νεα κρητη totalfitness news

Οι 7 άξονες προτεραιότητας για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τι προβλέπει το σχέδιο που συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Να καταστεί η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της βιομηχανίας της εμπειρίας παγκοσμίως μέσα από την υιοθέτηση μίας στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, διαφοροποίησης του προϊόντος και δημιουργίας ταυτότητας προορισμού, είναι ο στόχος που τέθηκε για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με ανάπτυξη της αγροδιατροφής, της αλιείας, και των υδατοκαλλιεργειών , της αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, και φυσικά με την αξιοποίηση καθαρών πράσινων τεχνολογιών και την παράλληλη ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης για το σχέδιο του ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.

Το σχέδιο προβλέπει 7 άξονες προτεραιότητας:
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας 
- Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων
- Βελτίωση βασικών υποδομών

- Προώθηση της κοινωνικής ένταξης-ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού
- Ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής
-Τεχνική υποστήριξη ΕΤΠΑ
- Τεχνική υποστήριξη ΕΚΤ 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Αρχικά ο περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης που πήρε πρώτος το λόγο είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το όραμα του νέου ΠΕΠ, είναι η ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε κορυφαίο προορισμό της βιομηχανίας της εμπειρίας και να αξιοποιήσουμε τη διεθνή ζήτηση για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. 

Για την επιχειρηματικότητα, γνωρίζουμε ότι τα νησιά μας δεν θα αναπτυχθούν στηριγμένα σε μεγάλες, παραδοσιακές βιομηχανίες, κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο, αλλά με μικρότερες επιχειρήσεις, προσαρμοσμένες στις διαστάσεις και τις ιδιαιτερότητες των νησιών μας, αξιοποιώντας την ποιότητα και την καινοτομία. 

Η κρίση έφερε τεράστιες δυσκολίες αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Σήμερα οι νέοι, που πλήττονται περισσότερο από όλους από την ανεργία, αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ξεκάθαρα, ότι η λύση δεν είναι στο δημόσιο. Η λύση είναι η επιχειρηματικότητα με την ανάπτυξη προσωπικών τεχνικών δεξιοτήτων και νέων, καινοτόμων ιδεών. Αυτού του τύπου η επιχειρηματικότητα, την οποία η Περιφέρειά μας θα πρέπει να στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο, όχι μόνο θα δώσει διέξοδο στους νέους που θα την αγκαλιάσουν, αλλά θα γίνει και ο μοχλός για ένα γύρο ανάπτυξης στη σημερινή Ελλάδα. 

Οι πόροι του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου βέβαια δεν είναι επαρκείς, αφού ανέρχονται σε 168 εκ. €. Γι αυτό θα πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας και να τους επενδύσουμε στα πιο αναγκαία έργα και φυσικά θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη μεγιστοποίηση των πόρων που θα έλθουν στην Περιφέρειά μας από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και ειδικότερα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, προκειμένου να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα μεταφορών αλλά και περιβάλλοντος».

ANTΩΝΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ
Ακολούθως ο προϊστάμενος της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου Αντώνης Βουτσίνος, παρουσίασε περιληπτικά το σχέδιο εξηγώντας ότι με την υποβολή του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, στις 17 Απριλίου προσδιορίστηκε και η προθεσμία υποβολής των ΠΕΠ που το αποτελούν. 

Έτσι μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση και το ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου και μαζί με αυτό όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς θα πρέπει να υποβληθούν η εκ των προτέρων αξιολόγηση και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικής εκτίμησης του προγράμματος.

Όπως εξήγησε, η στρατηγική για την επόμενη δεκαετία που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή επιτροπή, περιλαμβάνει και την εμβληματική πρωτοβουλία «έξυπνη εξειδίκευση». Μία πρωτοβουλία που αφορά τη διαδικασία αναγνώρισης και εντοπισμού ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων συγκεκριμένων περιοχών ή τμημάτων της αγοράς στη συμμετοχή σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και στην ανάπτυξη ενός οράματος για το μέλλον.

Για την εκπόνηση της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με επιχειρήσεις και συλλογικούς φορείς με τη μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου καθώς και συναντήσεις στα νησιά της περιφέρειας όπου έγινε καταγραφή των προτάσεων .

Τον Ιανουάριο το σχέδιο για τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης ολοκληρώθηκε.
Το ΠΕΠ νοτίου Αιγαίου θα χρηματοδοτηθεί στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

TA KΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η μελέτη παρουσιάστηκε στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου από τον μελετητή κ. Σιαπαρίνα και τα βασικότερα σημεία της είναι τα εξής: 
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν εγκριθεί 25 Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και έχουν κηρυχθεί 220 παραδοσιακοί οικισμοί. Η Περιφέρεια δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα ρύπανσης.  H παραγωγή και η ανεξέλεγκτη διάθεση των στερεών απορριμμάτων συνιστούν μια από τις βασικότερες πηγές ρύπανσης.

Η εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την υλοποίηση του ΠΕΠ, καταλήγει στον εντοπισμό ορισμένων, περιορισμένης έντασης και έκτασης, πιθανών επιπτώσεων, ενώ παράλληλα  αναγνωρίζει τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε ορισμένους τομείς από την υλοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων του ΠΕΠ. Τα κυριότερα σημεία της εκτίμησης, συνοψίζονται ως εξής;

• Δεν εντοπίζονται τάσεις περιβαλλοντικής επιδείκνσης σε στρατηγικό επίπεδο, προερχόμενες από τους γενικούς και ειδικούς στόχους του ΠΕΠ, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στην ουσιαστική συμμετοχή των περιβαλλοντικών κριτηρίων κατά την αξιολόγηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων.

• Ορισμένες επιπτώσεις εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να προέλθουν από την υλοποίηση επιμέρους παρεμβάσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου και τα έργα αναβάθμισης ή επέκτασης λιμένων και εν γένει με τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, σε παράγοντες της βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και του τοπίου.

Ως γενικό συμπέρασμα της μελέτης προκύπτει ότι για το σύνολο των εξεταζόμενων περιβαλλοντικών παραμέτρων (Βιοποικιλότητα-Χλωρίδα-Πανίδα, Ύδατα, Έδαφος-Τοπίο,  Χρήσεις γης, Πολιτιστικό περιβάλλον, Ατμόσφαιρα, Κλίμα, Πληθυσμός, Υγεία, Περιουσία, Ενέργεια, Μεταφορές) αναμένονται θετικές μεταβολές από την εφαρμογή του ΠΕΠ, ενώ το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων που εντοπίστηκαν είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες, δεν παρουσιάζουν στρατηγικό χαρακτήρα και είναι αντιμετωπίσιμες στη φάση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των επιμέρους έργων που προβλεπονται από το ΠΕΠ.

Τα προτεινόμενα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων, εστιάζουν στην προληπτική δράση, ώστε να αποφευχθεί εκ των προτέρων η εμφάνιση τάσεων περιβαλλοντικής υποβάθμισης. 

ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Λίλα Καφαντάρη, είπε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΠΑ έγινε για να εξυπηρετηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και να εξαθλιωθούν οι λαοί προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι ακολουθούν αυτή την πολιτική.

Μάλιστα μιλώντας για την ΠΝΑΙ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η περιφέρεια υπηρετεί το ρόλο της με αξιοζήλευτη συνέπεια, ενώ τόνισε ότι σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν η αντιπλημμυρική και η αντισεισμική προστασία των νησιών.

Παράλληλα επεσήμανε ότι το π.σ. απλά γνωμοδοτεί, και ότι οι νόμοι για την επιχειρηματικότητα είναι υπερ του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς να υπάρχει σεβασμός για τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό η λύση είναι μονόδρομος: να ισχύσει η λαϊκή εξουσία με διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση του πλούτου που θα δίνεται για τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος από την πλευρά του εστίασε στη σημασία που έχει το ΕΣΠΑ για τα νησιά μας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι καλή η κριτική αλλά πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση.

«Μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορείς να κάνεις πολλά» είπε και πρόσθεσε ότι η περιφέρεια καλείται να κινηθεί σε δύο άξονες: την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων και τη διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων.

Πάντως όπως υπογράμμισε τα 168 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι αρκετά για τα νησιά μας και δεν θα δώσουν λύσεις, αλλά πάνω από όλα πρέπει να τεθεί ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός διαφώνησε με τη στόχευση της περιφέρειας να τεθούν όπως είπε πολιτισμός και τουρισμός σε μηχανισμός βιομηχανοποίησης, ενώ κατέθεσε το ερώτημα πως θα επέλθει αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή όταν όλα ξεπουλιούνται και πως θα ελέγξουμε την ανάπτυξη όταν οι κύριες πηγές ανάπτυξης ιδιωτικοποιούνται;

Παράλληλα επεσήμανε ότι μπορεί να αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα όμως οι θέσεις των εργαζομένων μειώθηκαν αφού ανθεί η μαύρη εργασία.

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε την απουσία των νέων περιφερειακών συμβούλων σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση του σώματος αφού θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, και τόνισε την αναγκαιότητα ουσιαστικής συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων. 

Πηγή : Rodiaki.gr 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top