Τετάρτη, Μαΐου 03, 2017

Έτσι φθάσαμε στην καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας 1:12 μ.μ.

Αποτέλεσμα εικόνας για καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής ΓλώσσαςΑφιέρωμα: Ιστορικό της τετράχρονης προσπάθειας για την καθιέρωση της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τώρα που με το ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 1384 / 24 Απριλίου 2017) καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου -ημέρα Μνήμης του Διονυσίου Σολωμού-  ως  «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», θεωρούμε πολλαπλώς χρήσιμο να ανατρέξουμε σε ένα περιληπτικό ιστορικό της τρίχρονης προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου αυτού. Στόχου που ήταν έμπνευση, ιδέα, διεκδίκηση και αγώνας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και προσωπικά του πρώην Προέδρου της, καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, συνεπικουρούμενου από το τότε ΔΣ της Ομοσπονδίας.  Θετική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία αυτή, επέδειξε και το  νέο σχήμα της ΟΕΚΑΙ, που με επικεφαλής την Όλγα Νάσση,  διαδέχθηκε το 2016 τον Γιάννη Κορίνθιο ο οποίος, μετά από πολύχρονη ευδόκιμη υπηρεσία,  εκουσίως αρνήθηκε να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία της Ομοσπονδίας.

Η σύντομη αναδρομή
που επιχειρούμε, έχει διττή σημασία. Να αναδείξει την δημιουργική έμπνευση της αεικίνητης Ομογένειας, ιδιαίτερα παρηγορητικό γεγονός αυτό σε περιόδους παρακμής,  όπως αυτή που εδώ και πέντε χρόνια τώρα βιώνει η ελληνική πατρίδα, από το ένα μέρος και, από το άλλο, να παρακινήσει τις νέες γενιές ομογενών να ασχοληθούν με τα κοινά συμβάλλοντας με τη δική τους νεανική ορμή και την τεχνογνωσία τους,  στην ανασύνταξη των δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλη (17) του 2014, όταν ο τότε πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ Γιάννης Κορίνθιος απέστειλε επιστολή στον τότε  Πρόεδρο της Ελληνικής  Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στους τότε Υπουργούς Εξωτερικών, Παιδείας, Πολιτισμού  και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, για  καθιέρωση «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού». Παρόμοιες επιστολές απέστειλε και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και  στους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και  Παιδείας της Κύπρου (επιστολή ΟΕΚΑΙ,  ΑΠ 40/5.7.2014).

Στις επιστολές αυτές, προτεινόταν ως ημερομηνία η 10η Δεκεμβρίου, η ημέρα που έγινε από τη Σουηδική Ακαδημία,  η τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γεώργιο Σεφέρη,  το 1963.

Ο σπόρος έπεσε σε έφορο έδαφος! 
Στις 15 Οκτωβρίου 2014, σε ειδική επί της προτάσεως της ΟΕΚΑΙ συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, με πρόεδρο, τον βουλευτή της τότε συμπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ  Σάββα Αναστασιάδη,  η πρόεδρος –της περιόδου εκείνης- της ελληνικής Επιτροπής της UNESCO, Τζιτζικώστα- Παπαχριστοπούλου, πρότεινε αλλαγή ημερομηνίας καθώς η  10η  Δεκεμβρίου είναι η ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έτσι, πάρθηκε απόφαση να προταθεί η 24η  Οκτωβρίου, που είναι η ημέρα ανακοίνωσης της βράβευσης  από τη Σουηδική Ακαδημία,  του Γεωργίου Σεφέρη για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στην ίδια συνεδρίαση υποστηρίχθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, η πρόταση  την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΕΚΑΙ, μαζί με τον γραμματέα Νίκο Φράγκο και τον σύμβουλο Δημήτρη Φέσσα.

Σε επόμενη, δεύτερη επί του θέματος, συνεδρίαση της ίδιας Επιτροπής της Βουλής, με τη συμμετοχή τη φορά αυτή και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (17 Δεκεμβρίου 2014) και υπό την προεδρία, πάντα του Σάββα Αναστασιάδη, ο κ. Κορίνθιος μαζί με τον γραμματέα της ΟΕΚΑΙ Νίκο Φράγκο  και τον πρόεδρο της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, καθ. Marco GALDI, παρουσίασαν τις κοινές δράσεις της OEKAI και της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας. Αποφασίστηκε να σταλεί από την ΓΓΑΕ  σχέδιο εισηγητικής έκθεσης στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού  προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κείμενο εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Εξωτερικών, Παιδείας και  Πολιτισμού  για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος αναφορικά με την  καθιέρωση   της 24ης Οκτωβρίου ως ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. (επιστολές ΓΓΑΕ ΑΠ 4684/18.12.2014 και ΑΠ 4685/18.12.2014 ).
Την πρόταση υιοθέτησε και ο επόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Τσουκαλάς.  Την πρωτοβουλία στήριξε και η πρώην Γενική Δν/τρια της ΓΓΑΕ, πρέσβυς Αικατερίνη Κόικα. Επίσης η πρόταση έγινε πάλι ομοφώνως αποδεκτή και από την νέα σύνθεση της Επιτροπής της Βουλής, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προεδρεύοντος του Βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλ. Τριανταφυλλίδη.
Νέες αλλαγές
Από τις πολλές φάσεις από τις οποίες πέρασε η Πρόταση Κορίνθιου (ο λαός θα το ‘λεγε: «πέρασε από σαράντα κύματα») αξιοσημείωτη ήταν η πρόταση της ΓΓΑΕ αντί για την 24 Οκτωβρίου (γιορτή του ΟΗΕ) η «Ημέρα» να τιμάται την 20 Μαΐου, ημέρα της γέννησης του Σωκράτη.  Παράλληλα ελήφθη η απόφαση αντί προεδρικού Διατάγματος να προωθηθεί Νομοθετική ρύθμιση του θέματος και η καθιέρωση με Νόμο πλέον της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού.
Επίσης καθοριστική υπήρξε και η εκστρατεία της ΟΕΚΑΙ για την συλλογή υπογραφών στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. Στην Ιταλία την συλλογή υπογραφών ανέλαβαν με ενθουσιασμό η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και οι κατά τόπους Κοινότητες. Ο Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος πρωτοστάτησε με όλους τους εφημερίους στη συλλογή υπογραφών σε όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως.
Το τελετουργικό μέρος
Τον Ιούνιο του 2015 στη Νάπολη με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Ελληνικής Κοινότητος Νεαπόλεως και Καμπανίας (ΕΚΝΚ).
Στα Πλαίσια της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας οργανώθηκε και η  Έκθεση για τα 500 χρόνια του νεώτερου Ελληνισμού στη Νάπολη, από κοινού με τα Ιταλικά Γενικά Αρχεία του Κράτους,  με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Δήμου της Νεαπόλεως και της Περιφέρειας Καμπανίας, της Φιλελληνικής Εταιρείας Ιταλίας, του Κρατικού Ωδείου San Pietro a Majella Νάπολης, του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Σπουδών και της Εβραϊκής Κοινότητος Νάπολης, καθώς επίσης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Αλλάζει πάλι η ημερομηνία
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, που προέκυψε από τον Ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Τσίπρα,  με Υπουργό τον Ν. Γαβρόγλου πρότεινε,  νέα Ημερομηνία την 9ηΦεβρουαρίου. Την πρόταση αποδέχθηκαν τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Αλ. Τριανταφυλλίδης και ο και ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ ο οποίος ανέλαβε, αντί για Νόμο που προωθούσε η ΓΓΑΕ, να ενεργήσει για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) μεταξύ των συναρμοδίων Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας.
Έτσι, τη φορά αυτή στις 9 Φεβρουαρίου 2017, οργανώθηκε στη Νάπολη η δεύτερη κατά σειρά γιορτή, για την «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού», με τη συμμετοχή της Ελληνικής Κοινότητας Νεαπόλεως και Καμπανίας του Δήμου Νεαπόλεως, σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών Νεαπόλεως, το Ίδρυμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Νεαπόλεως και των Κλασικών Γυμνασίων Νάπολης και Ρώμης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Κυπριακής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρίας, του Centrum Latinitatis Europae, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (KEΔΕ) και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας. Ήταν μία εκπληκτική τελετή!
Η πρώτη τελετή είχε διεξαχθεί πάλι με επιτυχία στις 20 Μαίου 2016 στη Νάπολη ενώ  Εσπερίδα για την «1η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού», είχε επίσης διοργανωθεί στο ξενοδοχείο Athens Plaza, της Αθήνας το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου, από την  Εταιρεία Κοινωνικών Επενδύσεων του Γιώργου Γαμπιεράκη, με την αιγίδα της ΓΓΑΕ.
Η απόφαση
Η επίσημη θεσμοθέτηση της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» συνετελέσθη εν τέλει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, (Φεβρουάριος 2017) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η εξουσιοδοτική Πράξη για την υπογραφή εκ μέρους των υπουργών της ΚΥΑ.
Τελικά έφθασε η πολυπόθητη ημέρα της 24 Απριλίου 2017 όπου, στη δεύτερη αυτή φάση, δημοσιεύτηκε στην ΦΕΚ η ΚΥΑ που καθιερώνει την 9η Φεβρουαρίου ως  «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ
Δεν μπορούσε να κλείσει το σύντομο αυτό ιστορικό  χωρίς τον εμπνευστή, υποκινητή και πρωταγωνιστή της «Ημέρας», καθηγητή Πανεπιστημίου στην Ιταλία, Γιάννη Κορίνθιο. 
Του ζητήσαμε να μας πει πως νιώθει για το αποτέλεσμα. «Έχω, μας είπε, μόνο λόγια ευχαριστιών για όλους όσους πίστεψαν, στήριξαν και προώθησαν την ιδέα για να φθάσουμε σήμερα να έχουμε την θεσμοθέτηση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας».
Ο κ. Κορίνθιος συγχαίρει όλους όσους υπουργούς υπέγραψαν την ΚΥΑ και όλους εν γένει όσους στήριξαν με θέρμη αυτή την ιδέα.
«Ευχαριστώ» –μας είπε- «το προηγούμενο ΔΣ της ΟΕΚΑΙ καθώς και όλες τις Ελληνικές Κοινότητες Ιταλίας και την Ορθόδοξη Εκκλησία Ιταλίας που πρωτοστάτησαν στη συλλογή υπογραφών και στη διοργάνωση εκδηλώσεων . ´Εχουν, όλοι, την ευγνωμοσύνη μου και την εκτίμησή μου».
Στην διάρκεια του τρίχρονου αγώνα (τόσο χρειάστηκε  η ελληνική γραφειοκρατεία για να υλοποιήσει την ιδέα!) πλήθος ήταν οι επίσημοι και ανεπίσημοι που στήριξαν την προσπάθεια.  «Θέλω, μας είπε ο κ. Κορίνθιος,  να ευχαριστήσω ονομαστικά κάθε έναν. Φοβάμαι, όμως, ότι κάποιους θα λησμονήσω. Αν συμβεί αυτό, τους ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη και τους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου».
Ειδικότερα, ο κ. Κορίνθιος ανέφερε:
Τον Πρέσβη κ. Μαρκαντωνάτο, Διευθυντή της ΓΓΑΕ επί Κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, και τον Βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη που πρώτοι στήριξαν την προσπάθεια.  Την πρέσβειρα και Δ/τρια της ΓΓΑΕ Αικατερίνη Κόικα. Τον νυν επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχάλη Κόκκινο και τον Αναπληρωτή Δ/ντή Δ. Πλευράκη. Τους πρώην Υφυπουργούς Εξωτερικών, Κυρ. Γεροντόπουλο, Γιάννη Αμανατίδη και τον νυν ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουίκ.  Τους Υπουργούς που υπέγραψαν την ΚΥΑ, Σκουρλέτη, Γαβρόγλου, Κοτζιά, Αμανατίδη και Κουίκ,  τον Μητροπολίτη Ιταλίας και Μάλτας κ.κ. Γενάδιο, τον Έλληνα Πρέσβη στη Ρώμη, Θεμιστοκλή Δεμίρη. Τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη και τους περίπου 200 Δημάρχους της Ελλάδος που με ψηφίσματα των Δημοτικών τους Συμβουλίων στήριξαν αποφασιστικά την ιδέα. Τους συνοδίτες στο περασμένο ΔΣ της Ομοσπονδίας Νίκο Φράγκο και Δημήτρη Φέσσα.
Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, τον  Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και τον αρμόδιο για τους Απόδημους Κυπρίους κ. Φωτίου.
Τον Πρόεδρο των Φιλελλήνων Ιταλίας Μάρκο Γκάλντι, το Δήμαρχο Νάπολη, Luigi de Magistris, τον αντιδήμαρχο Gaetano Daniele που επανέφεραν και την «οδό Ελλήνων», τους διευθυντές και τους μαθητές των Κλασικών Λυκείων Νάπολης, Καμπανίας και Ρώμης, το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Νάπολης και Καμπάνιας. Την ΕΡΤ.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω την Panhellenic Post, που κράτησε ζωντανό το θέμα όλα αυτά τα χρόνια με αγωνιστική αρθρογραφία του διευθυντή της δημοσιογράφου Χρήστου Μαλασπίνα. Χρήστο, η συμβολή σου ήταν σημαντική.  Εσύ, τώρα, συνέχισε τον ωραίο αγώνα σου. Εγώ γυρίζω στα βιβλία μου», αναφέρει ο Γιάννης Κορίνθιος σε μήνυμά του στο FB.
ΡΗΡ
































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.