Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο ο πρώτος προϋπολογισμός μετά το 2007 που προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,6 % βγάζοντας τη χώρα από μία επτάχρονη υφεσιακή μέγγενη. Αυτή ακριβώς η εξέλιξη σε συνδυασμό με τα πρωτογενή
πλεονάσματα στα οποία κατόρθωσε να βγει η χώρα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, θα αποτελέσει το διαβατήριο για να δωθεί από το Eurogroup την προσεχή Άνοιξη λύση στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέσω της δραστικής ελάφρυνσης του με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων, ανοίγοντας πλέον το δρόμο ώστε η χώρα μας να επιστρέψει στη δανειοδότηση από τις αγορές.
Ο δρόμος προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, το 70 % των οποίων θα δωθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πέρασε μέσα από διαρκείς ελέγχους του ΣΔΟΕ, την επανασύσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τη φορολόγηση όσων έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό που δε δικαιολογούνταν από το εκκαθαριστικό τους, τις δημεύσεις περιουσιών και καταθέσεων και τις φυλακίσεις ακόμα και των πλέον επώνυμων και ισχυρών Ελλήνων φοροφυγάδων. Συνολικά συνελήφθησαν δύο χιλιάδες τριακόσιοι φοροφυγάδες για χρέη ύψους εννέα δισ. Ευρώ.
Κομβικής σημασίας σε όλα αυτά στάθηκε η θεσμοθέτηση της άρσης τραπεζικού απορρήτου, επί υπουργίας Οικονομικών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2009 βρέθηκε αντιμέτωπο με το σπιράλ θανάτου για τη χώρα που το συνέθεταν τα δίδυμα ελλείμματα( το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 15,9 % και το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 17%). Τότε ακριβώς βρέθηκε μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα.
Προτίμησε να αναλάβει την ιστορική ευθύνη να βγάλει τη χώρα από την κρίση μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να αποφευχθεί η ασύντακτη χρεοκοπία ερχόμενο σε σύγκρουση με τις λαϊκιστικές κορώνες της αντιπολίτευσης. Ο δρόμος ήταν επώδυνος και ανηφορικός, όμως εναλλακτικήδιαδρομή σαφώς και δεν υπήρχε. Ο άλλος δρόμος ήταν αυτός του ολοκαυτώματος. Αλήθεια, όμως, ποια είναι η πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση;
Πριν από περίπου είκοσι μέρες το Ινστιτούτο Λεβί γνωστό αμερικάνικο thinktankδιοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής με χορηγό επικοινωνίας την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «ΑΥΓΗ» και με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και πολλών στελεχών του δημιουργώντας ένα καινοφανές φλερτ ανάμεσα σε ένα αμερικάνικο φορέα και τον αριστερό τύπο. Στο εν λόγω συνέδριο η κεντρική πρόταση από τους κατ’ουσίαν συνδιοργανωτές ΣΥΡΙΖΑ και Ινστιτούτο Λεβί ήταν μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους και ταυτόχρονα κυκλοφορία παράλληλου νομίσματος με το όνομα «G-NOTES» ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο της εξόδου από την ευρωζώνη για τη χώρα μας.
Αυτονόητο καθίσταται ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα εκτίνασσε τα spreadsτων ελληνικών ομολόγων στα ύψη ακυρώνοντας την προσπάθεια τιθάσευσής τους (εδώ να σημειώσουμε ότι από τις 3800 μονάδες βάσης πριν ενάμιση περίπου χρόνο σήμερα ανέρχονται στις 700 μονάδες βάσης), δημιουργώντας συνθήκες αποκλεισμού από τις αγορές για πολλά χρόνια. Και μόνο η υποψία κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική και κατακλυσμιαία φυγή κεφαλαίων εκτός χώρας πυροδοτώντας την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και για να αντιμετωπιστεί το κύμα εκροών καταθέσεων θα έπρεπε να τεθεί πλαφόν στις αναλήψεις.
Όλα αυτά βέβαια που προτάθηκαν έρχονται σε άμεση σύνδεση με τη θέση που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του το περασμένο καλοκαίρι ότι κόκκινη γραμμή δεν είναι το νόμισμα αλλά η εφαρμογή προγράμματος για αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης (Στο Τέξας βέβαια ο κ.Τσίπρας σχεδόν ορκιζόταν υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ σε μία από τις συνήθεις και διόλου τυχαίες μεταλλάξεις του όταν πατάει την αμερικάνικη ήπειρο.)
Ξεχνούν όμως να αποσαφηνίσουν ότι η ανθρωπιστική κρίση θα γίνει αξεπέραστη και ανεπανόρθωτη μέσω της αλλαγής νομίσματος καθώς καταθέσεις και περιουσίες θα εξαϋλωθούν λόγω της νομισματικής μετατρεψιμότητας και της τεράστιας υποτίμησης του υποτιθέμενου νέου νομίσματος, η κρίση χρέους θα μετατραπεί σε συναλλαγματική κρίση καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την εισαγωγή φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων, η ανεργία θα αυξηθεί δραματικά, η στρόφιγγα των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους είκοσι δισ. Ευρώ μέχρι το 2020 θα κλείσει οριστικά, ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και θα δωθεί το δικαίωμα σε όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία στην πατρίδα μας έναντι πινακίου φακής. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα τα είδαμε στην Αργεντινή η οποία σταμάτησε να αποπληρώνει τα δάνεια που είχε λάβει από τους πιστωτές της.
Πρόκειται για μια χώρα που συνιστά πρότυπο για τον κ.Τσίπρα σύμφωνα με δήλωση του, μια χώρα με το μισό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τη χώρα μας, μια χώρα στην οποία το 60% του πληθυσμού της βυθίστηκε κάτω από το όριο της φτώχειας, το πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ ήταν γενικευμένο και οι τράπεζες έγιναν γυαλιά-καρφιά λόγω του περιβόητου «κοραλίτο» (πλαφόν στις αναλήψεις-απαγορεύσεις στην εκροή κεφαλαίων). Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν έντονα με το bank-run.
Αλήστου μνήμης υπήρξε η πρόταση του Μανώλη Γλέζου για δήμευση όλων των καταθέσεων άνω των 20.000 Ευρώ καθώς και αυτή του Δημήτρη Στρατούλη για χρηματοδότηση καταναλωτικών δανείων από τις καταθέσεις χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά για παροχή εγγυήσεων εκ μέρους των δανειοληπτών και αφού πρώτα οι τράπεζες εθνικοποιηθούν κατά τα πρότυπα των σοβιέτ.
Ασφαλώς μέσα στο όλο διακύβευμα της αποχώρησης από τη Ευρωζώνη και της κυκλοφορίας άλλου νομίσματος βρίσκεται η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο βουλευτή του κ. Μανώλη Γλέζο σχετικά με το πού θα βρεθούν τα λεφτά για να εφαρμοστεί, το βγαλμένο από το πλέον αποτυχημένο λαϊκιστικό παρελθόν της χώρας, πρόγραμμά του σύμφωνα με το οποίο υπόσχεται στους πάντες τα πάντα βρισκόμενος να υπερασπίζεται ακόμα και τους υπαλλήλους της Βουλής, τους πλέον ευνοημένους εργαζομένους που απολαμβάνουν αμετάθετο, υπερωρίες και παχυλά εφάπαξ.
Συγκεκριμένα κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί ότι αν κληθεί να κυβερνήσει θα καταργηθούν τα χαράτσια και οι έκτακτες φορολογίες και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων της τελευταίας τετραετίας θα γίνουν παρελθόν με ένα νόμο. Ξεχνά όμως να μας πει σε τι νόμισμα θα βασιστεί αυτό το οικονομικό μοντέλο. Προφανώς, από τη στιγμή που θα είναι κλειστές οι αγορές, σε εθνικό νόμισμα, καθώς αυτό θα μπορεί να το τυπώνει σε όση ποσότητα επιθυμεί, θα προσλάβει επιπλέον 200.000 στο Δημόσιο, όπως ευαγγελίζεται και θα πληρώνει μισθωτούς και συνταξιούχους σε νόμισμα ευτελούς αξίας που θα προσιδιάζει σε «κονφετί»
Ας μη λησμονούν ότι η ψεύτικη ελπίδα είναι χειρότερη από την αλήθεια για το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝΟΥ
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου