Τη στιγμή που η ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων κοστίζει πάνω από 600 εκατ. ευρώ το χρόνο, η υποθαλάσσια διασύνδεση του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα αναβάλλεται διαρκώς, ώστε να ραφτεί στα μέτρα του γερμανικού κολοσσού, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ, οι νησιώτες ζουν με το φόβο του μπλακ άουτ
Το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη επανέφερε στην πολιτική ατζέντα το ταλαίπωρο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ενα θέμα που παρά τη σπουδαιότητά του βολόδερνε για χρόνια στα κύματα του Αιγαίου και του Κρητικού Πελάγους…
Τέλη Ιουλίου προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την υποβρύχια διασύνδεση Σύρου, Τήνου, Μυκόνου και Πάρου. Οι καταθέσεις των προσφορών αναμένονται μέχρι τον Οκτώβριο (προϋπολογισμός έργου 240 εκατ. ευρώ). Να θυμίσουμε πως πριν από ένα χρόνο είχε προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και άλλος διαγωνισμός (400 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός), ο οποίος όμως κηρύχθηκε άκυρος.
Το θέμα εκείνου του διαγωνισμού ερευνάται από τη Δικαιοσύνη (την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας Χ. Τζώνης) καθώς υπήρξαν καταγγελίες για αδιαφανείς όρους, οι οποίοι προκάλεσαν τον αποκλεισμό ελληνικής εταιρείας (Ελληνικά Καλώδια) και την υπερίσχυση της κοινοπραξίας Siemens-Prysmian-Nexans.
Οπως προκύπτει από σχετική καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ο ΑΔΜΗΕ ως αναθέτουσα αρχή επέδειξε σκανδαλώδη εύνοια υπέρ της κοινοπραξίας, αφού ανέχτηκε κραυγαλέες αποκλίσεις από τα τεύχη δημοπράτησης του έργου». Ανάμεσα στις «αποκλίσεις» διαβάζουμε: «Η εταιρεία Siemens μέσω των εγγυητικών επιστολών της τράπεζάς της, ζητά των εφαρμογή του γερμανικού δικαίου για την επίλυση τυχόν διαφορών, ενδεχομένως για να αντιμετωπίσει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όρος που δεν υπήρχε φυσικά στα τεύχη δημοπράτησης όπου προβλεπόταν η εφαρμογή του ελληνικού δικαίου, ούτε υπήρχε προηγούμενο σε οποιοδήποτε έργο κατασκεύασε μέχρι σήμερα η ΔΕΗ». Οπως και να ‘χει, στο άμεσο μέλλον θα διαφανεί αν επιτέλους το νερό μπει στ’ αυλάκι και το καλώδιο στο… βυθό.
Θέμα προτεραιοτήτων
Σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Πουσσαίος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως «η υποθαλάσσια διασύνδεση είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τα νησιά. Επρεπε να ήταν πρώτης προτεραιότητας έργο για την πολιτεία για λόγους οικονομίας, περιβαλλοντικούς, αλλά και διότι θα δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Μέχρι σήμερα, πάντως, η κατάσταση είναι προβληματική. Επιπλέον η ηλεκτροδότηση με τον τρόπο που γίνεται κοστίζει περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά (περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο). Μόνο το 2011 το κόστος ανήλθε στα 679.111.732 ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, οι ειδικοί εκτιμούν πως το κόστος της μεγαβατώρας από 122,56 που είναι τώρα, θα προσγειωθεί στα 71,33.
Βέβαια, οι νησιώτες, με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν παρατηρούν τις πρόσφατες εξαγγελίες μάλλον με καχυποψία, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν αυτό το θαλάσσιο καλώδιο μετατράπηκε σε «μαστίγιο» εις βάρος τους, με διάφορα πολιτικά και επιχειρηματικά «παιχνίδια» να καθυστερούν την εγκατάστασή του.
Το χρονικό
Τον Οκτώβριο του 2004 συστάθηκε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της ΔΕΣΜΗΕ (νυν ΑΔΜΗΕ), με σκοπό να μελετήσει την υποθαλάσσια σύνδεση των Κυκλάδων. Τότε η Επιτροπή είχε καταλήξει σε συγκεκριμένα σενάρια για το μέλλον. Ενα από τα οποία ήταν ότι το 2010 η διασύνδεση θα πρέπει να αποτελεί πραγματικότητα. Πάντως η ΡΑΕ έχει προειδοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πως αν δεν προχωρήσει το έργο, τα νησιά Πάρος, Μύκονος, Σύρος, Ιος, Σίκινος, Κουφονήσια και Φολέγανδρος θα κινδυνεύσουν με μπλακ άουτ.
Και στην Κρήτη, όμως, για καλώδιο άκουγαν και καλώδιο δεν έβλεπαν. Το 1988 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με κάθε επισημότητα διαβεβαίωνε τους Κρητικούς πως θα λύσει το ενεργειακό τους πρόβλημα άπαξ και διά παντός, συνδέοντας τα Χανιά με την Πελοπόννησο. Από κοντά στις επίσημες διαβεβαιώσεις και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Μπιρδιμίρης. Το έργο τότε είχε κοστολογηθεί στα 25 δισ. ευρώ. Φυσικά και δεν προχώρησε.
Επανήλθε το 2010 από την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στη διάρκεια του 4ου εθνικού συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η διασύνδεση των νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη». Και ύστερα έγινε μπλακ άουτ…
ΔΕΗ: από το 1992 περιμένουν οι Ροδίτες το νέο εργοστάσιο
Εχουν περάσει 21 χρόνια και το εργοστάσιο της ΔΕΗ ακόμη είναι στα χαρτιά! Τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Ρόδου παρακολουθούν προβληματισμένοι το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη, καθώς το «στοιχειωμένο» για 21 χρόνια νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο νησί των Ιπποτών, πριν καν λειτουργήσει, έχει κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Επιχείρηση!
Η υπόθεση του εργοστασίου στη νότια Ρόδο είναι ενδεικτική της προχειρότητας και της επιπολαιότητας με την οποία ενίοτε προχωρούν οι επενδύσεις στη χώρα μας. Η ιστορία έχει ως εξής: το 1992 η ΔΕΗ έψαχνε χώρο για να φτιάξει ένα νέο εργοστάσιο και να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, τις οποίες δεν μπορούσε να καλύψει το εργοστάσιο στη Σορωνή.
Εντοπίστηκε μία περιοχή, που όμως δεν εγκρίθηκε, καθ’ ότι ήταν υπό την προστασία του Natura 2000. Αναζητήθηκε άλλη περιοχή (Πάνω Γιαλός). Υστερα από αντιδράσεις, πάει κι αυτή η περιοχή. Επόμενη τοποθεσία, ο Μαύρος Κάβος. Απορρίπτεται. Καταλήγουμε το 2001 στις θέσεις «Εμπρός Κάμπος» και «Πλάκα Στενή». Κι από κει ξεκινά ένας μαραθώνιος με εγκρίσεις και απορρίψεις, με το επιχείρημα ότι οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές.
Ενώ ουσιαστικά δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό, η ΔΕΗ προκηρύσσει διαγωνισμό για την κατασκευή του εργοστασίου. Επιλέγεται η εταιρεία «ΓΕΚ Τέρνα». Η επένδυση φτάνει τα 183 εκατομμύρια ευρώ και η δέσμευση είναι πως το έργο θα παραδοθεί σε 30 μήνες. Με το κυριότερο θέμα -του οικοπέδου- να εκκρεμεί, ακολουθεί και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την περιβαλλοντική μελέτη.
Το έργο διακόπτεται. Η ΔΕΗ εν τω μεταξύ έχει καταβάλει 3.200.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου στην Απολακκιά στα νότια του νησιού. Οταν επελέγη η Απολακκιά από επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, είχε ήδη προταθεί από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να χαρακτηριστεί ως προστατευμένη περιοχή!!! Αισίως, λοιπόν, φτάνουμε στο 2013. Τι γίνεται τώρα; Πληροφορίες θέλουν τη ΔΕΗ να ετοιμάζει νέα περιβαλλοντική μελέτη. Ιδωμεν.
Εν τω μεταξύ το θέμα έχει λάβει και δικαστικές διαστάσεις, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να ερευνούν τους όρους της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της εταιρείας έπειτα και από επίσημη καταγγελία πρώην στελέχους της ΔΕΗ (Αναστάσιος Πέτρου) ότι η διοίκηση την Επιχείρησης ακολουθεί χειρισμούς που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ στην Επιχείρηση.
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου