νεα κρητη totalfitness news

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΦΟΓΙΩΡΓΟΥ k.koufogiorgos@eleftherotypia.net
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ * ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Ασήκωτος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Αυξημένες επιβαρύνσεις για μονοκατοικίες, αγρούς, αυθαίρετα, μη ηλεκτροδοτούμενα
Με στόχο να εισπραχθούν 2,85 δισ. ευρώ και να βεβαιωθούν 3,85 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο ξεκινά τον τελικό σχεδιασμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί προς δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Αυτό αποφασίστηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου μετά την ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν ήδη να κάνουν τις τελικές διορθώσεις στο φόρο, ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις κυρίως για όσους έχουν οικόπεδα, καθώς από αυτούς τους ιδιοκτήτες προήλθαν τα περισσότερα παράπονα μετά τα τελευταία σχέδια του ΕΝΦΑ που είδαν το φως της δημοσιότητα.
Στόχος, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, είναι «ο νέος φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός, να εισπράξουμε λιγότερα από περισσότερους».
Με τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές που θα επιφέρουν έστω και μικρές ελαφρύνσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Παρ' όλ' αυτά ο φόρος παραμένει ακριβός, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου να βρίσκονται σε απόγνωση.
* Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η νέα κλίμακα των οικοπέδων εντός σχεδίου περιλαμβάνει 25 κλιμάκια, που ξεκινούν από 0,02 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φτάνουν έως τα 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Για τα 10 πρώτα κλιμάκια, σε περιοχές χαμηλής αξίας, ο φόρος μειώνεται δραστικά, καθώς η κλίμακα θα ξεκινά από 0,02 (φόρος 2 τοις χιλίοις) για οικόπεδα με αξία έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται ανάλογα. Πακτικά αυτό σημαίνει ότι για ένα οικόπεδο 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 10 ευρώ, με τη νέα κλίμακα ο φόρος θα είναι 50 ευρώ, από 80 ευρώ που ήταν πριν γίνουν οι τελευταίες αλλαγές.
* Για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια η κλίμακα παραμένει ίδια σε σχέση με το τελευταίο σενάριο που είχε κυκλοφορήσει, αλλάζει όμως ο συντελεστής πρόσοψης, ο οποίος τελικά θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του δρόμου που θα συνορεύει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση 20% σε όλα τα οικόπεδα, καθώς ο συντελεστής ήταν 1,20 για κάθε ακίνητο που είχε πρόσβαση σε δρόμο και όχι πρόσοψη, όπως αναφέρει το καινούργιο σχέδιο του φόρου. Πλέον για πρόσοψη σε επαρχιακή οδό η επβάρυνση περιορίζεται σε 10%, με συντελεστή πρόσοψης 1,1.
Για τα αγροτεμάχια που έχουν πρόσοψη σε εθνική οδό ο συντελεστής θα είναι 1,2.
Καμία αλλαγή ή κλιμάκωση δεν θα υπάρξει στο Συντελεστή Κατοικίας 5, με τον οποίο 5πλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο στο οποίο ο ιδιοκτήτης έχει κτίσει σπίτι.
* Για τα ακίνητα εντός σχεδίου ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει μετά τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ακινήτου, τα οποία είναι οι εξής:
- βασικός συντελεστής,
- σύνολο των τετραγωνικών μέτρων,
- συντελεστής παλαιότητας,
- συντελεστής ορόφου,
- συντελεστής πρόσοψης,
- συντελεστής βοηθητικών χώρων (εάν υπάρχουν),
- ειδικός συντελεστής εάν το κτίσμα είναι ημιτελές.
Με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε σχέση με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις θα έχουν:
* Οσοι κατέχουν μονοκατοικίες εντός σχεδίου και η συνολική ακίνητη περουσία τους δεν ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
* Ιδιοκτήτες με κτίσματα εντός σχεδίου με αντικειμενική αξίας από 200.000 έως 400.000 ευρώ.
* Ιδιοκτήτες που στην κατοχή τους έχουν μόνο αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπια εκτός σχεδίου πόλεως που έως σήμερα δεν πλήρωναν φόρο.
* Ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων σε περιοχές εκτός σχεδίου.
* Ιδιοκτήτες που έχουν μικρής αντικειμενικής αξίας κτίσματα, σε συνδυασμό με εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.
* Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν:
* Μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
* Ακίνητα πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας.
* Ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς πλέον θα φορολογούνται αυτοτελώς τα ακίνητα και τα οικόπεδά τους.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top