Επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών έστειλε ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς για τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων του νησιού, και συναφή προβλήματα.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Όταν «έκλεισε» η Δ.Ο.Υ. της Τήνου (Σεπτέμβρης 2013) είχε διαβεβαιωθεί (και σε μένα προσωπικά) ότι κανείς φορολογούμενος δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί στη Σύρο και ότι θα καταβαλλόταν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος μέσα από το ΓΕΦ. Υπό την λογική αυτή, φροντίσαμε – με μετακίνηση του Ληξιαρχείου Τήνου- για την στέγαση του ΓΕΦ υπό τις καλύτερες συνθήκες και με ανάληψη από μέρους μας των εξόδων λειτουργίας.
Δύο (2) μήνες μετά οι συναλλασσόμενοι, οι συμβαλλόμενοι, οι συμβολαιογράφοι, οι λογιστές και οι δικηγόροι, αναγκάζονται να μετακινούνται προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Στην Σύρο παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση διεκπεραίωσης των υποθέσεων της Τήνου και υπάρχουν πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων παρέλκει η παράθεση. Και θα ήταν καλό, οι αρμοδιότητες που περιγράφονται κατά καιρούς, να δίδονται και ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια και αυτό να ελέγχεται (η έμπρακτη υλοποίησή τους).
Το παρόν υπόμνημα του Δήμου Τήνου, υποδεικνύει απλές λύσεις, που θα διευκολύνουν. Πέραν αυτών, για λόγους ουσίας και σημειολογικούς, το λογικό θα ήταν η Δ.Ο.Υ. Σύρου, να καλείται Δ.Ο.Υ. Σύρου – Τήνου.
Επίπεδο Αρμοδιοτήτων ΓΕΦ Τήνου
Α. Παραλαβή από το ΓΕΦ Τήνου, δηλώσεων που αφορούν «ξένη» Δ.Ο.Υ, με κοπή Γραμματίου Συμψηφισμού. Να δίνεται αριθμός καταχώρισης, να καταβάλλεται ο φόρος βάσει δηλώσεως και να χορηγείται αντίγραφο δηλώσεως ώστε να καταρτίζεται το συμβόλαιο. Προηγείται ο έλεγχος των συνυποβαλλομένων στοιχείων-δικαιολογητικών και αποστέλλονται οι δηλώσεις στην Δ.Ο.Υ. (ΞΕ). Αφορά ΦΜΑ, δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές. Στις περιπτώσεις Φ.Μ.Α. να εκδίδεται το σχετικό διπλότυπο και να καταβάλλεται ο αναλογών φόρος ή σε Τράπεζα σε λογαριασμό του Δημοσίου, στις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών και Γονικών Παροχών, η εκκαθάριση να γίνεται στην Δ.Ο.Υ.
Β. Το ΓΕΦ να εισπράττει και αποστέλλει με Γραμμάτιο Συμψηφισμού στις Δ.Ο.Υ., τα ποσά, που παρακρατούν οι συμβολαιογράφοι από το τίμημα, που οφείλουν οι πωλητές. Αδύνατον εντός 3ημέρου οι συμβολαιογράφοι να πάνε στη Σύρο (φόρτος εργασίας, πλειστηριασμοί, ενδοεπικοινωνία, απαγορευτικά, απεργίες, κλπ).
Γ. Παραλαβή δηλώσεων με άμεση καταβολή φόρου οποιαδήποτε δήλωσης κεφαλαίου (ΦΜΑ, Γονικής Παροχής, Δωρεών, Διανομής ακινήτων, Ανταλλαγής, κλπ). Αντίθετη εκδοχή μας απαξιώνει επενδυτικά και η Τήνος προσελκύει πάρα πολλούς Γαλλόφωνους, παραδοσιακά και όχι μόνο.
Δ. Παραλαβή δηλώσεων (εισοδήματα, ακόμη και μισθωτήρια, κλπ) όταν οι υπόχρεοι δεν ανήκουν στην Δ.Ο.Υ. Σύρου αλλά είναι φορολογούμενοι άλλης Δ.Ο.Υ.
Ε. Βεβαιώσεις τελών κυκλοφορίας, ΕΤΑΚ, δραστηριοτήτων, κλπ.
ΣΤ. Διεκπεραίωση εργασιών του ΚΒΣ, όπως (ενδεικτικά):
α. Διακοπή εργασιών – μπλοκάκια προς ακύρωση
β. έναρξη εργασιών, παύση εργασιών, υπεραξίες
γ. Γνωστοποίηση των επιχειρηματιών
δ. Θεώρηση στοιχείων
ε. Μεταφορά έδρας, κλπ μεταβολές.
ΣΤ. Προμήθεια από το ΓΕΦ Τήνου, μεγαρόσημων, η χρήση των οποίων απαιτείται συχνώτατα και δεν υπάρχουν στην Τήνο!
Ζ. Οι επισκέπτες του νησιού ή οι προσωρινοί κάτοικοι του νησιού (είναι πολλοί) ενώ θέλουν να πληρώσουν φόρους, δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν από το Γ.Ε.Φ Τήνου ελλείψει Γραμματίου Συμψηφισμού.
Η. Δυνατότητα εξερχόμενης αλληλογραφίας του ΓΕΦ προς την Σύρο και προς τις άλλες Δ.Ο.Υ. Οι αποστολές των εγγράφων μέχρι σήμερα πληρώνονται από το Δήμο Τήνου (γίνονται μέσω Currier).
Θ. Πληρωμή προστίμων μετά από έκδοση πράξης ή εκπρόθεσμης δήλωσης από όλα τα τμήματα, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Γ.Ε.Φ Τήνου.
Ι. Παρά την σκέψη κατάργησης θεώρησης και μέχρι την υλοποίησή της, χρειαζόμαστε απολύτως μία (1) διατρητική μηχανή για θεωρήσεις ΦΑΣ.
ΙΑ. Λειτουργία πρωτοκόλλου (όπως της Δ.Ο.Υ. Σύρου) και όχι ένα ΓΕΦ – απλό διαμετακομιστικό κέντρο, με άπειρες αρμοδιότητες προώθησης αλλά όχι ουσίας και με άγνωστο χρόνο επιστροφής της διεκπεραιωμένης υπόθεσης!
ΙΒ. Στο Τμήμα Μητρώου για τα νομικά πρόσωπα επέκταση περιπτώσεων εξυπηρέτησης μεταβολής εργασιών (για μια τροποποίηση σε εταιρεία, να αποφεύγεται η Σύρος και η επιστροφή στο τοπικό Επιμελητήριο – ΓΕΜΗ).
ΙΓ. Η απλή κατάθεση αποφάσεων Δικαστηρίου, που ανακαλούν προσημειώσεις υποθήκης, να γίνεται στο ΓΕΦ. Είναι αφόρητο να γίνεται ταξίδι για μία απλή σφραγίδα («κατατέθηκε όμοιο») στην Σύρο!
Εν ολίγοις, ζητάμε, για ΓΕΦ υπαγόμενο στην Δ.Ο.Υ υποδοχής (Σύρου), τις αρμοδιότητες των Δ.Ο.Υ που λειτουργούν σε επίπεδο τμήματος (Β΄).
Δικαιολογητική βάση των αιτημάτων μας είναι η νησιωτικότητα, η κακή ενδοεπικοινωνία, η σοβαρή δαπάνη της διανυκτέρευσης – σίτισης, τα συχνά απαγορευτικά, οι απεργίες, κλπ. Και αυτά παράλληλα με την οικονομική ταυτότητα ενός νησιού, όπως η Τήνος.
Τέλος, θεωρούμε ότι ειδικά σε Νησιωτικά ΓΕΦ πρέπει να δοθεί Ταμείο (οράτε τις τραπεζικές επιταγές για αστεία ποσά και με δυσφορία των Τραπεζών).
Επίπεδο στελέχωσης του ΓΕΦ Τήνου
Ειδικά για την Τήνο, να υπάρξει επαρκής στελέχωση του ΓΕΦ με άλλους δύο (2) υπαλλήλους (οράτε και Πίνακα Πορίσματος ΥΠΟΙΚΟ 09/2012, με έναν υπάλληλο ανά 2.000 συναλλασσόμενους, που για την Τήνο θα έδινε 5 άτομα. Όμως με 4 άτομα –αντί 2 που υπάρχουν σήμερα και δουλεύουν υποδειγματικά και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος- θα έχουμε ένα άριστο αποτέλεσμα και κυρίως μία αποδοτική και χωρίς ταλαιπωρία για τον κόσμο και το νησί μας (10.000 κατοίκους, 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεις, αγοραπωλησίες αλλοδαπών και ημεδαπών, δεκάδες νομικά πρόσωπα και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου), μια «μικρή» Δ.Ο.Υ. Ο χώρος στέγασης, που διαμορφώσαμε είναι επαρκής για 4 άτομα και κατάλληλος για την λειτουργία Ταμείου.
Επίλογος
Είμαι βέβαιος ότι αν σκύψετε στην ουσία των όσων θέτουμε, θα αναγνωρίσετε λογική και μετριοπάθεια. Ταυτόχρονα πρέπει να φέρετε στο μυαλό σας, τι σημαίνει η κάθε μετακίνηση ενός πολίτη στην Σύρο, για να διεκπεραιώσει κάποιες φορές το εντελώς ασήμαντο. Παρακαλώ να υιοθετήσετε έστω χάρη της νησιωτικότητας τα αιτήματά μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι επενδύσεις και τουρισμός και ταυτόχρονη υποχρεωτική μετάβαση σε άλλο νησί «για ψύλλου πήδημα», δεν πάνε μαζί.
Ο Δήμαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς»
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου