Πολλές κολοκύθες είδαμε τις τελευταίες μέρες λόγω Halloween. Στην κουζίνα όμως, χρειάζεται προσοχή στο τι κολοκύθα θα χρησιμοποιήσουμε.
Το Cosmo.gr σε συνεργασία με το Mamapeinao.gr σου παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρεις μέχρι τη στιγμή που θα μαγειρέψεις την κολοκύθα.
Από την Ντίνα Νικολάου
Πότε τη βρίσκω;
Αν και την έχουμε ταυτίσει με τα χειμωνιάτικα μαγειρέματά μας, η κολοκύθα αρχίζει να κυκλοφορεί στις αγορές πολύ νωρίτερα. Μπορεί στα μεγάλα αστικά σούπερ μάρκετ να καταφτάνει από τα τέλη Σεπτεμβρίου (στο περίπου) μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο όσοι μένετε στην επαρχία, ιδιαίτερα στη δυτική Πελοπόννησο, γνωρίζετε καλά ότι οι κολοκύθες είναι ήδη ώριμες και πωλούνται από τις αρχές Αυγούστου, ιδιαίτερα σε υπαίθριους πάγκους στους δρόμους και στις τοπικές λαϊκές αγορές.
Τι είδος κολοκύθας να αγοράσω;
Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν κυρίως η μεγάλη στρογγυλή, συνήθως με πορτοκαλί χρώμα και η μακρόστενη, που μοιάζει με μεγάλο αχλάδι (τη συγκεκριμένη ποικιλία, παλαιότερα, τη χρησιμοποιούσαν για σέσουλα, ή φανάρι).
Πάντως, όπως και με το καρπούζι, δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν είναι γλυκιά και ώριμη ή αν χρειάζεται κι άλλη ωρίμανση.
Σε κάθε περίπτωση, όποια κολοκύθα κι αν αγοράσω, προσέχω η φλούδα να είναι ομαλή, καθαρή, χωρίς σημάδια, χαρακιές ή χτυπήματα.
Στα σούπερ μάρκετ πωλείται κολοκύθα κομμένη σε φέτες, σαν καρπούζι.
Τα τελευταία χρόνια τη βρίσκω και καθαρισμένη, κομμένη σε μικρά κυβάκια και συσκευασμένη -είναι πιο ακριβή φυσικά αλλά γλιτώνω τον κόπο του καθαρίσματος.
Πώς την καθαρίζω;
Είναι λίγο μπελαλίδικο το καθάρισμα της κολοκύθας αλλά με δυο-τρία κολπάκια θα έχετε άφθονη ψίχα με ελάχιστες απώλειες.
Εγώ χρησιμοποιώ ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι και κόβω την κολοκύθα από πάνω προς τα κάτω, όπως κάνω δηλαδή με το καρπούζι. Μετά, με ένα κουτάλι ξύνω και αφαιρώ το κέντρο με τις σκληρές ίνες και τα σπόρια. Μετά, με το ίδιο μεγάλο μαχαίρι, κόβω την κολοκύθα σε μικρότερες φέτες, όπως το καρπούζι. Τέλος, αφαιρώ τη φλούδα, κομμάτι-κομμάτι ώστε να μείνει μονάχα τη σάρκα, την οποία κόβω σε ό,τι κομμάτι απαιτεί η συνταγή.
Πώς τη συντηρώ;
Αν η κολοκύθα δεν κοπεί, μπορεί να διατηρηθεί για 3 - 4 μήνες σε μια σκοτεινή και δροσερή αποθήκη (αρκεί να μην έχει υγρασία), ή σε αντίστοιχο ντουλάπι. Η κομμένη κολοκύθα όμως διατηρείται για λίγες μόνο ημέρες, μέσα στο ψυγείο, τυλιγμένη σφικτά σε διάφανη μεμβράνη. Στην κατάψυξη, πάλι τυλιγμένη σε μεμβράνη, την αφήνω για αρκετούς μήνες.
Σας άνοιξε η όρεξη; Έχουμε λαχταριστή συνταγή για ριζότο με κολοκύθα σε 5 λεπτά, υπέροχη βελουτέ κολοκυθόσουπα και γλυκιά πίτα κολοκύθας.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου