Για ακόμη μία φορά το «φάρμακο» στοχοποιείται από τους δανειστές μας, οι οποίοι ζητούν επειγόντως εδώ και τώρα νέα μείωση, προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και αντί στην πιο κρίσιμη στιγμή της ελληνικής οικονομίας, με την επιχειρηματικότητα να παραπαίει, να μιλάμε για ανάπτυξη και τόνωση της καινοτομίας και τεχνογνωσίας, εξακολουθούμε να μιλάμε για περαιτέρω μείωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέφτουν και πάλι ιδέες για νέες ρυθμίσεις που αφορούν στην τιμολόγηση του φαρμάκου και μάλιστα σε μία εποχή όπου τόσο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι υπόλοιποι υγειονομικοί φορείς, εκτιμούν ότι εάν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί κάτω από 2 δισ. ευρώ (είναι ο στόχος για το 2014), τότε θα υπάρξει αναμφισβήτητα σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εξετάζει τη διαμόρφωση των τιμών των γενόσημων σε υψηλότερο επίπεδο από το ισχύον (που είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών σε κράτη μέλη της ΕΕ).
Η φαρμακευτική δαπάνη για το τρέχον έτος αγγίζει τα 2,37 δισ. ευρώ ενώ το 2012 ήταν 2,88 δισ. ευρώ.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο νέο νομοσχέδιο για την Υγεία προβλέπονται μεταβολές στους όρους του rebate στα καινοτόμα φάρμακα, κυρίως, ακόμα και σε αυτά που χορηγούνται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση (bluebox), τα οποία χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για πολύ σοβαρές παθήσεις.
Επίσης εξετάζεται εκ νέου, επιστροφή στη λογική του dataprotection, και παράλληλη εγκατάλειψη του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πατέντας, σύμφωνα με το πρώτο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα. Επίσης, πέρα από τη γενίκευση του καθεστώτος επιστροφών (rebate) εξετάζεται αύξηση του rebate για τα απολύτως καινοτόμα φάρμακα ATC- V, που ανήκουν δηλαδή σύμφωνα με το Σύστημα Ταξινόμησης Anatomical Therapeutic Chemical (ATC), στο πέμπτο επίπεδο.
Οι σχεδιασμοί αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργούν έντονη αναταραχή στον κλάδο. «Εάν ο στόχος είναι να συρρικνωθεί η καινοτομία στη χώρα, να επιβαρυνθεί το επίπεδο υγείας και εν τέλει να επιδεινωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων τότε το υπουργείο βρίσκεται στο σωστό δρόμο... Εάν βέβαια, οι φήμες επαληθευτούν...» αναφέρει εκπρόσωπος του κλάδου, προσθέτοντας, ότι «Υπάρχει, πάντα ο εύκολος δρόμος για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με το να τιμωρήσουμε δηλαδή την καινοτομία».
Όμως έτσι το κόστος μεσοπρόθεσμα, και πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα, θα αναρριχηθεί σταδιακά σε υπερβολικά ύψη. Το σύστημα υγείας και η παρεχόμενη θεραπεία, τελικά, θα γυρίσουν δεκαετίες πίσω, τονίζουν εκπρόσωποι της αγοράς που γνωρίζουν ενδελεχώς το θέμα.
Ήδη οι ασθενείς στην Ελλάδα, εδώ και λίγα χρόνια, δεν επωφελούνται των νέων θεραπειών, καθώς η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, γίνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα παρατηρούνται και ελλείψεις φαρμάκων. Ας μην ξεχνάμε ότι για την τιμολόγηση καινοτόμων σκευασμάτων, τόσο οι ασθενείς όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών περίμεναν πάνω από δύο χρόνια.
Πολλοί είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου, οι οποίοι σημειώνουν ότι αποθαρρύνοντας και τιμωρώντας ουσιαστικά τη φαρμακευτική καινοτομία, τα έξοδα νοσηλείας αντί να συγκρατηθούν, θα εκτοξευθούν. Αν, δηλαδή, δεν παρέχεται στους ασθενείς η πιο σύγχρονη ενδεδειγμένη θεραπεία, είναι αυτονόητο ότι η ανάγκη και η συχνότητα νοσηλείας θα ενταθούν, ενώ η διάρκεια θα παραταθεί.
«Αν αναλογιστεί κανείς και τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα (άδειες ασθενείας, μειωμένη ικανότητα συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό κ.α.), αντιλαμβάνεται το μέγεθος του ζητήματος και το πρόβλημα ανάπτυξης που δημιουργείται, σε μία στιγμή που η πραγματική οικονομία περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ένα επιχειρηματικό και αναπτυξιακό «όχημα».
Αν θέλουμε να επιτύχουμε πραγματικά μείωση της φαρμακευτικής και υγειονομικής δαπάνης, εξοικονομώντας πόρους, θα έπρεπε, αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου, να ενθαρρύνουμε τη φαρμακευτική καινοτομία γενικότερα και να προωθήσουμε ειδικότερα την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν σύγχρονες, αποτελεσματικές και, εν κατακλείδι λιγότερο κοστοβόρες ιατρικές υπηρεσίες, που θα βοηθήσουν τόσο τον ίδιο ασθενή, όσο και το υγειονομικό σύστημα.
Πηγή: onmed.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου