Μπορεί κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες να διατείνονται ότι “είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο” με την τρόικα, όμως φαίνεται πως οι δανειστές δε συμμερίζονται την άποψη αυτή και βρίσκονται... επί ποδός πολέμου.
Δεν εξηγείται αλλιώς η επιμονή τους σε νέα, αυστηρά μέτρα, παρά τη ρητή άρνηση της κυβέρνησης σε όλους τους τόνους.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα έχει τρεις σκληρές απαιτήσεις από την ελληνική κυβέρνηση:
Πρώτον, ζητούν την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε ολόκληρο το Δημόσιο – και όταν λένε “ολόκληρο”, το εννοούν, βάζοντας στο κάδρο και τις ΔΕΚΟ.
Δεύτερον, απαιτούν περισσότερες από 10.000 απολύσεις εντός του Ιανουαρίου, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το 2013.
Και τρίτον, όχι μόνο επιμένουν για λουκέτο στην ΕΛΒΟ, την Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ, αλλά πιέζουν επιπλέον για το κλείσιμο και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων !
Γρίφος παραμένει, την ίδια στιγμή, το πώς θα καλυφθεί το θέμα της τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς μέτρα όπως μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας, που θα πλήξουν πάλι τα γνωστά υποζύγια.
Η κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να επιμένει στη “σκληρή γραμμή” απέναντι στην τρόικα, όμως οι δανειστές φαίνεται να απαντούν με ακόμα σκληρότερη.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αλλά μόνο διαρθρωτικών, που αφορούν σε ζητήματα όπως, για παράδειγμα, η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται ουσιαστικά και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στα “Νέα” ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δε θα είναι οριζόντια. Πάντως, η αναφορά του ότι “δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο” φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τα όσα ανέφερε η προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.
Εν τω μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ παρέπεμψε τον Αντώνη Σαμαρά στους υπαλλήλους της τρόικας όσον αφορά στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα, με τη γενικά απάντηση της Γερμανίας να είναι ότι "δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου" να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι.
Πηγή http://www.news.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου