ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ
Παρασκευή, 26 Σεπτέμβρη 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έγινε προχθές, 24/9 το προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τήνου. Η εκπρόσωπος της κίνησής μας, δημοτική σύμβουλος Μαρούλα Αλβέρτη, τοποθετήθηκε και ζήτησε την προ ημερήσιας, συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος για το κλείσιμο του σφαγείου. Είχε προηγηθεί «κοκορομαχία» του νυν και του πρώην δημάρχου σχετικά με τις ευθύνες για την λειτουργία του σφαγείου. Η δημοτική μας σύμβουλος είπε τα εξής:
“Ανεξάρτητα από την ενημέρωση του κ. Δημάρχου που αφορά στο “Σφαγείο Δήμου Τήνου”, θεωρούμε ότι το θέμα “λειτουργία του Δημοτικού Σφαγείου” είναι κατεπείγον και πρέπει να συζητηθεί ως τέτοιο προ ημερησίας διάταξης.
1. Η άποψη της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων” είναι ότι το σφαγείο πρέπει να λειτουργεί και να λειτουργεί προς όφελος κυρίως των κτηνοτρόφων της Τήνου ώστε να συμβάλλει και αυτό στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στο νησί.
2. Στο σφαγείο, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του υπήρχε αποτεφρωτήρας για την καύση των εξαιρετικά επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία υπολειμμάτων. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:
α. πως λειτουργούσε το σφαγείο μέχρι τις 31/8/2014
β. γιατί έκλεισε – ποιο ήταν το πρόβλημα στην λειτουργία του
γ. ο υπάρχων αποτεφρωτήρας ήταν αρκετός ή μήπως δεν ήταν και το σφαγείο λειτουργούσε παράνομα;
δ. σε περίπτωση που λειτουργούσε παράνομα, από πότε συνέβαινε αυτό; Από την αρχή της λειτουργίας του; κατά την διάρκεια; για ποιο λόγο;
3. Για την άμεση και νόμιμη λειτουργία του σφαγείου επιλέχτηκε εταιρεία παραλαβής υπολειμμάτων σφαγής. Πως έγινε η επιλογή; Κάθε πότε θα συλλέγει η εταιρεία τα υπολείμματα; κατά το ενδιάμεσο διάστημα που θα φυλάσσονται; τι κόστος θα έχει η δημιουργία έργου υποδομής για τη φύλαξη; Το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων θα βαρύνει τελικά τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα την επιπλέον μείωση του εισοδήματός τους;
4. Θα συνέφερε μήπως τους κτηνοτρόφους αντί να πληρώνουν την εταιρεία να αποπληρώνουν το κόστος ενός νέου αποτεφρωτήρα; Ποιο είναι το κόστος για την δημιουργία ολοκληρωμένης διαχείρισης των υπολειμμάτων στο σφαγείο; Μήπως υπάρχει και άλλη λύση;
5. Όποια προσωρινή λύση και αν δοθεί, θα πρέπει παράλληλα να προωθείται και η σωστή και νόμιμη λύση του προβλήματος χωρίς την ανάγκη μίσθωσης εταιρίας μεταφοράς υπολειμμάτων. Έχει γίνει χρονοδιάγραμμα για αυτήν;
6. Τι κόστος έχει η διαχείριση των υπολειμμάτων στην Τήνο και τι κόστος έχει η μεταφορά και διαχείριση εκτός Τήνου; Η διαχείριση εντός Τήνου σχετίζεται με την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ.; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία του;
7. Θα θέλαμε τέλος να ενημερωθούμε σχετικά με το σφαγείο για τα εξής:
α. Είχε παραλειφθεί επισήμως από τους Δήμους πριν ξεκινήσει την λειτουργία του;
β. Αν όχι γιατί; και τι ενέργειες γίνονται για να συντομεύσει η διαδικασία παραλαβής ώστε να μην βρισκόμαστε μπροστά σε προβλήματα;
Τα έργα του Δήμου γίνονται για να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών όχι για να αυξήσουν το κύρος της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί να λειτουργούν ως πυροτεχνήματα για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια να υπολειτουργούν ή να παρουσιάζουν προβλήματα που λύνονται πρόχειρα και έχουν κόστος το οποίο μεταβιβάζεται έμμεσα ή άμεσα στους δημότες.”
Το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ γιατί θεώρησε «μη σωστά» τεκμηριωμένη την σκοπιμότητα του κατεπείγοντος. Υποστήριξε ότι το αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας είναι άκαιρο γιατί δεν έχει οριστεί ακόμα η επιτροπή για το σφαγείο και ζήτησε από την δημοτική σύμβουλο να αποδείξει το κατεπείγον για να το φέρει σε συζήτηση. Ενώ ο δήμαρχος είπε «σταματήστε να «μεμψιμοιρείτε και βοηθήστε να λειτουργήσει το σφαγείο» και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο επόμενο ή στο μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Για τα θέματα της ημερησίας, η δημοτική μας σύμβουλος ψήφισε τα 2ο εως και το 12ο και διακόπηκε δυο φορές, την δεύτερη οριστικά, από τον πρόεδρο του ΔΣ ως «εκτός θέματος» κατά την συζήτηση του πρώτου θέματος για το οποίο η ολοκληρωμένη τοποθέτησή της θα ήταν η εξής:
“Το παρών έργο για την διαχείριση αιτημάτων καθημερινότητας του πολίτη του Δήμου Τήνου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, άλλωστε ήταν και μέσα στις δικές μας προτάσεις για τις δημοτικές ψηφιακές υπηρεσίες προεκλογικά.
Παρατηρούμε όμως ότι αν και στον νόμο του Καλλικράτη αναφέρεται ρητά στο άρθρο 71 η ύπαρξη δημοτικής ιστοσελίδας όπου αναρτώνται όλες οι αποφάσεις των οργάνων του κλπ. ο Δήμος Τήνου δεν διαθέτει παρόμοια ιστοσελίδα.
Θεωρούμε ότι η υλοποίηση της εξυπηρέτησης των αιτημάτων των δημοτών πρέπει να συνδυάζεται και να συνυπάρχει στον ίδιο ιστότοπο με την ενημέρωση των δημοτών για τις αποφάσεις του δήμου.
Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα το οποίο και καταθέτουμε.
Τι ενέργειες έχουν γίνει ή σκοπεύετε να κάνετε για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος για τους δημότες και οριζόμενος από τον νόμο ιστότοπος του δήμου;
Επιπλέον, διαβάζουμε στην απόφαση του υπουργού ότι το λογισμικό προβλέπεται να παρέχεται από κάποια εταιρία ως μια Software as a Service (SaaS) υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί αρχικά κεφάλαιο για την απόκτηση του λογισμικού αλλά θα υπάρχει συνδρομή η οποία θα καταβάλλεται για όσο καιρό χρησιμοποιείται το λογισμικό. Αυτό παρουσιάζεται ως μια οικονομικότερη λύση αφού ο δήμος αποφεύγει τα κόστη διαχείρισης και συντήρησης.
Η δική μας πρόταση για τα λογισμικά του δήμου γενικά είναι η χρήση λογισμικών ανοικτού κώδικα τα οποία παρέχονται εντελώς δωρεάν. Η συντήρηση και διαχείριση των οποίων κοστίζει πολύ λιγότερο από την συνδρομή για ένα SaaS λογισμικό"
Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον δήμαρχο, ο οποίος εκείνη την στιγμή, συνέστησε επιτροπή για την εξέταση των αιτημάτων των δημοτών – σχετική με το 6ο θέμα (είχε προηγηθεί η συζήτησης του 6ου θέματος πριν το πρώτο) και παντελώς άσχετη με το 1ο θέμα που συζητούνταν εκείνη την στιγμή.
Στα θέματα που αφορούσαν ορισμό επιτροπών, η δημοτική μας σύμβουλος αξίωσε την δυνατότητα προτάσεων και από την ελάσσονα αντιπολίτευση για λόγους δημοκρατίας και πλουραλισμού.
Έτσι, ψηφίστηκε ως τακτικό μέλος της ενιαίας σχολικής επιτροπής η Μαρούλα Αλβέρτη από την πλευρά των αιρετών. Ο Βαγγέλης Μπακτης στην δημοτική επιτροπή παιδείας, η Βαλεντίνα Γαβριελάτου τακτικό και ο Γρηγόρης Μαρτούλας αναπληρωματικό μέλος στο Δημοτικό Νομικό πρόσωπο του δήμου, στην Κοινωφελή επιχείρηση υπηρεσιών του Δήμου Ο Γιάννης Βιδάλης (Τοπογράφος) τακτικό και η Ιωάννα Παπασταθοπούλου αναπληρωματικό μέλος από την πλευρά των δημοτών, μη αιρετών.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου