Μετά την... οργή για τα «παιχνιδάκια» κάποιων στις Βρυξέλλες, ήρθε η ώρα της περισυλλογής για το οικονομικό επιτελείο, καθώς το ραντεβού με τους επικεφαλής της Τρόικα το μεσημέρι της
Τρίτης, είναι μόνο η αρχή μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Στη πραγματικότητα, μπορεί η ελληνική πλευρά να έστειλε όσα στοιχεία και πληροφορίες της ζητήθηκαν, ωστόσο η ατζέντα είναι ορθάνοικτη και τα χρονικά περιθώρια ασφυκτικά.
Στο τραπέζι θα τεθούν κατ' αρχήν τα προαπαιτούμενα ήτοι οι αμυντικές βιομηχανίες και η διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε το θέμα των 4.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του έτους. Σκληρό θα είναι το παζάρι για τον Προϋπολογισμό του 2014 και το δημοσιονομικό «κενό», που σύμφωνα με την Αθήνα υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να πείθεται επί του παρόντος η Τρόικα, η οποία θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση από τα 2 δισ ευρώ.
Το βάρος των... παζαριών θα πέσει στις «τρύπες» των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπου η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει για τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος των οφειλών και της εισφοροδιαφυγής. Παζάρια θα γίνουν ακόμα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ αλλά και για τα περιθώρια βελτίωσης των επιδόσεων στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν φτάσει πλέον στα 60 δισ. ευρώ.
«Κλειδί» χαρακτηρίζεται η παροχή αξιόπιστων στοιχείων για την εφαρμογή του Μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όμως να είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις «ύποπτες» ΔΕΚΟ, όπως επίσης για την αποδοτικότητα του νέου Φόρου ακινήτων, με τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών προς τη Τρόικα ότι οι όποιες αλλαγές στα αγροτεμάχια θα είναι τεχνικές και δεν θα επηρεάσουν το στόχο των 2,9 δισ ευρώ.
Διαπραγμάτευση θα γίνει, επίσης, για το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017 και το Δημοσιονομικό «κενό» της τελευταίας 2ετίας, που σύμφωνα με την Αθήνα είναι κάτω από 2,5 δισ ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογιστεί το όφελος που θα προκύψει από τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση του χρέους, κάτι που ήδη επισημάνει στη Τρόικα η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, από αυτές τις διαβουλεύσεις θα κριθούν και οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό «κενό» 2014- 2015, που πλέον είναι αμφίβολο χρονικά εάν θα ληφθούν τον Δεκέμβριο.
Πηγή: iefimerida.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου