νεα κρητη totalfitness news


Στο φουλ βάζουν οι Εφορίες τη διαδικασία εκκαθάρισης περίπου 1 εκατ. δηλώσεων, ενώ οι φορολογούμενοι που καλούνται να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους υποχρεωτικά θα καταθέτουν και τις αποδείξεις δαπανών του 2012, στις οποίες όμως θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος, για να μην καθυστερήσει περαιτέρω η εκκαθάριση.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι έχουν κληθεί να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά έχουν προθεσμία έως και τις 16 Σεπτεμβρίου για να περάσουν από την Εφορία τους, καθώς το υπουργείο έκρινε ότι λόγω των θερινών διακοπών πρέπει να δοθεί και ο ανάλογος χρόνος στους υπόχρεους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις σχετικές οδηγίες -μετά φυσικά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή των εκκαθαριστικών και έχει ως αποτέλεσμα 1 εκατ. φορολογούμενοι, αν και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους, να υποχρεωθούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο σε περίπτωση χρεωστικού εκκαθαριστικού το πολύ σε δύο δόσεις, οι περισσότεροι όμως σε μία, εάν ληφθεί υπόψη ότι η προθεσμία για την προσκόμιση των δικαιολογητικών λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου- έδωσε με κατεπείγουσες εγκυκλίους του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 500.000 δηλώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, επίσης άλλες 200.000 καθυστερούν, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν ήδη κληθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους.
Όσον αφορά 200.000 που υποβλήθηκαν μετά την ημερομηνία λήξης της σχετικής προθεσμίας, μέχρι πρότινος οι Εφορίες δεν γνώριζαν εάν θα τις θεωρήσουν εκπρόθεσμες, οπότε στην περίπτωση αυτή έπρεπε να καταλογίσουν τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Με εντολή όμως του κ. Θεοχάρη (υπ’ αριθμ. Δ12/ 1125315 ΕΞ/8.8.2013 εγκύκλιο) διευκρινίστηκε χθες προς όλες τις ΔΟΥ ότι «οι αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2013, καθώς και τα σημειώματα αυτοπεραίωσης του ΦΠΑ που υποβάλλονται στις ΔΟΥ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ (ΠΟΛ.1154/26.6.2013 ΑΥΟ) και έως 30.08.2013, θα παραλαμβάνονται χωρίς την επιβολή προστίμων ή πρόσθετων φόρων, κατά περίπτωση, και θα παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι και την ημερομηνία αυτή».
Με βάση, μάλιστα, τις νεότερες οδηγίες του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 που έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά στις ΔΟΥ, δεν θα αποστέλλονται πλέον στη ΓΓΠΣ, αλλά θα εκκαθαρίζονται από τις ΔΟΥ και δεν θα επιστρέφονται στους φορολογουμένους, ενώ «για τους φορολογουμένους που μετά την εμπρόθεσμη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης έχουν ειδοποιηθεί να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά της δήλωσής τους στις ΔΟΥ και προκειμένου να διευκολυνθούν λόγω των θερινών διακοπών τους, ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης αυτών των δικαιολογητικών στις ΔΟΥ, ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου 2013».
Ο κ. Θεοχάρης, πάντως, ζήτησε από τους προϊσταμένους όλων των Εφοριών (υπ’ αριθμ. Δ12/1121500ΕΞ/1.8.2013) «μετά την παραλαβή των δηλώσεων και τον έλεγχο των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών από τη ΔΟΥ, να προβαίνετε στην τελική υποβολή τους, προκειμένου να εκκαθαριστούν άμεσα.
Τα δικαιολογητικά που έχουν παραληφθεί φυλάσσονται και αρχειοθετούνται στο φάκελο του φορολογούμενου. Οι αποδείξεις δαπανών του κωδικού 049 της φορολογικής δήλωσης που προσκομίζονται με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά θα ελέγχονται δειγματοληπτικά και όχι σε κάθε δήλωση φορολογουμένου».
Πηγή: Ναυτεμπορική
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top