Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού διοργανώνει 3 σημαντικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
«Το Καρναβάλι στην Ελλάδα»
Ηλικίες: 9-14 / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 45΄
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα», που επικεντρώνεται στον πίνακα του ζωγράφου Ν. Γύζη (Καρναβάλι στην Αθήνα, 1892), έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και υλοποιείται στην Τήνο από τα Δημοτικά Σχολεία και ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών του νησιού. Διαμέσου της αφήγησης τα παιδιά γνωρίζουν τον Ν. Γύζη, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της αποκριάς. Με τη δραματοποίηση της παράστασης του πίνακα από τα παιδιά, δίδεται μια χαρούμενη νότα, που συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση στην τέχνη του Γύζη και το έθιμο του Καρναβαλιού.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται καθημερινά κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και το Σάββατο 25/2/2017 από 11:00 έως 13:00. Κρατήσεις θέσεων: 2283029070
«Οι πειρατές του Monfort»
Ηλικίες: 10-16 / Αριθμός Ατόμων: 30 / Διάρκεια: 45΄
Το πρόγραμμα βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου οριενταλιστή Antoine-Alphonse Monfort «Έλληνες Πειρατές», έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και θα υλοποιηθεί στην Τήνο από τα Δημοτικά Σχολεία και ομάδα εθελοντών εκπαιδευτικών του νησιού. Τα παιδιά με επίκεντρο τον πίνακα προσεγγίζουν το θέμα της πειρατείας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Παίρνουν επίσης μέρος σε κυνήγι θησαυρού ανακαλύπτοντας το σεντούκι με τα λάφυρα των πειρατών.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2017, καθημερινές μετά από συνεννόηση με τα σχολεία, και τα Σάββατα 4 και 11 Μαρτίου από 11:00 έως 13:00. Κρατήσεις θέσεων: 2283029070.
«Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή στον ψηφιακό κόσμο»
Διάρκεια προγράμματος: 45'
Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κατάλληλα, απευθύνεται σε μαθητές από Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.
Ποιος ήταν ο Ρήγας; Γιατί έφτιαξε τη Χάρτα της Ελλάδας;
Γιατί οι Αυστριακοί ανακριτές αναστατώθηκαν τόσο πολύ όταν είδαν τη Χάρτα;
Γιατί η Χάρτα ήταν ένα multimedia της εποχής;
Πώς γίνεται μια Επανάσταση με έναν Χάρτη;
Η Χάρτα της Ελλάδος, ο μεγάλος χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή, διαστάσεων σχεδόν 2×2 μ., είναι όχι μόνο ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά και ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο. Ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σκοπό την ανάδειξη και ερμηνεία του πλούσιου και πολυσήμαντου χαρτογραφικού περιεχομένου της Χάρτας της Ελλάδος του μεγάλου Εθνεγέρτη, που με το πλήθος των πληροφοριών και την εξαιρετική επικοινωνιακή δύναμη του χάρτη, αναδεικνύεται σε ένα είδος multimedia της εποχής!
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα οπτικοακουστικής προβολής, με ψηφιακά μέσα, αφιερωμένο στο πολυθεματικό ιστορικό και ιδεολογικό περιεχόμενο της Χάρτας, των συμβολισμών και των μηνυμάτων που απεικονίζονται στη μνημειώδη αυτή χαρτογράφηση του ελλαδικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής του.
Με τη συνδρομή των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται ένα ελκυστικό για τους μαθητές οπτικό υλικό και γίνεται μια διείσδυση στα ‘μυστικά’ του χάρτη – μνημείου της εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Αποτελεί πρόγραμμα του Αρχείου Χαρτογραφικής Κληρονομιάς και θα παρουσιαστεί την κα Μαρία Παζαρλή, στις 13 και 14 Μαρτίου στο πλαίσιο της έκθεσης της Χάρτας του Ρήγα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.