Ο Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην
εφημερίδα << Ο Λόγος των Κυκλάδων>>
εφημερίδα << Ο Λόγος των Κυκλάδων>>
Στην τελική ευθεία για λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του νησιού
Εικόνα ενός μεγάλου εργοταξίου εμφανίζει αυτή τη στιγμή η πόλη της Τήνου καθώς μια σειρά έργων ύδρευσης – αποχέτευσης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τα οποία σύντομα θα συνδυαστούν, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του νησιού Σίμου Ορφανού, με την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού.
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής αποτελεί η επίλυση χρονιζόντων και φλεγόντων προβλημάτων του νησιού όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ηλεκτροδότηση του νησιού, η υποστελέχωση του κέντρου Υγείας, η επάρκεια των αποθεμάτων νερού, αλλά και διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει αναφορικά με το καθεστώς του Πανελλήνιου Πανελλήνιο Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ).
Ο ΛΟΓΟΣ βρέθηκε για ένα τριήμερο στο νησί και εξασφάλισε για τους αναγνώστες του μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Σίμο Ορφανό, κατά την διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος ξεδίπλωσε τους άξονες της πολιτικής της νέας Δημοτικής Αρχής δίνοντας μάλιστα και χρονοδιαγράμματα επίλυσης προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία.
του Γιώργου Αλβέρτη
Το κυριότερο πρόβλημα είναι η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη ως υποχρεούνται και όπως θα ήθελαν. Ο δικός μας δήμος προς το παρόν μπορεί και ανταποκρίνεται ωστόσο στο μέλλον με την υφιστάμενη κατάσταση κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος.
Τέλη του 2017 η ολοκλήρωση του έργου ΧΥΤΥ Τήνου
Έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζεται με δεματοποίηση των σκουπιδιών, όμως αυτή δεν είναι η πρέπουσα λύση. Τα απορρίμματα τοποθετούνται σε παλέτες και τυλιγμένα και μεταφέρονται σε κάποιο αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ εκτός νησιού. Αυτό εκτοξεύει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Στους οκτώ μήνες που έχει αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσα τις διαδικασίες της χωροθέτησης καθώς και τις μελέτες του ΧΥΤΥ. Είμαστε προ παραλαβής των οριστικών μελετών και ευελπιστούμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 να ενταχθεί το έργο και να επιλυθεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα για το νησί μας. Βάση μιας σύσκεψης που είχαμε στο Υπουρ- γείο προ ημερών ο πρ4οβλέπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι τα τέλη του 2017.
Υγεία: Κύριε Ορφανέ το Κέντρο Υγείας του νησιού είναι στελεχωμένο;
Όχι δεν είναι στελεχωμένο. Υπάρχουν δυο γιατροί γενικής ιατρικής οι οποίοι παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειές τους είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλυφθούν οι βάρδιες και τα περιστατικά. Γίνεται ότι καλύτερο τόσο από τους δύο αυτούς γιατρούς όσο και από τους αγροτικούς. Βέβαια και με τους τελευταί- ους υπάρχει ένα θέμα. Το Νοσοκομείο που έχει τη διεύθυνση στη Σύρο, κατά καιρούς τους παίρνει και τους στέλνει σε μικρότερα νησιά για να καλύψει κι εκεί ανάγκες, εν πάση περιπτώσει το κύριο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Ο ντόπιος κάτοικος αισθάνεται ασφάλεια όσο αφορά την υγεία; Αποτρεπτικό παράγοντα για την διαμονή κάποιου στο νησί δεν θα έλεγα ότι αποτελεί η υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας. Θα ‘λεγα όμως ότι είναι ένας παράγοντας που τον βάζουμε στο μυαλό μας και τον υπολογίζουμε.
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση του ΠΙΙΕΤ που προκάλεσε τον ξεσηκωμό των Τηνίων;
Κατ’ αρχάς η ιστορία έχει ως εξής. Ψηφίστηκε ο νόμος 4301/2014 στις 7 Οκτωβρίου ο οποίος λέει ότι το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου παύει να εξαιρείται από τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι το Ίδρυμα γίνεται ένα Νομικό Πρόσωπο, ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα και ανά πάσα στιγμή η Ιερά Σύ- νοδος και ο οικείος Μητροπολίτης έχουν την δυνατότητα να ορίσουν επιτροπή ή να το διαχειριστούν. Βεβαίως η Ιερά Σύνοδος και ο οικείος Μητροπολίτης λένε ότι αυτό ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί. Όμως αυτό δεν το λέει ο νόμος, κι εκεί έγκειται η αντίθεσή μας. Εμείς θέλου- με το ΠΙΙΕΤ να παραμείνει, όπως εδώ και δυο αιώνες λειτουργεί, ως κλασικό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπό τον έλεγχο του κράτους. Δηλαδή του Υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών. Αυτός είναι ο ισχυρός μας αντίλογος σε όποιον βάλει στο μυαλό του ότι πιθανόν οι Τήνιοι κακοδιαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται τον πλούτο του Ιδρύματος. Υπό τον έλεγχο του κράτους, λειτουργούμε με βάση το πρόγραμμα Διαύγεια, υπάρχει προληπτικός και κατασταλτικός έλεγχος, δηλαδή όλες οι δα- πάνες ελέγχονται από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κι έτσι δεν μπορεί να πει κουβέντα κανείς σε αντίθεση με αυτά πού ακούμε να συμβαίνουν κατά καιρούς σε εκκλησιαστικά ιδρύματα ανά την Ελλάδα. Ε, αυτό δεν μπορεί να το ανεχτεί ο Τήνιος.
Θα επιχειρηθεί άνοιγμα στον τουριστικό τομέα;
Η πασχαλινή περίοδος, σε σχέση με την περσινή, ήταν μειωμένη σε ποσοστό 20 έως 25%. Ακόμη όμως τα δείγματα δεν έχουν φανεί για το καλοκαίρι. Είναι λίγο συννεφιασμένο το τοπίο. Δεν είναι ξεκά- θαρο. Ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νησιού από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα προσπαθώντας να ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες. Η Τήνος κατά το μεγαλύτερο ποσοστό δέχε- ται έλληνες επισκέπτες, μεγάλο μέρος εκ των οποίων είναι προσκυνητές, και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε άνοιγμα στον Ευρωπαϊκό και όχι μόνο χώρο. Ήδη φαίνονται τα πρώτα δείγματα. Έχουμε αρκετούς ξένους, ειδικά Γάλλους, και χτίζουμε συνέχεια.
Σε τι αποσκοπούν τα υπό εξέλιξη έργα ύδρευσης – αποχέτευσης;
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός πόλεως Τήνου. Οι δρόμοι που σκάβονται, όπως είδατε, θα φιλοξενήσουν τα δίκτυα από και προς τον βιολογικό κα- θαρισμό. Το έτερο μεγάλο έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή είναι η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Τις πεπαλαιωμένες σωλήνες τις αντικαθιστούμε με νέας γενιάς προκειμένου αφενός να παρέχουμε καλύτερης ποιότητας νερό στην πόλη και αφετέρου να μειώσουμε τις όποιες απώλειες από ενδεχόμενες διαρροές. Θα τοποθετήσετε μηχανήματα παρασκευής πόσιμου νερού; Ήδη έχουμε τοποθετήσει. Έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία και στις αρχές του Ιουνίου θα τα έχουμε παραδώσει σε χρήση στους πολίτες.
Το φράγμα «Βακέτα» έχει πληρότητα σήμερα;
Η πληρότητά του βρίσκεται στο 100%. Φέτος οι βροχές ήταν μοναδικές στο νησί
και ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο όριο. Δεν έχουν καταγραφεί ιστορικά μεγαλύτερα ποσοστά βροχόπτωσης από αυτά που σημειώθηκαν την περίοδο 2014-15. Το φετινό καλοκαίρι εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης το νησί.
Με τις αστοχίες του φράγματος στην περιοχή της «Λιβάδας» τι μέλλει γενέσθαι;
Αυτή είναι μια παλιά και μεγάλη ιστορία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με την «ΕΓΝΑΤΙΑ», η οποία έχει την επίβλεψη των μελετών και του έργου, ένα νέο σχεδιασμό προκειμένου να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα με πιο απλές μεθόδους από τις αρχικές. Πρόκειται για ένα έργο που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του νησιού. Βέβαια απαιτεί αρκετά χρήματα, όμως ευελπιστούμε ότι με το νέο ΕΣΠΑ πιθανόν να το ολοκληρώσουμε και αυτό στα επόμενα 4-5 χρόνια.
Όσο αφορά τα πάμπολλα και συνεχή προβλήματα ηλεκτροδότησης;
Η Τήνος είναι διασυνδεδεμένη με το Ηπειρωτικό Δίκτυο κι από κει δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με τις χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου. Είχαν σημειωθεί τα προβλήματα στην Κάρυστο και στην Άνδρο με αποτέλεσμα η Τήνος να μείνει χωρίς ρεύμα επί τρεισήμισι ολόκληρες ημέρες. Πως λύνεται τώρα το πρόβλημα; Μόνο με εφεδρεία εργοστασίων. Ως γνωστό υπάρχει ένα στην Άνδρο κι από κει είχαμε λειτουργήσει κάποια στιγμή. Μετά από δυσάρεστο αυτό συμβάν, για όλους, απευθυνθήκαμε στη ΔΕΗ και ήδη τοποθέτησε ένα υποσταθμό στο νησί μας ώστε σε ανάλογη με αυτή του Ιανουαρίου κατάσταση να μπορούμε να ηλεκτροδοτούμαστε και από το εργοστάσιο της Σύρου. Βέβαια εκτελείται και το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Λαύριο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και όταν με το καλό ολοκληρωθεί τα εργοστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία ώστε να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.
Ακτοπλοϊκή Διασύνδεση
Ακτοπλοϊκά η Τήνος το καλοκαίρι δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Βεβαίως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διασύνδεσή μας με τα γειτονικά νησιά αλλά και πέρα από αυτά, όπως πχ με την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Όμως και σε αυτό το τομέα επιχειρούμε
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου