νεα κρητη totalfitness news



Τον Ιανουάριο του 2014 αίρεται το καθεστώς προστασίας των δανειοληπτών και 62.000 ακίνητα που ανήκουν στους τέσσερις συστημικούς τραπεζικούς ομίλους κυνδυνεύουν να βγουν στο σφυρί. Ήδη έχουν εκδοθεί από τα δικαστήρια διαταγές πληρωμής, οι οποίες όμως δεν εκτελούνται, διότι ισχύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών.
Όπως είναι γνωστό, στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ, αλλά και η κατάσχεση ακινήτου για χρέη ύψους μέχρι 200.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά το σύστημα των κριτηρίων που θα τεθεί σε εφαρμογή με την άρση του καθεστώτος απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, θα καταργείται η προστασία από πλειστηριασμό των ακινήτων που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι οφείλουν έως 200.000 ευρώ (οφειλή η οποία δεν προέρχεται από στεγαστικό δάνειο). Αυτό σημαίνει ότι θα δoθεί τέλος στο πλαίσιο της προστασίας της δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.
Θα προβλέπεται ότι δεν μπορεί να αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για περισσότερο από πέντε χρόνια. Επίσης, θα μειώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου που βρίσκεται σε καθεστώς προστασίας κατά 10% ετησίως.
Σημαντικό ρόλο θα παίζει το ανεξόφλητο ποσό του δανείου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν έχουν πληρώσει περισσότερες από δύο δόσεις και άλλες που έχουν καταβάλει ένα σημαντικό ποσό, αλλά σταμάτησαν να πληρώνουν από κάποια στιγμή και μετά λόγω οικονομικής αδυναμίας. Οι δύο περιπτώσεις, λένε, δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του ανεξόφλητου δανείου που θα προστατεύεται από τον πλειστηριασμό.
Επιπλέον, πρόκειται να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή αν ο δανειολήπτης βρίσκεται εισοδηματικά από ένα επίπεδο και κάτω και αδυνατεί να αποπληρώσει τις μηνιαίες οφειλές του δανείου του, θα προστατεύεται από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού στην πρώτη του κατοικία. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του εισοδήματος που θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να έχει την προστασία του νόμου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top