Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2019

Σε ποια σημεία κρίνεται η τύχη των κομμένων δώρων 450.000 δημοσίων υπαλλήλων




Στην αυριανή συνεδρίαση της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος που έκρινε αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στο Δημόσιο και θα αποφασίσει αν ισχύει αναδρομικά.
Η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις ανάλογες διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
Το ΣΤ’ Τμήμα έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν µε τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Στο σκεπτικό τους οι δικαστές, αν και αναγνωρίζουν ότι ο νομοθέτης μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, επισημαίνουν ότι «µε την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή των αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγομένων, ειδικότερα δε θεσπίζεται πλέον µε αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».
Προσθέτουν, δε, ότι τα επιδόματα εορτών και αδείας «συνδέονται από τη φύση τους µε τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τον μισθό του καθενός».
Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη καλέσει όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο να καταθέσουν αγωγές για τα αναδρομικά του 13ου και του 14ου μισθού μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019. Μάλιστα, συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν, ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής, όλα τα δώρα, όλων των ετών από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο περιμένουν και την κρίση του ΣτΕ για τις διατάξεις του νόµου Κατρούγκαλου, η οποία θα καθορίσει και το εύρος της αναδροµικότητας των συνταξιούχων. Εάν δηλαδή θα είναι από τη δηµοσίευση της απόφασης του Ιουνίου του 2015 – για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές – και μέχρι σήµερα, ή μέχρι τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε ο νόµος Κατρούγκαλου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.