Σάββατο, Αυγούστου 01, 2015

Τα χωριά της Τήνου

Τα χωριά της Τήνου Μέρος Α΄
Η Τήνος φημίζεται για τα όμορφα και γραφικά χωριά της και αποτελεί δύσκολο εγχείρημα

όταν την επισκέπτεται κανείς να επιλέξει ποια θα επισκεφτεί.
Είναι σίγουρο πως κάθε ένα προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, ωστόσο, αν η απόδραση σας είναι ολιγοήμερη και αναγκαστείτε να επιλέξετε αυστηρά, κρατήστε σημειώσεις.

Βωλάξ

Πρόκειται για μοναδικό στον κόσμο τοπίο-φαινόμενο, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο εδαφολογικό παράδοξο: Ανάμεσα σε άγονο έδαφος βρίσκονται διάσπαρτοι στρογγυλοί(!) βράχοι. Αυτό το παράδοξο φαινόμενο συνθέτει ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο, πρωτόγνωρο για τον επισκέπτη. Αυτή τη μοναδική εμπειρία αξίζει να τη ζήσετε από κοντά.

Ακόμα αξίζει να επισκεφθείτε τον παρακείμενο ομώνυμο οικισμό με τους λιγοστούς κατοίκους, που ασχολούνται αποκλειστικά με την τέχνη της χειροποίητης καλαθοπλεκτικής. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα παραδοσιακά τους εργαστήρια και να ψωνίσετε καλάθι που θα σας φτιάξουν επί τόπου.

Στο χωριό ακόμα υπάρχει ένα μικρό υπαίθριο θεατράκι, ενώ μπορείτε να ξεκουραστείτε στο καφέ του χωριού και τις ταβέρνες με τις παραδοσιακές ντόπιες λιχουδιές.



 Καλλονή

 Η Καλλονή (Κελιά) είναι ένα καταπράσινο χωριό στην άκρη του Λιβαδιού. Η ονομασία του οφείλεται στα κελιά των ερημιτών που υπάρχουν στο παλιό αντρικό μοναστήρι Αγ. Υπακοή. Στην είσοδο έχει ανεγερθεί μνημείο πεσόντων υπέρ πατρίδας.

Η εκκλησία του Αγ. Ζαχαρία είναι η μεγαλύτερη της Τήνου και περιβάλλεται από μια υπέροχη βοτσαλωτή αυλή. Στο παραδοσιακό αυτό χωριό με τους δρόμους να μοσχοβολάνε από τα λουλούδια των νοικοκυρών, λειτουργούν η σχολή ταπητουργίας, μικρές ταβέρνες, και καφενεία.




 Καρδιανή

Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου που δεν πρέπει να χάσετε. Απέχει από την Χώρα 16 χλμ. και είναι το πρώτο χωριό της Έξω Μεριάς. Είναι σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού "Πατέλες" με πολύ καλή θέα προς τη θάλασσα.

Καταπράσινο, με γάργαρα νερά, πανύψηλα πλατάνια, ωραία δίπατα σπίτια με γραφικά σκαλοπάτια, λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένους πλακόστρωτους δρόμους, καμάρες, σοκάκια, θα προκαλέσει σίγουρα τον θαυμασμό σας.

Ξεχωρίζουν 3 μεγάλες εκκλησιές: Στην άκρη του χωριού η Αγία Τριάδα , στο κέντρο η Κοίμηση της Θεοτόκου, και στο άλλο άκρο η Κιουρά που από τα θεμέλιά της αναυρίζει δροσερή πηγή.


Ένας δρόμος πρίν φτάσουμε στο χωριό οδηγεί στις παραλίες: Άγιος Πέτρος, Καλύβια και Όρμος Γιαννάκη, που τελευταία αποκτούν τουριστικό ενδιαφέρον. Στον Όρμο Γιαννάκη θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.




Κώμη

Το κεφαλοχώρι Κώμη (Περαία) πήρε το όνομά του από τον τιμαριούχο Κόμη που κατέλαβε την περιοχή. Στην αυλή του ναού του Αγ. Ιωάννη διατηρείται από την προχριστιανική περίοδο μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη ύψους δύο μέτρων.

 Η κοιλάδα της Κώμης ονομάζεται Λιβάδι, είναι ευφορότατη και καταλήγει στην παραλία της Κολυμπήθρας με την πανέμορφη αμμουδιά και την άγρια ομορφιά της μικρής λιμνοθάλασσας που αποτελεί αξιόλογο βιότοπο στον οποίο συγκεντρώνονται κύκνοι, πάπιες και άλλα αποδημητικά πουλιά. Στη μέση του κόλπου της Κολυμπήθρας υπάρχει το μικρό νησί Δρακονήσι, που μοιάζει με δράκο που αναπαύεται. Από το ξωκλήσι του Φύλακτου η θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο λιβάδι είναι μοναδική.




Πανόρμος

Ο Πάνορμος είναι ένα μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι στα Βόρεια του νησιού, ένα φυσικό γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα. Πρόκειται για το επίνειο του Πύργου και ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς στην Τήνο.


Αυτός ο παράλιος οικισμός ήταν από παλιά ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου στον προηγούμενο αιώνα. Με δεκάδες καΐκια έφταναν τα εμπορεύματα της Έξω Μεριάς στον Πάνορμο και μεταξύ αυτών σιτάρι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που το άλεσμά του έδινε δουλειά στη συστάδα των ερειπωμένων σήμερα ανεμόμυλων στην ανατολική και νότια κορυφογραμμή του Πύργου.


Δυο χωριά

Η ονομασία του προκύπτει από δυο κοντινούς οικισμούς που στην συνέχεια ενώθηκαν και σχημάτισαν ένα πανέμορφο χωριό.

Χτισμένο σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε την απλή κυκλαδική αρχιτεκτονική του. Από την μεγάλη πλατεία του με τα πλατάνια και τις μπουκαμβίλιες βλέπει κανείς στο μακρινό ορίζοντα μια σειρά από Κυκλαδονήσια διάσπαρτα στην θάλασσα του κεντρικού Αιγαίου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. πάνω από την θάλασσα και παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα για τον επισκέπτη όπως πηγές με γάργαρο νερό, μια κατάφυτη ρεματιά, στενά πλακόστρωτα μονοπάτια και γραφικές καμάρες τις μεσαιωνικής εποχής.


Κτικάδος

Ο Κτικάδος είναι παραδοσιακό χωριό, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, με καμάρες και πλακόστρωτα σοκάκια, ασβεστωμένους δρόμους και με μεγάλα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα.

Το χωριό έχει δύο εκκλησίες, του Τιμίου Σταυρού στην είσοδο του χωριού με το αξιόλογο καμπαναριό και της Μεγαλομάτας με τη μοναδική μαρμάρινη είσοδο. Η παλιά βρύση με τα πέτρινα πλυσταριά, συμπληρώνει τη γραφικότητα και την ομορφιά του χωριού. Ο Κτικάδος είναι η γενέτειρα του Καπετάν - Σβέτσου.



Πύργος

Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην Τήνο, μετά την Χώρα. Οι περισσότεροι επισκέπτες, ίσως όχι άδικα, το διακρίνουν από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Δεν το θεωρούν απλά πολύ όμορφο, αλλά ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Είναι πλημμυρισμένος από υπέροχες δημιουργίες βασισμένες στο μάρμαρο και δίνει την αίσθηση της αρχοντιάς, της καλλιτεχνίας και του άσβεστου πυρετού της έμπνευσης του ανθρώπου. Περπατώντας στους γραφικούς δρόμους μπορεί κανείς να δει και να θαυμάσει τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών και τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους, τα υπέρθυρα με την ποικιλία των διακοσμητικών τους μοτίβων, τις βρύσες κ.α. Στον Πύργο επίσης λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών από την οποία διακρίνονται οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να ξεχάσει να επισκεφθεί το σπίτι - μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα αριστουργήματα καθώς και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Φιλιππότη, Σώχου, Βιτάλη, κ.ά.

Στο τέλος της βόλτας σας, μην ξεχάσετε να ξαποστάσετε στην πλατεία του χωριού να πιείτε καφέ στη χόβολη και να φάτε πραγματικά σπιτικό γαλακτομπούρεκο, κάτω από τα δύο υπέροχα αιωνόβια πλατάνια της.



Υστέρνια

Τα Υστέρνια είναι γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού "Μεροβίγλια". Βρίσκεται στα υστερνά του νησιού και σ'αυτό οφείλεται το όνομά του. Μαρμαρόστρωτα δρομάκια, καμάρες, αυλές, δίπατα σπίτια στολισμένα με μαρμάρινα υπέρθυρα.

 Το χωριό με την καταπληκτική θέα στην Σύρο είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο. Είναι η πατρίδα πολλών σπουδαίων γλυπτών όπως του Γ. και Ι. Βιτάλη με σπουδές στην καλλιτεχνική σχολή του Μονάχου και τιμητικές διακρίσεις στο εξωτερικό, του Λ. Λαμέρα με σπουδές στην Ελλάδα και Παρίσι, του Λ. Σώχου που μεσουράνησε στην Ευρώπη, του Α. Σώχου που διακρίθηκε στην τέχνη της ξυλογλυπτικής. Βορειότερα του χωριού συναντάμε το πιο εντυπωσιακό τοπίο στην τοποθεσία των Μύλων, όπου σώζονται ερείπια πολλών ανεμόμυλων, δείγματα δόξας και παρακμής που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία. Στα νότια ο Όρμος της Άμμου (Υστερνίων) με την υπέροχη αμμουδιά του. Ένας παλιός μαρμαρόστρωτος δρόμος συνδέει τον Όρμο με τα Υστέρνια.



Φαλατάδος

Ο Φαλατάδος είναι ένα παλιό χωριό που χρονολογείται από το 1400, χτισμένο αμφιθεατρικά απέναντι από το Κεχροβούνι. Στολίδι του χωριού είναι η μαρμάρινη εκκλησία του Αη Γιάννη και η πανέμορφη κυκλαδίτικη πλατεία της Μεγαλόχαρης.

Στο χωριό διατηρούνται και λειτουργούν πολλά πατητήρια και ρακεζιά, και τον Σεπτέμβρη γίνονται πολλά πανηγύρια κατά την παραγωγή ρακιού. Το Νοέμβρη γίνονται τα "χοιροσφάγια" ένα άλλο τoπικό έθιμο. Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό Μουσείο. Έξω από τον οικισμό απλώνονται τα βράχια της Καψιανής και η γραφική περιοχή "Ψαλίδι". Στην "Κακιά Σκάλα" γίνεται μεγάλο πανηγύρι το Σεπτέμβρη.



ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://www.missevia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.