Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα
τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων.
Αυτό τονίζεται σε έγγραφο- απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών.
Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι με την απόφαση 28492/2009 καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αυτών.
«Η εφαρμογή αυτού του θεσμικού πλαισίου συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως λόγω του ότι επιχείρησε να εισαγάγει νέες διαδικασίες σε υφιστάμενες παιδικές χαρές, αλλά και εξαιτίας της ιδιαίτερα δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που μεσολάβησε αυτήν την πενταετία, με αποτέλεσμα το σύνολο σχεδόν των παιδικών χαρών της χώρας να μην τηρεί τους κανόνες που εξασφαλίζουν την ακίνδυνη χρήση τους».
Επίσης υπενθυμίζει ότι με νεώτερη απόφαση του υπουργείου επιχειρήθηκε να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα, «δίνοντας στο ζήτημα της ασφάλειας κατά την χρήση των παιδικών χαρών πρωτεύοντα ρόλο. Σύμφωνα δε με τις παραπάνω αποφάσεις «όλες οι παιδικές χαρές των ΟΤΑ πρέπει να ελεγχθούν, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να λάβουν το «Ειδικό Σήμα Καταλληλότητας Λειτουργίας».
Εξαιτίας δε των πολλαπλών καταγγελιών που λάμβανε το υπουργείο για τη λειτουργία μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, με πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε σε παιδική χαρά δήμου της Περιφέρειας Ηπείρου, το υπουργείο ξεκαθάρισε με νεώτερη εγκύκλιο ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της.
Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας, η οποία αναφέρει ότι η παιδική χαρά δεν είναι πιστοποιημένη.
Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τις υπ΄ αριθμό 28492/2009 (Β΄931) και 27934/2014 (Β΄2029) αποφάσεις, οι οποίες ορίζουν ότι όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν στους ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, όπως περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου (44/07.08.2014), προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.
Ωστόσο στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι «οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει πως μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.