νεα κρητη totalfitness news

Ο νέος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Γιάννης Πετράκης μιλά στην “Κοινή Γνώμη” για την κατάσταση της Υγείας στο νομό των Κυκλάδων. 

Προτεραιότητα η Υγεία για τους νησιώτες

- “Το μεγάλο πρόβλημά μας φέτος ο προϋπολογισμός”- “Στον συγκεκριμένο αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και βραχυπρόθεσμα να δώσουμε λύση”

Σε πρώτο πλάνο θέτει τη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για τους κατοίκους του νομού Κυκλάδων, ο νέος διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αναγνωρίζοντας εξ αρχής πως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Σύρου, τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται σε αυτό είναι ο πενιχρός προϋπολογισμός, επισημαίνει ότι αναδεικνύεται η ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι αύξησης των εσόδων, ακόμη και με τη συμβολή των τοπικών φορέων, οι οποίοι σημειώνει ότι πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια.

Ο κ. Πετράκης, μιλά επίσης για το πρόβλημα της υποστελέχωσης και αναφέρει ότι έχει ζητηθεί ήδη η προκήρυξη θέσεων για επικουρικούς ιατρούς, ενώ δίνει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στις διαμαρτυρίες των κατοίκων αλλά και στο νέο νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί επί της αρχής και το οποίο αφορά στην κατάργηση του ΕΟΠΥΥ.
  • Πρόσφατα αναλάβετε τη θέση του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου. Από την ενημέρωση που λάβατε για το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν το Γενικό Νοσοκομείο, ποια εικόνα έχετε εισπράξει;
“Πράγματι μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στις 14 Ιανουαρίου έπρεπε να ενημερωθώ. Χάρη στον διοικητικό διευθυντή τον κ. Τρίτζαλη, πληροφορήθηκα άμεσα, ώστε με τη σειρά μου να μπορέσω να μεταβώ στο υπουργείο και στη 2η Υ.Πε για να μεταφέρω τα προβλήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι για τη φετινή χρονιά το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο προϋπολογισμός. 

Όλα τα άλλα προβλήματα θα λυνόντουσαν αρκετά πιο εύκολα αν υπήρχε ο περυσινός ή ο προπέρσινος προϋπολογισμός. Είναι γνωστό επίσης ότι έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό σε όλο το νομό των Κυκλάδων. Έρχεται να επιβαρύνει την κατάσταση μάλιστα το καινούργιο νομοσχέδιο – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι το Νοσοκομείο απορροφά μεγάλο όγκο της Α΄ Βαθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς να έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα. Ως προτεραιότητες, συμφωνήσαμε με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ότι θα στρέψουμε τον “προβολέα” προς το επιστημονικό και κοινωνικό έργο, γιατί θεωρώ το κλινικό έργο που παράγεται άριστο ενώ και με το διοικητικό προσωπικό αποφασίσαμε να συνεχίσει να συμβάλει τα μέγιστα για να καλύπτει άλλες ανάγκες και ελλείψεις”.
  • Το Νοσοκομείο έμεινε σχεδόν εννέα μήνες χωρίς διοικητή. Θεωρείτε ότι αυτό το γεγονός προκάλεσε προβλήματα; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;
“Θεωρώ πως όχι. Στη θέση του διοικητή είχε το Νοσοκομείο τον κ. Ζόρπα καθώς ως διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας εκτελούσε χρέη διοικητή και δεν νομίζω ότι υπήρξε κενό. Παρόλα αυτά, κόλλησαν αρκετά θέματα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου. Δυστυχώς αρκετές αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία έπρεπε να παρθούν εγκαίρως. Ωστόσο ο κ. Ζόρπας με την ευθύνη που του αναλογούσε προσπάθησε να διασφαλίσει τη λειτουργία. Αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου, αφού πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές”.
  • Αναφορικά με τα δύο σημαντικά προβλήματα – την πενιχρή χρηματοδότηση και την υποστελέχωση -, έχετε αποφασίσει με ποιες ενέργειες θα “χτυπήσετε” αυτά τα δύο μεγάλα “αγκάθια”;
“Είναι πολύ εύκολο να πούμε ότι φωτογραφίζουμε το πρόβλημα και διαμαρτυρόμαστε προς τα πάνω. Όλοι κάνουν καλά τη δουλειά τους με την έννοια ότι οι κενές θέσεις γνωστοποιούνται, οι προκηρύξεις γίνονται στην ώρα τους από την πλευρά του υπουργείου και υπάρχει μία ροή όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι. 

Παρατηρούμε ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Και όσο επιδεινώνεται το πρόβλημα, χειροτερεύει και η επικοινωνία και μειώνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των αγροτικών στα νησιά. Καταθέσαμε κάποιες προτάσεις προς την υγειονομική περιφέρεια και στη γενική γραμματεία του υπουργείου που αφορούν στο Νοσοκομείο της Σύρου, της Νάξου και τις υγειονομικές μονάδες των νησιών. Ζητήσαμε την άμεση προκήρυξη θέσεων επικουρικών για το Νοσοκομείο Σύρου ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου καθώς έχουμε τμήματα που καθημερινά υπερβάλλουν εαυτόν, κάναμε λόγο για φάρμακα υψηλού κόστους γιατί απορροφούμε μεγάλο ποσοστό για όλο το νομό επειδή υπήρξε τελευταία και μία ρύθμιση που δυσχεραίνει την κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ και προχωρήσαμε σε άλλες προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κέρδη για το Νοσοκομείο. 

Αυτό ίσως αφορά στη λειτουργία ενός κλιβάνου αποστείρωσης ενώ θέλουμε να αναδείξουμε και το ΚΕΦΙΑ που κάνει εξαιρετικό έργο. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής, ο κ. Λάμπου κατέθεσε δύο συγκεκριμένες προτάσεις που επικεντρώνονται στην έλλειψη προσωπικού και ζητά την πρόσκαιρη επίλυση με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ή μετακίνηση άλλων ιατρών από τα γύρω νησιά με τη σύμφωνη γνώμη πάντα των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών ιατρείων. Για τις λοιπές υγειονομικές μονάδες Υγείας, ως πρόταση κατέθεσα την επιπλέον μοριοδότηση των ιατρών για την περιφέρεια και τη νησιώτικη Ελλάδα σε περίπτωση που οι αγροτικοί αποφασίσουν να ολοκληρώσουν το μέρος της ειδίκευσής τους σε Νοσοκομείο του νομού. 

Έτσι, μπορούμε να κερδίσουμε διπλά και σε προσωπικό και σε ειδικευόμενους ιατρούς. Επιπλέον, ζητήσαμε την κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας Υγείας πριν το καλοκαίρι, η οποία θα μπορούσε επισκεπτόμενη τα μικρά νησιά να αναγνωρίσει έγκαιρα χρόνια προβλήματα που θα προλάβουμε για τη θερινή περίοδο και φυσικά ενημερώσαμε για την κατάσταση του στόλου των ασθενοφόρων γιατί υπάρχουν προβλήματα. Τα γνωρίζουμε και τα γνωρίζουν και ο υποδιοικητής του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης Υ.Πε.. Αναμένουμε εξελίξεις”.
  • Αρκετοί ιατροί έχουν εισέλθει στην τελευταία δεκαετία της “θητείας” τους αφού οδεύουν προς συνταξιοδότηση. Αυτό γεννά μεγαλύτερο προβληματισμό;
“Το νόμισμα έχει θετική και αρνητική πλευρά. Έχουμε ένα έμπειρο και καλά καταρτισμένο προσωπικό στο Νοσοκομείο μας. Τα αρνητικά τα βιώνει όμως όλη η Ελλάδα. Δυστυχώς με τα μέτρα της κρίσης όσον αφορά στην πρόσληψη προσωπικού με το πάγωμα των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ είμαστε διαρκώς σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου πρέπει να ανοίξουν οι πύλες των διορισμών, να ομαλοποιηθεί το σύστημα βάσει των αναγκών ίσως ακόμη και με έναν καλύτερο προγραμματισμό των υγειονομικών μονάδων και με άξονα το νέο νομοσχέδιο. Αυτό θεωρώ θα πρέπει να γίνει εντός του έτους ή έως τις αρχές του 2015 γιατί όντως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και κάποιοι βρίσκονται στην πύλη της εξόδου”.
  • Οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου δεδομένων των προβλημάτων και των κενών θέσεων στο Κέντρο Υγείας έχουν ενεργοποιηθεί, προχώρησαν σε έντονες διαμαρτυρίες και έχουν πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πώς αξιολογείτε τέτοιου είδους ενέργειες; Τις κατανοείτε; Τις συμμερίζεστε;
“Βεβαίως τις κατανοώ, γιατί μπορεί να ακουσθεί αρκετά κλισέ, αλλά θεωρούμε δεδομένο ότι η Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων. Θεωρώ πως και άλλα νησιά έχουν αντίστοιχα προβλήματα και συμμερίζομαι αυτά που διεκδικούν. Θέλω να τονίσω ακόμη μία φορά ότι πρέπει να λειτουργούμε όλοι μαζί και καθήμενοι στο ίδιο τραπέζι να εξετάσουμε τον από κοινού στόχο για να προχωρήσουμε άμεσα. Φωνάζοντας, δεν λύνεται το πρόβλημα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Θεωρώ ότι πρέπει να βρεθούμε προς το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου μαζί με τους διοικητές από την υγειονομική περιφέρεια, τη διοίκηση των Νοσοκομείων, όλους τους επιστημονικούς διευθυντές και τους προέδρους των διοικουσών επιτροπών από το σύνολο των Κέντρων Υγείας ώστε να τους παρουσιάσουμε τον επικαιροποιημένο υγειονομικό χάρτη του νομού Κυκλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών του ΕΟΠΥΥ με το ΠΕΔΥ. 

Στόχος της διημερίδας που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο θα είναι αποκλειστικά η στοχοθεσία λόγω της καλοκαιρινής περιόδου. Θα εξετάσουμε τόσο τί είναι εφικτό να πράξουμε από την πλευρά μας και από τα άλλα νησιά και ο δεύτερος στόχος θα είναι η αναγνώριση παραμέτρων, στις οποίες θα εμπλέξουμε τόσο τους δήμους, όσο και άλλους τοπικούς φορείς. Μπορεί να είναι υποτιμητικό για ένα σύστημα Υγείας να ζητά τόσο απλόχερα βοήθεια, αλλά αν δεν αναζητήσουμε μία λύση σήμερα, θα συζητάμε τα θέματα ξανά σε δύο μήνες και έχοντας έρθει πολύ κοντά στο καλοκαίρι. Με τη σειρά τους και οι διοικητές της 2ης Υ.Πε. μετά και την παρουσία τους στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας, γίνεται εμφανές ότι σκύβουν στο πρόβλημα”.
  • Αντιδράσεις καταγράφηκαν και στο νησί της Μήλου με αφορμή το κλείσιμο του υποκαταστήματος του ΙΚΑ αλλά και για την κατάργηση του ΕΟΠΥΥ. Κρίνετε πως θα πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα που σχετίζονται με τις προωθούμενες αλλαγές;
“Υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία πρώτη επικοινωνία τόσο για να μιλήσουμε για το νέο σύστημα Α΄ Βαθμιας περίθαλψης, όσο και για τα επόμενα βήματα συνολικά με την ηγεσία της 2ης Υ.Πε.. Θέλω να διευκρινίσω ωστόσο, πως όταν μιλάμε για Α΄Βαθμια φροντίδα υγείας εννοούμε το εξωνοσοκομειακό κομμάτι, αυτό της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, ίσως ακόμη και της ρύθμισης χρόνιων παθήσεων. Επίσης, να αναφέρω πως μετά την ψήφιση επί της αρχής για το ΠΕΔΥ όλες οι δομές Α΄Βαθμιας Υγείας φεύγουν από τα Νοσοκομεία και πηγαίνουν στις ΔΥΠΕ. Εμείς δε λέμε ότι θα σηκώσουμε τα χέρια και θα πούμε μας έφυγε ένα βάρος, άρα οι διοικούντες πρέπει να δώσουν τη λύση σε όλα, γι αυτό όπως προείπα θα κάτσουμε στο τραπέζι να αναζητήσουμε μία λύση όλοι μαζί. Και η Μήλος, όπως η Τήνος και η Σαντορίνη βιώνουν εντονότερα τα προβλήματα. Κάποια κενά μικρά ίσως μπορούν να καλυφθούν εντονότερα, αλλά όταν λειτουργείς ήδη με λιγοστό προσωπικό, ο φαύλος κύκλος είναι σχεδόν αναπόφευκτος”.
  • Ποιες αξιολογείτε ως προτεραιότητες στην “ατζέντα” σας και ποια θα είναι η στάση σας ως προς το αρμόδιο υπουργείο, οι προθέσεις του οποίου δεν φαίνεται να είναι οι καλύτερες καθώς ανησυχούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου του Μνημονίου.
“Δυστυχώς λειτουργούμε σε ένα κλίμα όπου το κύριο κείμενο πολιτικής Υγείας είναι το Μνημόνιο. Αν θεωρήσουμε ότι οι προθέσεις του υπουργείου είναι αυτές, δε θα έπρεπε να είμαστε εδώ. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας μακριά από τη δαπάνη και περισσότερο προς τα έσοδα. Ας δημιουργήσουμε μόνοι μας έσοδα για το Νοσοκομείο, για τις μονάδες Υγείας, για τα Περιφερειακά Ιατρεία. 

Και λέγοντας έσοδα, ναι, εννοούμε και δωρεές. Δεν είναι κακό κάποιος που έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει το Σύστημα Υγείας, μέχρι την επίλυση των προβλημάτων. Θέλω επίσης να τονίσω ότι διανύουμε την προεκλογική περίοδο και καλό είναι να μη χρησιμοποιήσουμε το “άλογο” της Υγείας για κανένα λόγο, πέραν της διασφάλισης της Υγείας για τους πολίτες του νομού Κυκλάδων. Απευθύνω λοιπόν πρόσκληση προς όλους να εξετάσουμε υπερεκλογικά και να δώσουμε βραχυπρόθεσμα μία λύση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Στον συγκεκριμένο αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Στόχος άλλωστε της διοίκησης, παραμένει η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη όλων των νησιών με ιατρό. Κάποιες φορές χρειάζεται μάλιστα να μετακινηθούν ιατροί για να καλυφθούν τέτοιου είδους κενά, γι αυτό ζητώ δημόσια την κατανόηση και τους ευχαριστώ για τον καθημερινό αγώνα τους”.

Ο κ. Πετράκης ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις που παραχώρησε στο πλαίσιο της συνέντευξης, αναφέρθηκε στη Σύρο, λέγοντας χαρακτηριστικά, “Θεωρώ ότι είστε τυχεροί που κατοικείτε στο νησί. Γνωρίζετε προβλήματα που απορρέουν από την κρίση αλλά σε σχέση με άλλα νησιά η Σύρος είναι σε καλύτερο επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βγήκαν από το “δρόμο” τους τόσο μέσα στο Νοσοκομείο, όσο και εκτός, προκειμένου να με βοηθήσουν να εγκατασταθώ και τελειώνοντας να ευχαριστήσω τις δύο Εκκλησίες που αποτελούν “πυλώνες” του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Δωρόθεο Β΄ καθώς γνωρίζω ότι και εκείνος διεκδικεί για την Υγεία”.

- See more at: http://www.koinignomi.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ!! Σας παρακαλούμε πατήστε LIKE - "Μου αρέσει"!!

 
Top