Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Σοφότερη δεν έγινε η Βουλή από αυτά που είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την περιοδεία του στα Βαλκάνια και το Κυπριακό. Και μόνο σε ένα σημείο έκανε πραγματικά εντύπωση, όταν
απαξίωσε το πόρισμα της Ομάδας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που συντάχτηκε σε σχέση με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για τις Γερμανικές επανορθώσεις. Το πόρισμα – αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων Βενιζέλου σε περίληψη – πέρα από τις ανακρίβειες που συμπεριλαμβάνει ως προς τα ποσά, δεν υποδεικνύει τον σωστό τρόπο για να διεκδικήσουμε τις επανορθώσεις από τη Γερμανία και αν κάνουμε ότι λέει, θα αποτύχουμε.
Ως έγκριτος νομικός, ο Βενιζέλος αντιλαμβάνεται με σαφήνεια τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Εκεί που - κατά τη γνώμη του – το πόρισμα δεν δίνει απάντηση, είναι το που θα απευθυνθούμε για να βρούμε το δίκιο μας. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (και αυτό το είπε έμμεσα αλλά με σαφήνεια), δεν είναι το καταλληλότερο φόρουμ, η “νομολογία για την ασυλία του κράτους είναι συμπαγής σε όλα τα επίπεδα”.
Κάτι η διάλυση του αρραβώνα με τους 58, που καθιστά πάλι ζοφερές τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου εν όψει ευρωεκλογών, (την είδηση την έμαθε δέκα λεπτά πριν μπει στην Επιτροπή), κάτι ο όγκος των ανοιχτών και δύσκολων ζητημάτων που έχει η κυβέρνηση, και ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε στην Επιτροπή προβληματισμένος και σε αμυντική διάθεση, παρά την φαινομενικά ανεξάντλητη ευφράδεια του. Ο προβληματισμός αυτός βγήκε σε όλα τα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στο Κυπριακό και στο θέμα της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Βενιζέλος επιβεβαίωσε την εντύπωση όσων μίλησαν μαζί του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι δηλαδή συμμερίζεται πολλές από τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για το Κοινό Ανακοινωθέν. Θεώρησε δε υποχρέωση του να απαντήσει σε πολλά από τα επιχειρήματα κατά της νέας προσπάθειας και ιδιαίτερα στο ότι γιατί να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό την ώρα που η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω μνημονίου: Όπως είπε, η ελληνική θέση είναι ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα ανοιχτό διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου και εφόσον πρόκειται για τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι έχει παραμεριστεί ή έχει παγώσει.
«Οποιαδήποτε θεωρία υποβάθμισης, αγνόησης, ή παγώματος του κυπριακού προβλήματος είναι έμμεση παραδοχή πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για αυτό», είπε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε μάλιστα, πως “η αντίληψη που λέει πως δεν μπορούμε να κάνουμε εξωτερική πολιτική όσο υπάρχει η κρίση είναι μια αντίληψη επικίνδυνη”.
Είναι πάντως σημαντικό, ότι ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με επιφυλάξεις σε ότι αφορά στην ορολογία για το κοινό ανακοινωθέν και δεν απέρριψε ευθέως τα επιχειρήματα όσων διατείνονται ότι θα ήταν καλύτερα να διατηρηθεί το status quo: Είπε στον κ. Μ. Βολουδάκη, ότι συμφωνεί με την παρατήρηση του για τα “ιδρυτικά κράτη” (constituent states). «Aν επρόκειτο να διαλέξω την ορολογία δεν θα διάλεγα το constituent states, αλλά αυτή η ορολογία υπήρχε από το 2004»,δήλωσε
Σε ότι αφορά το status quo είπε, πως θα «ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή η Βουλή των Ελλήνων να αξιολογήσει, εάν το status quo στην Κύπρο, βελτιώνεται ή επιδεινώνεται από τη σκοπιά των εθνικών συμφερόντων». Δεν έκρυψε τέλος την ανησυχία του εν' όψει του ενδεχομένου, να απορρίψουν οι Κύπριοι την προτεινόμενη λύση: “θα ήταν μέγιστο εθνικό λάθος να πει η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ότι συμφωνεί σε μια λύση η οποία δε θα γίνει δεκτή με δημοψήφισμα, από τον κυπριακό λαό”.
Προβληματισμένος εμφανίστηκε πάντως στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος και σε ότι αφορά την ΠΓΔΜ λέγοντας ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια διμερή διαφορά, όπου όλα έχουν γίνει σωστά. Να δούμε τι έγινε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την ενδιάμεση συμφωνία, τόνισε, υπαινισσόμενος ότι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr
0 Comments :
Δημοσίευση σχολίου