νεα κρητη totalfitness news

thumb_640
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αποτελούν κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να καταργηθούν, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές
πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό διαβεβαίωσε προχθές το βράδυ, στην εκπομπή «Ενικός» του Ν. Χατζηνικολάου ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα.
Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα κατηγορηματικός υποστηρίζοντας ότι υπάρχει και θέμα συνταγματικότητας, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερες αναφορές στην Κάλυμνο και στη Νίσυρο.
Όπως προκύπτει όμως, το θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Star και στον «Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, αποκάλυψε ότι στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στους θεσμούς είναι η επιβολή φόρου διαμονής, ή φόρος διανυκτέρευσης.
Σημειώνεται ότι τέτοιος φόρος (κυρίως δημοτικός) υπάρχει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Παράλληλα στο πακέτο των φορολογικών ισοδύναμων περιλαμβάνονται οι συναλλαγές άνω των 50 ευρώ, να γίνονται με πιστωτικές κάρτες, ενώ στα σκαριά βρίσκεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος σε δάνεια, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, αποσκοπώντας με αυτό τον τρόπο στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της διαφθοράς.
Να καταστήσει υποχρεωτικές τις συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στα κοσμοπολίτικα νησιά εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, καθώς η άρση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα νησιά αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Το πλαστικό χρήμα θα μπορούσε να είναι υποχρεωτικό για συναλλαγές αξίας άνω των 50-70 ευρώ, με το μέτρο να θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τους τουρίστες… κατασκόπους του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Έχουμε προτείνει να επιβάλουμε ειδικά στα νησιά, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, την υποχρέωση οι συναλλαγές πάνω από 50-70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα. Για αντικείμενα υψηλής αξίας ή για βραδιές σπατάλης στα διάφορα clubs, η συναλλαγή να γίνεται υποχρεωτικά με πιστωτική κάρτα, ώστε το κράτος να εισπράττει τον ΦΠΑ» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Το συγκεκριμένο μέτρο, της χρήσης πιστωτικών-χρεωστικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ, έχει προταθεί και από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Όπως τονίζουν μέλη του, το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά σε τουριστικές περιοχές και κατόπιν να επεκταθεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πρόταση αυτή θα οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απόδοση του ΦΠΑ.
Πάντως, η υποχρεωτική χρήση κάρτας με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει στο τραπέζι για πρώτη φορά, καθώς τουλάχιστον από το 2014 το Υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να κάνει υποχρεωτικές τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των καθημερινών συναλλαγών γίνεται με μετρητά, ενώ η επιβολή του πλαστικού χρήματος θα μπορούσε να διευκολύνει τη φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Κατά της επιβολής του φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς τάσσεται ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι ο φόρος αυτός ήδη υπάρχει (Τέλος Παρεπιδημούντων) και στις χώρες του εξωτερικού όπου ισχύει, αποδίδεται στους Δήμους και όχι στο κράτος.
Ως εργαλείο κρατικών εσόδων, στη θέση του φόρου πολυτελείας, ο ΣΕΤΕ προτείνει τους ελέγχους για παράνομα καταλύματα και για απόδοση των υπαρχόντων φόρων καθώς και την πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και τη χρήση πιστωτικών καρτών για άμεση είσπραξη των φόρων.
Από την εφαρμογή των παραπάνω ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι θα συγκεντρωθούν έως 500 εκατ. ευρώ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Ο ΣΕΤΕ, κατανοεί πλήρως την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους μας, ώστε να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση για την Ελλάδα, για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, την ανάταση της οικονομίας και την υποστήριξη της κοινωνίας μας.
Δεν γίνεται όμως, υπό την πίεση των δανειστών, να εμφανίζονται συνεχώς διαφορετικά σενάρια σχετικά με τον σχεδιασμό και την επιβολή νέων φόρων στον τομέα του τουρισμού, τη στιγμή μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και ειδικά χωρίς να έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός.
Ο τομέας του ελληνικού τουρισμού είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή που μπορεί να υποστηρίξει έμπρακτα την επίτευξη των στόχων της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη. Τις τελευταίες ημέρες προωθείται η επιβολή φόρου πολυτελείας ή φόρου διανυκτέρευσης σε καταλύματα και προορισμούς.
Είναι γεγονός ότι παρόμοιος φόρος υπάρχει και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όμως σε όλους ο φόρος αυτός αποδίδεται στους Δήμους για την ενίσχυση των απαραίτητων πόρων που χρειάζονται για την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Σε καμία των περιπτώσεων ο φόρος αυτός δεν συνδέεται ή αποδίδεται στο Κράτος. Στη χώρα μας τέτοιος φόρος υπάρχει, (Τέλος Παρεπιδημούντων) ο οποίος αποδίδεται στους Δήμους από τα τουριστικά καταλύματα.
Ο ΣΕΤΕ, έχει ήδη προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία, μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και να αποδώσουν πολλαπλάσια οφέλη στα ταμεία του κράτους, αποτελώντας παράλληλα εργαλείο στα χέρια της Κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση.
Το Κράτος και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν ελέγχους και κυρώσεις για τα παράνομα καταλύματα και να επιβάλλουν τη συμμόρφωση όλων των επιχειρήσεων στην απόδοση των ήδη εφαρμόσιμων φόρων, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών.
Παράλληλα, θα πρέπει να παγιωθεί η πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού και ταυτόχρονα να επιβληθεί η χρήση πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 Ευρώ, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο άμεσα τους αναλογούντες φόρους. Με την εφαρμογή των παραπάνω οι αρμόδιες Υπηρεσίες μπορούν να συλλέξουν έως 500 εκατ. Ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ, ως σύγχρονος κοινωνικός εταίρος βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών στις προσπάθειες που γίνονται. Ταυτόχρονα όμως, εκπροσωπώντας 700.000 ανθρώπους που εργάζονται και ζουν από τον τουρισμό, οφείλει να αναδεικνύει τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικονομίας, χωρίς παράλληλα να πλήξουν την ανάπτυξη του κλάδου».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top