Τρίτη, Μαρτίου 31, 2015

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Βασικές συμβουλές για την ασφάλεια στα πλοία

Όταν είμαστε στο πλοίο αντιμετωπίζουμε αρκετούς κινδύνους, που θα αντιμετωπίζαμε και σε κάποιο άλλο εργασιακό περιβάλλον. Συναντάμε όμως και κινδύνους οι οποίοι είναι διαφορετικοί με άλλα επαγγέλματα.


Το ότι βρισκόμαστε στη θάλασσα, από μόνο του φτάνει για να καταλάβουμε την επικινδυνότητα του επαγγέλματος. Τα είδη φορτίων όπως και η φθορά στα μέσα ασφαλείας ενός πλοίου είναι ένα ακόμα επικίνδυνο κομμάτι στην εργασία αυτή.

Πολλοί δεν δίνουν σημασία στα γυμνάσια και στη εκπαίδευση του πληρώματος με το μπακαλίστικο σκεπτικό ότι: «είναι να μην σου τύχει… αν σου τύχει την έβαψες» ή «σιγά μην περιμένω από τον φιλιπινέζο να με σώσει». Λάθος σκεπτικό που έχει στοιχίσει την ζωή εκατοντάδες ανθρώπους.

Φυσικά τα παρακάτω που θα διαβάσετε είναι κυρίως για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αντικαθιστούν αυτά που πρόκειται να μάθετε μπαίνοντας στο καράβι.

Μπαίνοντας λοιπόν στο καράβι θα πρέπει να γνωρίζετε:

1) Τους σταθμούς συγκεντρώσεως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (muster station): Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα πρέπει γρήγορα να κατευθυνθείτε προς στον σταθμό συγκέντρωσης.

2) Που βρίσκονται τα σωσίβια και οι στολές εμβαπτίσεως και πώς τα φοράμε (Lifejacket &Immersion suit): Στα περισσότερα πλοία τα έχετε και τα δύο στην καμπίνα σας. Αν βρίσκεστε σε τύπο πλοίου που δεν υπάρχει καμπίνα (υδροπτέρυγα κ.τ.λ) ή υπάρχει καμπίνα αλλά χωρίς σωσίβιο, εντοπίστε που μπορείτε να τα βρείτε. Ακόμα και στα πλοία που έχετε στην καμπίνα σας σωσίβια, σίγουρα υπάρχουν και άλλα τα οποία βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους, τους οποίους σίγουρα θα πρέπει να γνωρίζετε .

3) Την σωσίβια λέμβο (Life boat): Θα πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε ποία είναι η σωσίβια λέμβος σας σε περίπτωση που χρειαστεί να επιβιβαστείτε σε αυτήν και να εγκαταλείψετε το πλοίο. Μπορείτε να το βρείτε στους πίνακες διαιρέσεως του πληρώματος και στα καρτελάκια με τα καθήκοντα που έχετε στην καμπίνα σας.

4) Τα καθήκοντα σας: Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε τι καθήκοντα έχετε σε περίπτωση εγκατάλειψης, πυρκαγιάς, διαρροής, ρύπανσης. Όλοι μέσα στο καράβι λειτουργούμε σαν ομάδα και στην ουσία είμαστε σαν μία αλυσίδα που όταν σπάσει ένας κρίκος της μπορεί να έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Τα καθήκοντα σας μπορείτε να τα βρείτε στους πίνακες διαιρέσεως του πληρώματος και στα καρτελάκια με τα καθήκοντα που έχετε στην καμπίνα σας.

5) Συναγερμοί και ηχητικά σήματα (general alarm – fire alarm κ.τ.λ.): Θα πρέπει να τα γνωρίζετε ώστε να ξέρετε τι θα κάνετε αν ακούσετε π.χ το fire alarm ή το general alarm. Μπορείτε να τα βρείτε στους πίνακες διαιρέσεως του πληρώματος και στα καρτελάκια με τα καθήκοντα που έχετε στην καμπίνα σας.

6) Διάφορα σήματα και σύμβολα (IMO symbols): Όσο και να θεωρούνται ασήμαντα, σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί και να μας σώσουν την ζωή. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο σκοτάδι μόνο αυτά μπορούν να μας καθοδηγήσουν στην έξοδο ή στην βάρκα μας ή στον πυροσβεστήρα ή στην αναπνευστική συσκευή κ.τ.λ.

7) Πυροσβεστικά μέσα του πλοίου: Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους τύπους των πυροσβεστήρων και τα μόνιμα συστήματα κατασβέσεως που διαθέτει το πλοίο μας. Ακόμα θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι τύπο φωτιάς θα χρησιμοποιούμε τον κάθε πυροσβεστήρα.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι θα κάνουμε σε περίπτωση:

1) Πυρκαγιάς: Αν δείτε καπνό ή φωτιά θα πρέπει κατευθείαν να ενεργοποιήσετε τον συναγερμό (fire alarm) και να ειδοποιήσετε την γέφυρα. Αν η φωτιά είναι πολύ μικρής έκτασης, π.χ. σε ένα κουβά με σκουπίδια, τότε μπορείτε να ενεργήσετε και μόνοι σας επιλέγοντας πάντα τον κατάλληλο πυροσβεστήρα. Αν είναι μεγάλης έκτασης, εγκαταλείψτε τον χώρο!

2) Άνθρωπου στη θάλασσα (man overboard): Ειδοποιήστε με κάθε μέσο την γέφυρα και προσπαθήστε να μη το χάσετε από τα μάτια σας. Ρίξτε κυκλικό σωσίβιο στην θάλασσα!

3) Αν δούμε πετρέλαιο ή οτιδήποτε άλλο περιέχει θανατηφόρα τοξικά αέρια: Ακόμα και αν δείτε να λιποθυμάει ένας άνθρωπος, μην πάτε κοντά χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σίγουρα μπορεί να στοιχίσει και την δικιά σας ζωή. Ενημερώστε τον αξιωματικό φυλακής ώστε να ειδοποιήσει την ομάδα έκτακτης ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να προσεγγίσουμε την περιοχή με ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα φορώντας αναπνευστική συσκευή.

Τα γυμνάσια είναι σημαντικά και πολύτιμα για την ασφάλεια ενός πλοίου. Μέσα από τα γυμνάσια εξοικειωνόμαστε με τον εξοπλισμό ασφαλείας και μαθαίνουμε να λειτουργούμε σαν ομάδα. Το κακό κανείς δεν το περιμένει, αλλά όταν μας τύχει θα πρέπει να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνετε . Άλλωστε και στο Σάμινα, Στο Costa Concordia, ακόμα και στον Τιτανικό αλλά και σε τόσα άλλα ατυχήματα στη θάλασσα, κανείς δεν το περίμενε…

Τα παραπάνω απλά τα ανέφερα σαν μία εισαγωγή. Είναι σίγουρο ότι θα μάθετε πολύ περισσότερα πράγματα μέσα στο καράβι. Οι έλληνες αξιωματικοί είναι από τους καλύτερους στον κόσμο και μπορούν να σας δώσουν τα απαραίτητα εφόδια.

Μην αμελήσετε όμως να ρωτάτε, να ενδιαφέρεστε, να είστε υπεύθυνοι και να ασχολείστε με το safety του καραβιού. Μη ξεχνάτε ότι κάποια στιγμή (εύχομαι όχι) ίσως θα χρειαστεί εσείς να «βγάλετε τα κάστανα από την φωτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.