νεα κρητη totalfitness news


006


 Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ,

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΤΗΝΙΟΥ



Ευρισκόμενος στην Άνδρο, για την εορτή του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, πληροφορήθηκα από αγαπητό μου συνεπίσκοπο αδελφό την αιφνίδιο προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου (Πρωτοπαπά) του Τηνίου, κατά πάντα αγαπητού και πολυσεβαστού μου αδελφού. Ο αοίδιμος Νικόλαος είδε το φως της ζωής στο μικρό αλλά εμβληματικό χωριό Πλατιές, της ευλογημένης νήσου Τήνου το 1948. Εκεί οι καλοί και ευσεβείς γονείς του, και κυρίως η μητέρα του, θεμελίωσαν στην ψυχή του ιδίου και των άλλων τεσσάρων αδελφών του την αγάπη προς την Εκκλησία και την πίστη προς το Χριστό. Ο Νικόλαος, κατά σάρκα οικογενής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Α΄, ο οποίος αναπαύεται στα Υστέρνια της Τήνου, από ενωρίς διαπίστωσε την κλίση προς την ιεροσύνη και ακολούθησε με πίστη την φωνή του Θεού που τον καλούσε προς το Θυσιαστήριο. Μετά τις σπουδές του στην Ριζάρειο Σχολή και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη διακονία του ως ιεροδιάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, χειροτονήθηκε

Πρεσβύτερος το 1975 από το μακαριστό Προκάτοχο μας Δωρόθεο Α’, ενεγράφη στο Μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανῆς Άνω Μεράς Μυκόνου και αμέσως διορίστηκε Ιεροκήρυξ του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και Καθηγητής στο επιτυχώς λειτουργούν τότε εκεί φυτώριο ιερέων, την Εκκλησιαστική Σχολή της Τήνου. Ο διορισμός του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών το 1984 ανέδειξε ακόμα περισσότερο τα χαρίσματα και τις ικανότητές του, σε όσες υπηρεσίες του ανατέθηκαν από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η εκλογή του σε Μητροπολίτη Φθιώτιδος το 1996 χαροποίησε ιδιαίτερα τον Μακαριστό Δωρόθεο Α΄ και την καρδιά μου, διότι η Εκκλησία ανεγνώρισε την πολύτιμη διακονία ενός φερέλπιδος Κληρικού και τον ετίμησε με την ανάδειξη του στο ύψιστο υπούργημα της Αρχιερωσύνης. Η συνδιακονία μας στον Άμβωνα του Ναού της Παναγίας, από τη χειροτονία του και χειροτονία μου στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης υπήρξε ανέφελη και αρμονική, χωρίς ουδέποτε να σημειωθεί μεταξύ μας και ο παραμικρός παραπικρασμος, και σφυρηλάτισε μια φιλάδελφο σχέση, που διατηρήθηκε αδιατάρακτη μέχρι τήν τελευτή του. Ο Μακαριστός Νικόλαος έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς την Παναγία, στην αυλή του Πανσέπτου Ναού της οποίας από μικρό παιδί ανετράφη, οι πένθιμες κωδονοκρουσίες του οποίου ανήγγειλαν στο λαό της Τήνου την κοίμησή του και η σημαία του κυματίζει μεσίστια, κατά το Ψήφισμα, που εξέδωσε η Διοικούσα το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπή. Στο μικρό του οικογενειακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, στην περιοχή Αβδος της Τήνου, έβρισκε πνευματικό καταφύγιο και ψυχική ανακούφιση και ζούσε ώρες περισυλλογής. Στην Ιεραρχία ο λόγος του ήταν πάντα δομημένος και ειρηνικός, επιτηρικτικός προς τους πρεσβυτέρους και διδακτικός προς τους νεωτέρους συνεπισκόπους του. Στην Εκκλησία δε κατέλιπε καλά και ικανά πνευματικά του τέκνα, μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος. Αντιπελάργησε με υποδειγματική αγάπη προς την αείμνηστη μητέρα του Μαρία, η οποία προ εξαμήνου υπεραιωνόβια εκοιμήθη, και με την οποία ήδη, μαζί με τον πατέρα του Ιάκωβο και τα αδέρφια του Αγγελική, Πέτρο και Μιλτιάδη συναυλίζονται στον Παράδεισο.

Καταθέτοντες με συγκίνηση την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπό του, θα τον μνημονεύω πάντοτε στις λειτουργικές και κατ’ ιδίαν προσευχές μου. Θεωρώ δε χρέος μου να επισημάνω την υἱϊκή αφοσίωση, με την οποία τον διηκόνησε ο κ. Παναγιώτης Καζάνας, αλλά και την εκ μέρους της Πολιτείας αναγνώριση του έργου του, όπως προκύπτει από τη σχετική δήλωση του αξιοτίμου κ. Πρωθυπουργού. Πριν λίγες μέρες ο μακαριστός Νικόλαος επικοινώνησε με τον Αρχιερατικό μας επίτροπο στην Τήνο, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, τον οποίο ιδιαίτερα αγαπούσε, και του ανήγγειλε ότι «εφέτος, που δεν έχω την μέριμνα της μητέρας μου, θα είμαι στις 15 Αυγούστου στην Τήνο να συνεορτάσουμε την εορτή της Κοιμήσεως». Η Μεγαλόχαρη Παναγία, όμως, που τόσο αγάπησε και διά της πολυγράφου γραφίδος του ύμνησε, ηθέλησε να τον νυμφαγωγήσει ενωρίτερα στην αιωνιότητα πρεσβεύντα υπέρ ημών, μετά των κεκοιμημένων αγίων Τηνίων Ιεραρχών, Ιερωνύμου Α’ (Κοτσώνη), Χαλκίδος Γρηγορίου (Πλειαθού), Χαλκίδος Νικολάου (Σελέντη), Θήρας Παντελεήμονος (Ρίζου) Μεσογαίας Αγαθονίκου (Φιλιππότη) και Ταμιάθεως Ιωακείμ (Τσακίρη)!

Ο ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Ερμούπολη, 29 Ιουλίου 2019

001 002
ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟ Α΄ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1997 ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΕΟΡΤΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002, ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΘΗΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΎΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ
006 004
ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009,  ΣΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΚΕΧΡΟΒΟΥΝΙΟΥ,  ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΥΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ, ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟ
005 003
ΟΙ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ, ΘΕΟΔΩΡΗΤΟΣ ΜΠΟΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΘΕΟΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟ 1979 ΕΟΡΤΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΟΣΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002, ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΘΗΡΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΥΔΡΑΣ ΕΦΡΑΙΜ 

 ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΒΔΟ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ 27-5-2013
Στον ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του επιλεγομένου Ρώσου και νέου Ομολογητού, που βρίσκεται στην περιοχή Άβδος, της Ιεράς νήσου Τήνου, λειτούργησε σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς της Τήνου αλλά και της Φθιώτιδας που τον συνόδευσαν επί τούτο στον ιδιόκτητο Ναό του.
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Νικόλαος, παρότρυνε τους πιστούς που συμπροσευχήθηκαν κατά την Θεία Λειτουργία, να αφήσουν τον Άγιο να μιλήσει στην καρδιά τους, και να διδαχθούμε από την ευλογημένη βιοτή του. Πρέπει να διδαχθούμε, είπε, από την αγάπη του, την πίστη του και την υπομονή του. Ο Όσιος Ιωάννης, σήμερα, χαράζει την πορεία της ζωή μας με αποκλειστικό γνώμονα την Πίστη στον Χριστό και την υπομονή. Στην συνέχεια ο Σεβ. κ. Νικόλαος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δωρόθεο και αναφέρθηκε με λόγους εγκωμιαστικούς στις Λειτουργικές και λατρευτικές εκδηλώσεις που τελέσθηκαν την προηγουμένη ημέρα στην Σύρο με την συμπλήρωση 77 ετών από την εύρεση της θαυματουργού εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, και των αποκαλυπτηρίων της προτομής του μακαριστού Μητροπολίτου Δωροθέου Στέκα.
Τελειώνοντας ο Σεβ. κ. Νικόλαος συνεχάρη και επαίνεσε τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Φανερό για την άριστη διοργάνωση και ευθύνη της ιεράς αποδημίας πλήθους πιστών από Τήνο και Μύκονο, ώστε να παρευρεθούν και να συμπροσευχηθούν κατά τις προαναφερθείσες λειτουργικές εκδηλώσεις. Και παρότρυνε τους πιστούς να είναι πάντοτε έτσι κοντά στον Επίσκοπο και Ποιμενάρχη τους διότι μόνο μέσα στους κόλπους της Εκκλησία υπάρχει σωτηρία, σύμφωνα με τις διδαχές των Αποστολικών Πατέρων.
Ο Αιδεσιμολ. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Γεώργιος Φανερός στην σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές και την αδελφική αγάπη του Σεβ Ποιμενάρχη μας κ. Δωροθέου Β’ για την αφειδώλευτη αγάπη του προς το πρόσωπό του, τον ευχαρίστησε για τους λόγους αγάπης και σεβασμού προς το πρόσωπό του. Και του ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μεγαλόχαρη, η προστάτιδα και έφορος της Ιεράς νήσου αλλά και όλου του ευσεβούς Έθνους, να τον στηρίζει στην ζωή και να του χαρίζει ανέφελη και απρόσκοπτη Ποιμαντορία και τον παρεκάλεσε να μεταφέρει και προς την εκατονταετή μητέρα του, η οποία απουσίασε φέτος από την ιερά πανήγυρι του Αγίου Ιωάννου, τα σέβη και την αγάπη του.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον π. Γεώργιο Φανερό, επισκέφθηκε την πλήρως ανακαινισμένη αίθουσα συναντήσεων του Ανωτέρου Κατηχητικού Σχολείου καθώς και τις αίθουσες του Νηπιακού τμήματος Κατήχησης.




ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ 14-7- 2013
Με την ευλογία του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών κ. Δωροθέου Β’, την Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα 14 Ιουλίου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο Τήνιος την καταγωγή Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ο οποίος παρεπιδημεί στην ιερά νήσο.
Ο κ. Νικόλαος ομίλησε διδακτικότατα στο πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος στους αγίους Πατέρας της 4ης Οικουμενικής Συνόδου την μνήμην των οποίων εορτάζει η Εκκλησία την πρώτην Κυριακήν μετά την 13ην Ιουλίου καί συγκεκριμένα στην προτροπή τους: “οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς”, και σύμφωνα με τη διδασκαλία τους και το παράδειγμά τους να προσπαθήσουμε να λάβουμε φώς εις την ζωή μας από την πηγή του φωτός, την Αγία μας Εκκλησία και να λάμψουμε όπως οι φωστήρες του ουρανού με τα καλά μας έργα, για να δοξάζεται με τον τρόπο αυτό ο Πατήρ ημών, ο εν τοις ουρανοίς.
Πρό του πέρατος της Ακολουθίας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος εκ μέρους του Σεβ. Ποιμενάρχου ημών για την ευλογητή παρουσία του και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ 25-5-2014
Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’, την Θεία Λειτουργία τέλεσε σήμερα 25 Μαΐου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο Τήνιος την καταγωγή Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος ο οποίος παρεπιδημεί στην ιερά νήσο.
Ο κ. Νικόλαος ομίλησε διδακτικότατα στο πολυπληθές εκκλησίασμα αναφερόμενος στην παραβολή του Τυφλού που αναγινώσκεται σήμερα Κυριακή ΣΤ’ από του Πάσχα και την δύναμη που μπορεί κανείς να λάβει από το Θείον Φώς και τέλος ευχήθηκε σε όλους, η Παναγία να φωτίζει την πορεία της ζωής μας και να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι χώρα του φωτός όπως ήταν από την αρχαία εποχή και συνέχισε δια του Χριστού, και να τιμά την Ιστορία και να φωτίζει τα έθνη.
Πρό του πέρατος της Ακολουθίας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της ιεράς νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Δωροθέου για την ευλογητή παρουσία του και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
Φωτογραφίες: Ελευθέριος Αποστολόπουλος, Παναγιώτης Καζάνας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΑΔΕΛΦΟΥ ΤΟΥ 30.11.2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΤΗΝΟΥ 15.0.2019



Πηγή

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top