Τετάρτη, Μαΐου 24, 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου: Ο αρχαιολογικός «φύλακας» του νησιού.

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου: Ο αρχαιολογικός «φύλακας» του νησιού.

Εύη Παγίδα

Έχοντας φτάσει στο πανέμορφο και για πολλούς παρεξηγημένο νησί της Τήνου, η μετάβαση στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς να επισκεφτεί. Αφετηρία αποτελεί η χώρα-το λιμάνι της Τήνου και στη συνέχεια ο κεντρικός ανηφορικός δρόμος προς τον Ναό.

Στα μισά περίπου του κεντρικού δρόμου της Ευαγγελιστρίας, στο αριστερό μας χέρι ξεπροβάλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, ένας μικρός εμφανισιακά χώρος ο οποίος κρύβει μέσα του όλη την ιστορία του νησιού. Ένας μικρός χώρος γεμάτος αρχαιολογικούς Τηνιακούς Θησαυρούς.

Ιστορικά-Αρχαιολογικά


Η Τήνος, διαμόρφωσε την δική της πολιτιστική εικόνα, κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.  Ένα από τα σημαντικότερα σημεία που έπαιξαν ρόλο στην συνολική αυτή εικόνα ήταν η ανάπτυξη τοπικού εργαστηρίου πίθων με ανάγλυφη διακόσμηση από μυθολογικές παραστάσεις που μας διδάσκουν τις δοξασίες και τα θρησκευτικά δρώμενα της εποχής.

Στο χωριό Τριπόταμος, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, βρίσκεται το μεγάλο Ιερό του 7ου αιώνα,αφιερωμένο στην θεά Δήμητρα. Το Ιερό ήρθε στο φως από ανασκαφές την δεκαετία του 1950 και είχε ιδρυθεί στην πλαγιά του Ξώμπουργου, ενός βενετσιάνικου κάστρου που δέσποζε την εποχή εκείνη και ήταν ορατό από όλο το νησί καθώς και από το ιερό του Απόλλωνα στην Δήλο.

Το Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου μαζί με τον Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στην περιοχή των Κιονίων αποτελούν τους αρχαιολογικούς “φύλακες” των ευρημάτων του νησιού της Τήνου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου κατασκευάστηκε κατά την δεκαετία του 1960 με πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρίας. Στο εσωτερικό του στεγάζονται αξιέπαινες και πολύ όμορφες συλλογές αρχαιολογικών ευρημάτων από όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του νησιού.Μεγάλο μέρος των ευρημάτων προέρχεται από τα δύο μεγαλύτερα Ιερά του νησιού: το Ιερό της Δήμητρας που χρονολογείται τον 7ο αιώνα π.Χ. και αυτό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, των ελληνιστικών χρόνων.

Από τις συλλογές αυτά που ξεχωρίζουν, ως μοναδικά ευρήματα στον κόσμου, είναι:

Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο,  που ανάγεται στο 2ο αιώνα π.Χ.



Η αίθουσα με τους μεγάλους ανάγλυφα διακοσμημένους πίθους, του 7ου αιώνα π.Χ., που απεικονίζουν τον κύκλο της Θεογονίας καθώς επίσης και θρησκευτικά δρώμενα της εποχής.




Ιδιαίτερα, οι πίθοι, αποτελούν την πρώτη γνωστή ύπαρξη εργαστηρίου ανάγλυφης κεραμικής. 

Σημαντικής σημασίας εύρημα θεωρείται και το ανάγλυφο των μέσων του 5ου αιώνα, που αναπαριστά ένα ιματιοφόρο από το νεκροταφείο του Ξώμπουργου (παλαιότερο κέντρο του νησιού). Οι συλλογές περιλαμβάνουν,επίσης, ταφικά αγγεία, γλυπτά(ανάμεσα τους και προτομές), επιτύμβια ανάγλυφα, αγγεία καθημερινής χρήσης και μικροαντικείμενα.



Ευρήματα εκτίθενται και στο αίθριο του μουσείου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ιδιαίτερα αγάλματα από φανταστικά και πραγματικά θαλάσσια όντα, ανδριάντες Ρωμαίων αυτοκρατόρων και ευγενών, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη καθώς και ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικά και φυτικά σχέδια, που βρέθηκε στην πόλη της Τήνου.


Το μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό Τρίτη με Κυριακή και το προσωπικό του του είναι έτοιμοι να σας ξεναγήσει και να σας λύσει οποιαδήποτε απορία για την αρχαιολογική και μη ιστορία του νησιού της Τήνου.

Ωράριο λειτουργίας: 08:00-15:00

Τιμή Εισόδου: Κανονικό 2€/ Μειωμένο 1€/Δωρεάν (για τους Ελευθέρας Εισόδου Δικαιούχους)


Τηλ επικοινωνίας: 22830-29063

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.