νεα κρητη totalfitness news

«Αδάγκωτο πράσινο στις ρεματιές το χόρτο κάρφωσε μέντα λεβάντα λουίζα» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ








 

Συνέντευξη με την ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΟΥΠΑ
Ημερίδα με τίτλο «Βιολογικές Καλλιέργειες-Αρωματικά Φυτά στις Κυκλάδες: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν και προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον» πραγματοποιείται απόψε στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, σε ζωντανή σύνδεση μέσα από το σύστημα τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου σε Ανδρο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Μύκονο, Μήλο, Τήνο, καθώς και στην Αμοργό.
«Αδάγκωτο πράσινο στις ρεματιές το χόρτο κάρφωσε μέντα λεβάντα λουίζα» ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣΗ εσπερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Σχεδιασμός και υλοποίηση Προγραμμάτων Κατάρτισης για Ανέργους, Εργαζόμενους και Αυτοαπασχολούμενους στις Κυκλάδες». Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο, «στόχος όλων των προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιεί η Περιφέρεια είναι η ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων σε κλάδους της οικονομίας με δυνατότητες ανάπτυξης, απασχόλησης και εξωστρέφειας για τα νησιά των Κυκλάδων». Μιλάμε με τη δρα Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ειδική σε θέματα αρωματικών φυτών και εκπαιδεύτρια.
- Εχουν γίνει μελέτες;
«Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης που πραγματοποίησα, από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη 2013 στις Κυκλάδες ως εκπαιδευτής, σχετικά με τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, την αναγκαιότητα προστασίας τους, αξιοποίησής τους μέσω της καλλιέργειας και της μεταποίησής τους, ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Πουσσαίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιεί, μαζί με τη συνεργάτιδά μου Ασημίνα Πασχαλίδου».
- Επισκεφθήκατε νησιά;
«Ναι, 11 νησιά. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, πέρα από θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια, συλλέχθηκε υλικό σε μορφή σπόρων ή ζωντανού φυτικού υλικού με στόχο την αναγνώριση σε συστηματικό επίπεδο, την καταγραφή σε βάση δεδομένων στο Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών του Κέντρου Γεωργικής Ερευνας Βόρειας Ελλάδας και την ανάλυση των αιθερίων ελαίων για ποιοτικό χαρακτηρισμό των υπό μελέτη φυτικών ειδών».
- Συλλέξατε υλικό;
«Στη διάρκεια των επισκέψεων συλλέχθηκε φυτικό υλικό από 12 περιοχές από τα νησιά Σαντορίνη (Ιούνιος 2013), Νάξος και Αμοργός (Ιούνιος 2013), Σίφνος, Πάρος, Σύρος (Ιούλιος 2013), Μήλος, Ιος (Σεπτέμβριος 2013), Μύκονος, Τήνος, Ανδρος (Οκτώβριος 2013) και συγκεκριμένα 69 φυτικά δείγματα για συστηματική ταξινόμηση, στα οποία πραγματοποιήθηκε ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των πτητικών συστατικών τους (προσδιορισμός αιθερίων ελαίων 40 δειγμάτων αρωματικών ειδών) στο πλαίσιο διπλωματικών εργασιών στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Φαρμακευτικού Τμήματος του ΑΠΘ, με υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Διαμάντω Λάζαρη. Επίσης συγκεντρώθηκε πολλαπλασιαστικό υλικό 20 ειδών και 3 ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών».
- Ποια φυτά είναι αυτά;
«Θυμάρι, ρίγανη, δυόσμος, θρούμπη, λεβάντα, φλησκούνι, κάππαρη, φασκόμηλο, κρίταμο, γαϊδουράγκαθο, αγριοκρέμμυδο».
- Η χλωρίδα των νησιών;
«Δυνατότητες αξιοποίησης των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών έχουν όλα τα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και της Ελλάδας».
- Τα οφέλη των νησιών;
«Αρχικά, στο πλαίσιο των σεμιναρίων, εκπαιδεύτηκαν περίπου 400 άτομα, τα οποία ήταν είτε άνεργοι είτε είχαν ήδη κάποια σχετική απασχόληση και επιθυμούσαν να την επεκτείνουν είτε είχαν φύγει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και προσπαθούσαν να εγκατασταθούν στα νησιά και να ασχοληθούν με σχετικά θέματα είτε, τέλος, ήθελαν να μάθουν τις χρήσεις και τα χαρακτηριστικά των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών. Η συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί από μόνη της μία δυναμική για την ανάπτυξη της καλλιέργειας των αρωματικών στις Κυκλάδες με μεγάλες δυνατότητες για τις τοπικές οικονομίες των νησιών, την απασχόληση και την εξωστρέφεια, αν λάβουμε υπόψη ότι μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο συμπληρωματικά με τον τουρισμό και τη γαστρονομία, αλλά και προωθητικά μέσα από αυτούς».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top