώνεται ο παλιός εγκαταλελειμμένος φάρος, που φώτισε για πρώτη φορά το 1886. Σήμερα, λίγο δίπλα, λειτουργεί νέος, αυτόματος φάρος, σιδερόπλεκτης κατασκευής. Ο Πλανήτης χωρίζεται από την ακτή της Τήνου με ένα πολύ στενό πέρασμα, το βάθος του οποίου δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

Κούκος: Πρόκειται για μία πολύ μικρή βραχονησίδα, που βρίσκεται έξω από τον όρμο Βαθέως.

Αποκοφτός: Είναι ένας βράχος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρμου των Ιστερνίων.

Βλαντοί: Σε απόσταση περίπου του 1/4 ναυτικού μιλίου απέναντι από την παραλία του Αγίου Σώστη βρίσκονται δύο μικροί βράχοι, οι Βλαντοί. Το ύψος τους μόλις που ξεχωρίζει από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δρακονήσι ή Σοφράνο: Βόρεια του όρμου της Κολυμπήθρας βρίσκεται το Δρακονήσι, που έχει μήκος ακτογραμμής 714 μέτρα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα απόκρημνη βραχονησίδα, στην οποία υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη δυτική πλευρά της, ενώ η αποβίβαση και αναρρίχηση σε αυτήν καθίσταται εφικτή μόνο με απόλυτη νηνεμία. Στην ίδια πλευρά υπάρχουν δύο μικρές θαλάσσιες σπηλιές. Γλάροι και κοράκια βρίσκουν καταφύγιο πάνω στο Δρακονήσι για να κάνουν τις φωλιές τους. Η βραχονησίδα είναι κατάφυτη από ένα είδος μικροσκοπικού θάμνου που αναπτύσσεται με την αλμύρα των βράχων, τον κρίταμο. Οι ντόπιοι συλλέγουν το φυτό αυτό, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό πικάντικο συμπλήρωμα στις σαλάτες και σε διάφορα φαγητά.

Πρασονήσια ή Γκιώνης: Πρόκειται για βράχους εξαιρετικής ομορφιάς στα ανατολικά του Δρακονησίου που θυμίζουν εξωτικό μέρος. Εκεί κοντά υπάρχει και μία μικρή σπηλιά, μέσα στην οποία μπορεί κανείς να μπει με φουσκωτό. Στο σημείο αυτό η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο μέσω θαλάσσης.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top