Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θέμης Μπάκας, τονίζει ότι η αναζήτηση των ακινήτων στην Αθήνα είναι ευκολότερη φέτος, ωστόσο οι τιμές των ακινήτων δεν είναι προσιτές. «Οι τιμές στην Αθήνα σε σχέση με το 2018 παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων».
Το μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνος Κρανίδηςκάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μικρή προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση που καταγράφεται φέτος. «Αυτό συμβαίνει γιατί υπήρχε εδώ και κάποια χρόνια μία τάση προς τη βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία προς το παρόν φαίνεται να μην έχει ισορροπήσει, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον. Η μικρή προσφορά των διαθέσιμων ακινήτων οδηγεί σε ανεβασμένα ενοίκια, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να δυσκολεύονται να βρουν καλά ακίνητα σε καλές τιμές. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ακίνητα προς μίσθωση. Υπάρχουν, αλλά θέλει έγκαιρη και καλή αναζήτηση. Θεωρώ ότι του χρόνου το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα εξισορροπήσει και θα υπάρχουν σπίτια που θα βγουν για ενοικίαση, τα οποία θα είναι πολύ καλά και ανακαινισμένα λόγω του Airbnb», τονίζει.
ΑΘΗΝΑ
Το Κουκάκι, μια περιοχή στην οποία παραδοσιακά έμεναν οι φοιτητές, είναι πλέον απλησίαστο, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι κυμαίνεται από 450 έως 750 ευρώ, από 420 έως 500 ευρώ που ήταν πέρυσι. Για επιπλωμένη γκαρσονιέρα, η οικογένεια του φοιτητή θα κληθεί να πληρώσει από 450 ευρώ έως 720 ευρώ. Ακόμα και για ένα απλό επιπλωμένο δωμάτιο το ενοίκιο μπορεί να φτάσει τα 400 ευρώ.
Στα Εξάρχεια, την περιοχή του Μουσείου και τη Νεάπολη το ενοίκιο για ένα δυάρι κυμαίνεται από 400 έως 470 ευρώ. Στο Κολωνάκι -αν βρεθεί διαθέσιμο διαμέρισμα- φτάνει τα 600, ενώ αντίστοιχη είναι η τιμή ενοικίασης και στο Μέτς. Αντίθετα, ο Νέος Κόσμος είναι μια πιο προσιτή επιλογή, με το ενοίκιο του δυαριού να κυμαίνεται στα επίπεδα των 400 ευρώ. Στο Αιγάλεω καταγράφεται αύξηση των τιμών κατά 15%, κάτι που εκτοξεύει το μίσθωμα μιας γκαρσονιέρας στα 300 ευρώ και του δυαριού ακόμα και στα 400 ευρώ.
Οι μεσίτες προτείνουν στους φοιτητές να αναζητήσουν στέγη σε περιοχές με πιο προσιτά ενοίκια, όπως τα Κάτω Πατήσια, η Άνω Κυψέλη και του Γουδή.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σημαντικά μειωμένος είναι ο αριθμός των διαμερισμάτων προς ενοικίαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον των φοιτητών. Εναλλακτική λύση αποτελούν πλέον οι συνοικίες της Τριανδρίας και της Άνω Πόλης. Οι κατώτατες τιμές ενοικίασης παρουσιάζουν αύξηση 5% σε σχέση με πέρυσι.
ΠΑΤΡΑ
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα ενοίκια στην Πάτρα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 20%. Φέτος η προσφορά διαμερισμάτων είναι μεγαλύτερη, καθώς αναμένεται μείωση του αριθμού των φοιτητών.
ΡΟΔΟΣ
Η μείωση κατά 50% των διαθέσιμων διαμερισμάτων, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση των τιμών ενοικίασης. Η φθηνότερη γκαρσονιέρα νοικιάζεται 310 ευρώ, ενώ το μίσθωμα μπορεί να φτάσει και τα 380 ευρώ.
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Σταθερές παραμένουν οι τιμές στην Κομοτηνή, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί μερικές δεκάδες διαμερίσματα τα οποία νοικιάζονται σε φοιτητές. Μάλιστα, παρατηρείται και μικρή μείωση στις τιμές των πιο ακριβών δυαριών.
ΧΑΝΙΑ
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές στα Χανιά. Το Airbnb έχει βγάλει από την αγορά δεκάδες διαμερίσματα, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, το μίσθωμα να είναι διπλάσιο από το περσινό. Ένα δυάρι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 450 ευρώ.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αύξηση 35% παρουσιάζουν τα ενοίκια στο Ηράκλειο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή ενός δυαριού, το μίσθωμα του οποίου φτάνει φέτος τα 400 ευρώ από 300 που ήταν πέρυσι. Για τον λόγο αυτόν οι φοιτητές ενθαρρύνονται να αναζητήσουν σε στέγη σε περιοχές εκτός κέντρου όπως η Αλικαρνασσός και τα Καμίνια.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Φωνή της Τήνου δημοσιεύει κάθε σχόλιο.
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να ΜΗΝ δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε, όπως και να διαγράφονται όταν αυτά εντοπίζονται καθώς δεν ελέγχονται κάθε φορά που αναρτάτε κάποιο σχόλιο.
Τέλος τα σχόλια στο ΜΠΛΟΚ υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο.
Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.