νεα κρητη totalfitness news

Έδωσε χρώμα με τα πινέλα του σε περιοχές της Ελλάδας που αγάπησε, το Γαλαξίδι, την Μύκονο, το Πήλιο, την Υδρα και αναγνωρίσθηκε ως ένας από τους καλύτερους τοπιογράφους της γενιάς του.
Ο Δανιήλ Δανιήλ, μαθητής του Κωστή Παρθένη και του Σπυρίδωνα Βικάτου, μεσουράνησε την περίοδο 1960- 1980 και έφυγε από τη ζωή το 1988 αφήνοντας πίσω του σημαντικό καλλιτεχνικό έργο που ο ίδιος είχε δηλώσει ότι “Αν αξίζει, θα φανεί μετά θάνατον”...

Προκειμένου, οι παλιοί να θυμηθούν τη καλλιτεχνική του δουλειά και οι νέοι να τη γνωρίσουν, η Myrό Gallery (http://myro.gr/- Νικηφόρου Φωκά 8) διοργανώνει αναδρομική έκθεση έργων του που περιλαμβάνει 52 αντιπροσωπευτικούς πίνακες, μέρος της συλλογής της οικογενείας του ζωγράφου.

Η έκθεση – αφιέρωμα θα εγκαινιαστεί στις 31 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου ενώ τα έργα θα πωλούνται από 2.500 έως 8000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκθεση είναι η πρώτη μιας σειράς ενεργειών προς τιμήν του σημαντικού καλλιτέχνη που έχει αναλάβει η γκαλερί και το Myrό Antiques House και περιλαμβάνει την έκδοση βιβλίου και καταλόγου που θα τεκμηριώνει το έργο του, όπως και μια σειρά εκδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει εκπονηθεί έρευνα για την ζωή και το έργο του από την ειδική συνεργάτιδα του Myrό Antiques House, ιστορικό της τέχνης, Μαριλένα Χαρίση.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013 στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης:31 Οκτωβρίου - 9 Νοεμβρίου 2013
Μέρες / Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00 και Σάββατο 11.00 - 15.00. Επίσης δέχεται επισκέψεις κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2310269187) Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, σε όλη την διάρκεια των εκθέσεων της. 

Σύντομο βιογραφικό
Ο Δανιήλ Δανιήλ, γεννήθηκε στον Τύρναβο της Θεσσαλίας το 1914 και φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Κωστή Παρθένη και τον Σπυρίδωνα Βικάτο. 
Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του με τον Κωστή Παρθένη καθώς, αρκετές φορές, τον επισκεπτόταν στο σπίτι του και τον παρακολουθούσε να ζωγραφίζει ενώ αργότερα, ο Δανιήλ Δανιήλ, διορίστηκε και εμπειρογνώμων για τη γνησιότητα των έργων του Παρθένη. Την περίοδο της Κατοχής βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στον βομβαρδισμό του Τυρνάβου, πολλά έργα του καταστρέφονται από μια βόμβα που σκάει έξω από το σπίτι του. 


Το 1950 αναχωρεί για ευρύτερες σπουδές στη Γαλλία και την Ιταλία και με την επιστροφή του στην Αθήνα, το 1955, εκλέγεται διευθυντής του νεοϊδρυθέντος Παραρτήματος Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θέση που θα κρατήσει 14 χρόνια. 

Η περίοδος αυτή θα σταθεί ιδιαίτερα γόνιμη σε καλλιτεχνική παραγωγή και θα φιλοτεχνήσει μια σειρά έργων με θέμα το κυκλαδίτικο τοπίο και ιδιαίτερα της Μυκόνου, που επισκεπτόταν συχνά. Χαρακτηριστικό της πολιτικής του θέσης πάντως είναι ότι, σύμφωνα με προφορική μαρτυρία, όταν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της Χούντας, του ζητήθηκε από την τότε κυβέρνηση να φιλοτεχνήσει την προσωπογραφία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, αρνήθηκε κατηγορηματικά. 

Το 1972, εκλέγεται καθηγητής στο εργαστήριο γυμνού στην ΑΣΚΤ και κατά τη δεκαετία 1977- 1987 φιλοτεχνεί μια σειρά έργων με θέμα το τοπίο. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας, συμμετείχε σε 20 ατομικές και σε 120 ομαδικές εκθέσεις. Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου, 1988 στο σπίτι του στην Αθήνα από έμφραγμα του μυοκαρδίου και τρία χρόνια μετά, σύμφωνα με την επιθυμία του, η σορός του μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του, τον Τύρναβο. 



Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top