νεα κρητη totalfitness news


Ρύθμιση με το …ζόρι για όλα τα «κόκκινα δάνεια»«Το δάνειο σας θα ρυθμιστεί, θέλετε δεν θέλετε». Αυτό το σύνθημα θα εκπέμψουν λίαν συντόμως οι τράπεζες καθώς μέσα σε ένα 12μηνο, δηλαδή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2014, θέλουν να έχουν κλείσει το κεφάλαιο «κόκκινα δάνεια». Κλιμάκωση των πιέσεων προς τους δανειολήπτες αναμένεται το επόμενο διάστημα.

 Της Έφης Καραγεώργου.
Σε αναγκαστική ρύθμιση πάνε οι τράπεζες όλους τους δανειολήπτες. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2014, θέλουν να «μηδενίσουν» το κοντέρ των «κόκκινων» δανείων  και προχωράνε σε μαζικές ρυθμίσεις  όλων των καθυστερούμενων οφειλών, ανεξαρτήτως ποσού.
Ακόμα και για 300 ευρώ οφειλή από πιστωτική κάρτα, οι εισπρακτικές -που ενημερώνουν τους δανειολήπτες για λογαριασμό των τραπεζών- προτείνουν τη λύση της αναχρηματοδότησης, μέσω δανείου, με δέλεαρ το χαμηλό επιτόκιο.
Όσοι δανειολήπτες δεν «ρυθμιστούν» θα δουν τα δάνεια τους να πηγαίνουν στις νέες τραπεζικές οντότητες που δημιουργούν -οι τέσσερις συστημικές τράπεζες- τις λεγόμενες badbanks.
Οι τραπεζικοί αυτοί μηχανισμοί έχουν έναν βασικό σκοπό. Να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς από τα «απόβλητα» που λέγονται κόκκινα δάνεια, προκειμένου οι  τέσσερις συστημικές τράπεζες, να λάβουν μέρος στα  stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με «καθαρά» χαρτοφυλάκια.
Διότι σε έναν χρόνο από τώρα, δηλαδή από το Νοέμβριο του 2014, οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank -όπως και οι θυγατρικές τους-  θα εποπτεύονται απευθείας από την  ΕΚΤ.
Η ...εμμονή της BlackRock, σε ότι αφορά τη διαχείριση των καθυστερήσεων από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο τυχαία δεν είναι,  καθώς το ελληνικό μοντέλο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε ότι αφορά την αποτύπωση των επιπτώσεων τους στους ισολογισμούς, δεν είναι συμβατό με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι ξένες τράπεζες όταν «σκάσει» ένα δάνειο, δηλαδή δεν εξυπηρετηθεί για διάστημα άνω των 90 ή 180 ημερών (ανάλογα αν είναι καταναλωτικό ή στεγαστικό), το γράφουν ως ζημιά και προχωρούν στη διαγραφή του, και παράλληλα κινούν άλλες διαδικασίες είσπραξης της οφειλής, που προβλέπουν «κούρεμα» του υπολοίπου κλπ.
Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ένα δάνειο για να διαγραφεί μπορεί να περάσουν και χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος που η BlackRock επιμένει στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, ανάλογων με αυτές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελεγκτικός οίκος έχει  καταγράψει σε 750 σελίδες τις  καλύτερες πρακτικές (best practices) που ακολουθούνται διεθνώς για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Troubled Asset Review -TAR).
Με αυτήν την έκθεση υπό μάλης, η  Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε «συμβατό» μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top