"Έχουν χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης και έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχειρήσεις εκτός του γεωργο -κτηνοτροφικού τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι υπάρχουσες" όπως ανέφερε η κ. Μπαϊράμη και είπε ότι σύντομα μια τέτοια μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία στην Βόρεια Ελλάδα, σε αγροτική περιοχή με καλλιέργειες, ενώ αυτοί που έχουν έρθει σε επαφή με την εταιρία για την επένδυση με κοντέινερ παραγωγής βιοαερίου είναι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από Κρήτη, Μύκονο, Ρόδο και Κεφαλλονιά, για να χρησιμοποιήσουν την παραγόμενη ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι ειδικές τεχνικές για την βελτιστοποίηση της παραγωγής βιοαερίου κι όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΣΠΑΒ Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, "η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αφού ακόμα βρίσκεται χαμηλά στην ΕΕ σε έτη εγκατάστασης και σε συνολική παραγωγή".
Ο χημικός - μηχανικός, Αλέξανδρος Υφαντής, παρουσίασε "την λειτουργία ενός πρότυπου σταθμού βιοαερίου στο Ηράκλειο της Κρήτης (κλειστού τύπου), μέσα στον ιστό της βιομηχανικής ζώνης ο οποίος κατασκευάστηκε από εξειδικευμένη εταιρία πριν από δύο χρόνια και ενσωματώνει πρωτοποριακές τεχνολογίες. Ο συγκεκριμένος σταθμός, όπως είπε ο κ Υφαντής, μπορεί να παραλάβει πάσης φύσεως κατάλοιπα (πλην ενσιρωμάτων) από συσκευασμένα τρόφιμα και σφάγια μέχρι απόβλητα τυροκομείων - ελαιουργείων και πρόσφατα επέκτεινε την ενεργειακή του απόδοση στο ένα μεγαβάτ.
Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην εγκατάσταση των μονάδων βιοαερίου παρατηρείται στην ΕΕ, με κορυφαία στην λίστα των χωρών παραγωγής την Γερμανία. Ακολουθούν χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ τελευταία παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα σε Μ. Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία.
Στην Ελλάδα οι περισσότερες μονάδες βιοαερίου βρίσκονται σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία λόγω της συγκέντρωσης των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων τα απόβλητα των οποίων (κοπριά αγελάδων, χοιροστασίων, πτηνοτροφείων, λίπη, ενσίρωμα καλαμποκιού κ.α.) είναι κυρίαρχες ύλες για την παραγωγή βιοαερίου. Στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι μικρή η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων γιατί παρατηρούνται δυσλειτουργίες και τεχνικά ζητήματα στην σύνδεση με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ο κ Αλεξανδρίδης. Το ενεργειακό δυναμικό των 25 εν λειτουργία μονάδων, όπως είπε ο ίδιος, υπολογίζεται στα 20 μεγαβάτ, ενώ άλλες 10 είναι υπό κατασκευή.
Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις επεξεργασίας αποβλήτων σε τυροκομικές μονάδες των Τρικάλων, της Ελασσώνας και σε χαρτοποιία του Κιλκίς, ο μηχανολόγος - μηχανικός Κυριάκος Νερούτσος, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος, μείωση του πάγιου κόστους επένδυσης όσο αυξάνει το τονάζ, επιστροφή της επένδυσης από 3,5 έως 5 έτη (ανάλογα με τον τρόπο εκμετάλλευσης) και δυνατότητα χρηματοδότησης της επένδυσης στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων ακόμα και 50%, μειώνοντας το χρόνο αποπληρωμής στο μισό.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.