νεα κρητη totalfitness news

dimotikes
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το επιτελείο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχαλάκη επεξεργάζεται το σχέδιο που θα προτείνει με στόχο το νέο εκλογικό σύστημα να εφαρμοστεί από τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά όσο είχαν διαφανεί αρχικά, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Μιχελάκης δηλώνοντας την Τρίτη σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το νέο εκλογικό σύστημα ναι μεν απεγκλωβίζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από το παραταξιακό και το κομματικό πλαίσιο, ωστόσο θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλίζει και τη σωστή λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται να έχει λάβει σοβαρή υπόψιν του τη θέση των δημάρχων (ΚΕΔΕ) που ξεκαθάρισαν ότι θα συναινέσουν στις αλλαγές, μόνο στην περίπτωση που το νέο εκλογικό σύστημα θα «θωρακίζει» τις νέες δημοτικές αρχές και θα τους διασφαλίζει την πλειοψηφία να διοικήσουν τους Δήμους. 

Κι αυτό γιατί η αρχική πρόταση του υπουργείου για ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημάρχων και ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων δημοτικών συμβούλων χωρίς καμία ένδειξη παρατάξεων, κρίθηκε άκρως επικίνδυνη από τους δημάρχους, καθώς στις εκλογές μπορεί να προκύψουν νέες δημοτικές αρχές που δε θα έχουν πλειοψηφία και δε θα μπορούν να διοικήσουν τους Δήμους.

Επίσης, ο κ. Μιχελάκης δε δείχνει τη βεβαιότητα των πρώτων ημερών και φαίνεται ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρότερα αν θα πρέπει να προχωρήσει ή όχι στην παρούσα φάση το νέο εκλογικό σύστημα.

Γι αυτό και σημερινή του λακωνική απάντηση σε ερώτημα που κατατέθηκε στη Βουλή ανάφερε: «τυχόν αναθεώρηση του πλαισίου που διέπει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και εφόσον προκριθεί από την κυβέρνηση, θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας».

Να τονισθεί επίσης ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει αντιπροτείνει στον κ. Μιχελάκη να εφαρμοστεί το νέο εκλογικό σύστημα από τις μεθεπόμενες εκλογές, ώστε οι αλλαγές να μην γίνουν βιαστικά και έχουν την τύχη του «Καλλικράτη» ο οποίος στήθηκε πρόχειρα.

Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Μάιο δεν είναι πολύ μεγάλα, ότι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει εντός του έτους. Πάντως στην παρούσα φάση, μόνο δεδομένο δε μπορεί να θεωρηθεί ότι το σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα αλλάξει από το Μάιο του 2014 όταν οι πολίτες θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. 




Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top