νεα κρητη totalfitness news

«Στο νησί ο χρόνος κυλά γρήγορα. Επαναλαμβάνεται με τις ίδιες κινήσεις. Αυτό με ισορροπεί ψυχικά, με τροφοδοτεί πνευματικά» ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
Πολιτιστικός Αύγουστος στην Τήνο
Συνέντευξη με τον ΘΕΜΗ ΡΟΔΑΜΙΤΗ στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία


Καθώς είναι και εγγύηση τόσο για το σημερινό ξεπέρασμα της κρίσης όσο και την έξοδο από τις ανθρώπινες δυσκολίες». Κινητήρια δύναμη, που θα ωθήσει ακόμη περισσότερους πολίτες και φορείς στον πολιτισμό, θεωρεί το Φεστιβάλ Δήμου Τήνου ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Θέμης Ροδαμίτης.

- Δώδεκα χρόνια κλείνετε;

«Εχει γίνει σε όλους κατανοητό πλέον ότι το φεστιβάλ αυτό τους αφορά. Είναι εμπνευσμένο, σχεδιασμένο και υλοποιημένο πάνω στις ανάγκες του τόπου, στις επιθυμίες ανήσυχων πολιτών, αλλά και στις δικιές μου ανησυχίες να φέρω όσο πιο κοντά γίνεται τους ανθρώπους στις αξίες τόσο του ελληνικού όσο και του οικουμενικού πολιτισμού. Το μυστικό της επιτυχίας και της μακροχρόνιας αυτής διαδρομής; Η αγάπη και το ενδιαφέρον για το διπλανό μας είναι το διαρκές ζητούμενο».

- Τι ετοιμάζετε εφέτος;

«Κοιτάξτε, όσον αφορά "το ψυχικό μέρος", τίποτα δεν είναι όπως πριν, καθώς όπως είπαμε το φεστιβάλ δεν είναι ένας καλοκαιρινός θεσμός αλλά μια διαρκώς ανανεούμενη σχέση. Οσον αφορά το σχεδιασμό και το περιεχόμενο, μπορώ να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι η διαφορά φέτος είναι ότι το φεστιβάλ έχει δικές του παραγωγές, που έχουν να κάνουν με ιδέες και αξίες που μας απασχολούν πολύ καιρό τώρα».

- Οι στόχοι σας;

«Ως πολίτη, πάντα με απασχολούσε το πώς θα μπορώ να συνεισφέρω στα κοινά με έναν τρόπο που να είναι ουσιώδης και με πράξεις που το αποτέλεσμά τους θα είχε διάρκεια και συμβολή στην ανθρώπινη προοπτική. Εννοιες λοιπόν όπως πολιτισμός, ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη, δημόσιος χώρος, διάλογος, πόλις και πολίτης, ήταν πάντοτε στις προτεραιότητές μου».

- Οι θεματικές του;

«Σας αναφέρω τις νέες θεματικές του φεστιβάλ που είναι: Διανοητές του κόσμου μιλούν ελεύθερα στην Τήνο (φέτος παρουσιάζουμε τον κλινικό ψυχολόγο Tony Humphrey), Ποιητές στη ζωή (τιμώμενο πρόσωπο ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης), Στους ορίζοντες του Κορνήλιου Καστοριάδη (με αφορμή τη σκέψη του κορυφαίου φιλόσοφου, για φέτος συζητάμε πάνω στις έννοιες της αποανάπτυξης, της οικολογικής δημοκρατίας και της αυτοδιαχείρισης), Η συμβολή των Τηνίων στις λαμπρές δημιουργίες του Ελληνισμού (εδώ θα παρουσιάσουμε τα μικρά "θαύματα" των Τηνίων γλυπτών στο νεκροταφείο της Κωνσταντινούπολης και θα προβάλουμε μια νέα σημαντική κινηματογραφική παραγωγή)».

- Εχετε και άλλες;

«Ολος ο κόσμος μια γειτονιά (σ' αυτή την ενότητα φιλοξενούμε μουσικούς από διαφορετικά μέρη και πολιτισμούς που συμπράττουν δημιουργικά προτείνοντάς μας νέους ήχους), Ο μακρύς δρόμος ενός οργάνου (εδώ φιλοξενείται ένας κορυφαίος σολίστας ενός οργάνου, ενώ ταυτόχρονα γίνεται γνωριμία του οργάνου με το κοινό), Ερωτας και ποίηση, Πάθος και μουσική (καλλιτέχνες που εκφράζουν τις έννοιες αυτές προτείνουν μια παράσταση με αφετηρία την ποίηση και τη μουσική), Μεγάλες ορχήστρες (για φέτος φιλοξενούμε τη διεθνούς φήμης ορχήστρα Musica Vitae, από τη Σουηδία)».

- Οι Τήνιοι συμμετέχουν;

«Οι συλλογικές δράσεις, που ενθαρρύνονται όσο περισσότερο γίνεται, εντάσσονται στην ενότητα "Τηνιακή Δημιουργία" και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Φυσικά συνεχίζονται θεματικές ενότητες "όλοι μαζί τραγουδάμε", "επαγγέλματα που χάνονται", ενώ το θέατρο, τα εικαστικά και οι συναυλίες με αγαπημένους καλλιτέχνες έχουν σταθερή αναφορά στο πρόγραμμα».

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top