Τρίτη, Απριλίου 25, 2017

Αντριάνα Φλόρες: Η δημοσιογράφος που εγκατέλειψε την Αθήνα και ζει στην Τήνο




Μετά από μια πορεία δεκαετιών σε πόλεις έχει γίνει πραγματικότητα ένα όνειρό μου και όνειρο πολλών:
Αποσύρθηκα ήσυχα σ' ένα νησί, σ' ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα ενόσω “άνθιζε” η κρίση κι' άρχιζε να βαραίνει τη ζωή των περισσοτέρων. Και τη δική μου. Σήμερα, στην Τήνο, στην πιο μικρή κοινωνία που έχω ζήσει, βλέπω τους ανθρώπους από πιο κοντά. Βιώνω τις σχέσεις περισσότερο απ' όσο όταν συμβίωνα με “πλήθη κόσμου”. Ζω την καλοσύνη λίγων και καλών ανθρώπων που μου άνοιξαν την καρδιά και την πόρτα τους. 

Διαπιστώνω ότι στο νησί υπάρχει έντονη κοινωνική αλληλεγγύη και ότι πολλοί παρέχουν ανιδιοτελώς και με διακριτικότητα ουσιαστική στήριξη σε αδύναμους και ταλαιπωρημένους. Στην Τήνο συνειδητοποιώ πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας στο να κρατά ενωμένες τις οικογένειες. 

Συμβιώνω με ταλαντούχους και οραματιστές που προσφέρουν στον τόπο υπό αντίξοες συνθήκες: Γιατρούς και νοσηλευτές, νοικοκυρές, επιστήμονες, (λίγους πια) ναυτικούς, δημόσιους υπάλληλους, τεχνικούς, παλιούς και νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες, σερβιτόρους, μάστορες κι' εργάτες, παπάδες, πυροσβέστες, λιμενικούς, τοπικούς αξιωματούχους, καλλιτέχνες.



Η Αντριάνα επί τω έργω
Η Αντριάνα επί τω έργω

Νιώθω τον πολιτιστικό πλούτο διάχυτο παντού: Στους αρχαιολογικούς θύλακες και στα θρυλικά εικαστικά αριστουργήματα, στα μουσεία και στις ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις, στις θεατρικές και στα φεστιβάλ, στα εθιμικά θρησκευτικά ή λαϊκά πανηγύρια, στις λαογραφικές αποτυπώσεις. 

Είναι ανυπολόγιστη η άϋλη προστιθέμενη αξία που παράγεται στην Τήνο του πολιτισμού. Ανυπολόγιστη είναι και η ομορφιά του τοπίου. Όλα τα χωριά του νησιού είναι πανέμορφα. Διατηρούνται έτσι κυρίως από την εργασία και τον οβολό των κατοίκων. Για δικούς μου λόγους ξεχωρίζω τον Πύργο, την Καρδιανή, τον Κτικάδο και το Βωλάξ.  

H Aντριάνα με την κόρη της ΣοφίαH Aντριάνα με την κόρη της Σοφία


Τrouble in paradise

"Στη “σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού” όμως έχει και λίγη υποκρισία και ψευδο-ηθική, έχει και απληστία και αλισβερίσια. Και μια δουλικότητα απέναντι σε ασύδοτα μικρο-κυκλώματα εξουσίας που δεν λογοδοτούν πουθενά. Κι' επειδή "παντού τα πάντα", ένα κομμάτι της κοινωνίας εχθρεύεται το νέο και αντιμετωπίζει ρατσιστικά το διαφορετικό, παρ' ότι (όπως φαίνεται καθαρά) η φιλοξενία στην Τήνο είναι φημισμένη και ο τόπος έχει λαϊκή και θρησκευτική παράδοση φιλαλληλίας, ανοχής του άλλου, προστασίας του αδύναμου κι έναν ιστορικό “κοσμοπολιτισμό”...

Νέα ζωή
Στο σημερινό περιβάλλον μου, στη νέα ζωή μου δεν περιορίζομαι να “βλέπω τα πλοία να περνούν”. Συναντιέμαι με τους ανθρώπους, είμαι πρόθυμη να μαθαίνω απ' αυτούς και να εισφέρω σε προσπάθειες της κοινωνίας για πρόοδο. Μετέχω σε δραστηριότητες που μ' ενδιαφέρουν, μοιράζομαι εμπειρίες με καινούριους γνωστούς και χρόνο με αγαπημένους φίλους που έρχονται συχνά στην Τήνο για μια ανάσα.

Η νέα ζωή έχει φέρει νέα ενδιαφέροντα, νέα πράγματα για να γράψω, νέες ιστορίες για να διηγηθώ. Γι' αυτό επαναλειτουργώ τη vista μου, το tinos-vista.gr, ένα σημειωματάριό μου στο ίντερνετ με περιεχόμενο για το νησί και τον κόσμο.

H Αντριάνα-Αϊντέ  Φλόρες-Μπόρκεθ γεννήθηκε στη Χιλή, ενηλικιώθηκε στην Αγγλία και ζει στην Τήνο. Εργάσθηκε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στην Αθήνα ως δημοσιογράφος, κυρίως ως ανταποκρίτρια του Ισπανικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ήταν στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων “Αθήνα 2004” για την επικοινωνία με τα διεθνή μίντια.



bovary.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.